Nastavak romana: Važan je kraj

Radio Prkos 11.05.2021 ROMANI
img

DIO 24.

Svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima je slučajna i nenamjerna.

Ne kaže se uzalud da je politika kurva. Stara izreka koju stoka sitnog zuba, da ne kažem mi mali obični  siročići ponavljamo i tješimo sami sebe da će biti bolje, dok se neki silno grebu da i naredne četiri godine ponove scenarij iz proteklog perioda. Ne biraju se sredstva, njima nikada dovoljno moći, vlasti, novca. Ili ja možda na sve to gledam sa krive strane, dok me oni ljutito odmjeravaju želeći me najradije skratiti za glavu.

I tako naš uvaženi bivši gradonačelnik i saborski zastupnik, izmišljeni lik iz moje priče,svima broji mane i u svojim očima je toliko veliki da ovu našu jasnu i bijednu palanku uspoređuje sa Parizom, New Yorkom, pa se onda ja pitamje li mene napustila pamet ili njega razum. Ali naučili su nas proteklih tridesetak godina da gledamo i šutimo, da se patimo i stišćemo kaiš, dok oni imaju sve više, a mi sve manje. Naravno da su na njegovoj listi sve gradski uhljebi, koji nikada nisu naučili zaraditi novac radeći mukotrpno kao privatnici i poduzetnici i naravno da se oni cerekaju dok mi prolazimo zadubljeni u svoje misli pitajući se hoćemo li imati dovoljno da preživimo mjesec ili je bolje da dignemo ruke od svega.

Svaki grad ima svog klauna,cirkusanta. Nekada smo imali Munju koji je za svaku izgovorenu riječ završio u pritvoru, jer je vrijeđao uvažen drugarice i drugove iz SSRN-a i SUBNOR-a, a sada imamo našeg cara koji bez dlake na jeziku piše i govori što vidi, pa svako malo završi na ispovjedi kod organa koji štite poredak ovog našeg demokratskog društva, jer nije dopušteno klevetati saborskog zastupnika i Uskočkog osumnjičenika, nekoga tko je mjesece proveo u Remetincu čitajući Mešu Selimovića i Ivu Andrića. Odavno nema na Drini ćuprije kao što odavno u politici ne vidim pošten i odgovoran odnos prema narodu.

Uglavnom koordinatori kojima je on omogućio da uz svoja redovna primanja u svoj džep stave još 1000 eurića mjesečno jako se trude da uvjere svoje podanike da nema drugog riješenja nego glasati za ljudsku spodobu koja baš ima loše navike kada je u pitanju trošenje novca poreznih obveznika. Ništa mene više ne čudi, pa niti oni koji im ližu cipele, jer se nadaju da će uživati njihovu milost i da će i njima biti dobro. Bilo kako bilo, za sada me nisu slomili. Radim kako mislim da trebam i ne gledam život kroz ružičaste naočale. Vidim ja i zgradu u privatnom vlasništvu koju su lijepo upakovali i koja se sređuje gradskim novcem i sve uvjeravaju da je to legalno i dobro.Vidim ja i bivšeg direktora industrijskog parka kojemu će grad morati isplatiti 750 tisuća kuna jer  ga  je sileđija otjerao s posla na nezakonit način, a sud sada presudio da je otkaz bio nezakonit i neutemeljen. Kao da je naš Supermen ikada išta radio po zakonu. Priznajem da mu zavidim, uzeti od grada 750 tisuća kuna radi nabrijanog egoističnog lafa koji je očekivao da mu baš svi budu pokorni. Sva sreća da je sve što pišem izmišljeno i fikcija jer da je istina svi koji su glasovali za dotičnog i dali mu toliku moć trebali bi se sada stidjeti i pognuti glavu. Ali mi smo u vječnom labirintu mogućeg i potrebnog i uvijek od dva zla biramo ono što je manje i time se tješimo, a kada se šteta dogodi, a gradu je nanešena velika šteta tada svi samo slegnemo ramenima. I mudro kažemo nitko nije kriv dok mu se krivnja ne dokaže.

De Gaulle je davno rekao da narod zaslužuje vlast kakvu ima, pa smo valjda i mi zaslužili sve što nam se u proteklom periodu događalo. Jesmo li izvukli kakvu pouku? Izbori će pokazati kako diše ovaj grad. Izbori će pokazati volimo li da se od nas prave budale ili ćemo konačno progledati i pokušati nešto promijeniti na bolje. U svom selu je teško biti prorok, pogotovo uz vampire koji vam redovito piju krv na slamku, ali nekako mislim da nisu još sve pokrali. Ovaj grad je imao svoju dušu i u vrijeme Domovinskog rata i imao je ljude koji su bez razmišljanja stali u njegovu obranu. Nisu za uzvrat tražili ništa, a ovi danas kojima je grad predan na upravljanje svojim obmanama su  isprali i napravili lobotomiju mozga sirotinji koja im slijepo vjeruje. I nemaju mjeru kada otimaju.

Meni je baš lijepo. Radim sve po svom i pitam se što je moja Ane odlučila. A znam da ona uzalud ne broji dane. Pa neće njoj njen ego dopustiti da joj se možebitno kao gradonačelnica likom pojavi nekakva mala šuša. Hrabro će Ane odraditi predizbornu kampanju za Remetinačkog osumnjičenika, jer ona najbolje zna kako dobiti na vremenu pa da postupci koji se vode na sudu odu u zastaru. Jebote, pa nije ona od jučer, učila je od najboljih i najvećih prevaranata i sada će to svoje znanje podjeliti s onim koji će joj biti zahvalan i na tacni dati sve što bude tražila, u protivnom će, kako mi je kazala, samo izvaditi papire koje je prikupila i koje za sad mudro čuva kako nebi naštetila saborskom zasutupniku čiju ruku vjerojatno s vremena na vrijeme trebaju u tom velikom i poštenom hrvatskom domu.

Nastavlja se.....

AUTORICA: ZLATA PAZMAN PETRIĆ

Svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima je slučajna i nenamjerna.

Slične vijesti

Najnovije