U Gradskoj knjižnici predstavljen roman Marijane Perinić "Raskrižje"

Radio Prkos 21.05.2022 KULTURA
img

U organizaciji Gradske knjižnice Nova Gradiška održano je predstavljanje knjige Marijane Perinić „Raskrižje“. Autoricu je predstavila ravnateljica Gradske knjižnice Ernestina Straga Šašić.

„Raskrižje“ je četvrta knjiga izašla iz pera ove svestrane autorice. Marijana je dobro poznata javnosti kao komičarka, voditeljica, spisateljica i ponosna Šibenčanka, kako voli istaknuti, a na turneji po Hrvatskoj stigla je i u Novu Gradiški kako bi predstavila knjigu kojom je još jednom pokazala svoj izrazit spisateljski talent.

Dinamičan je to roman u kojem autorica obrađuje ozbiljne teme današnjeg vremena kroz svoj prepoznatljiv stil kojeg odlikuju britkost, optimizam i smisao za humor.

Knjiga je, ističe Perinić, nastala tijekom pandemije, u četrdeset dana, a tematizira duhovne teme, o životu, slobodnoj volji i sudbini. „ Zagrebački potres i početak pandemije dogodili su se nekako istovremeno, tako da je pisanje ovog romana za mene bila svojevrsna terapija, zbog čega mi je i najviše prirasla srcu. Te sam godine za korizmu odlučila 40 dana svaki dan pisati knjigu, u čemu sam i uspjela.“ - rekla je Perinić.

„Jedna je to malo ozbiljnija tema koju sam provukla kroz komediju i zanimljive situacije. Bavi se temom što bi bilo kad bi bilo, odnosno, kako odluke koje donosimo mogu promijeniti život.“

Radnja romana prati glavnu junakinju Kristinu, tridesetdevetogodišnju  Zagrepčanku, uspješnu prevoditeljicu koja je često na putu radi poslovnih angažmana. Kad se na početku jednoga takvog putovanja, prilikom vožnje u taksiju, nađe u nedoumici kojim putom skrenuti zbog prometne gužve da bi stigla na let za Pariz,  ona mora donijeti naoko nebitnu odluku – skrenuti lijevo ili desno? Pitanje je to na koje protagonistica treba promptno odgovoriti, a koje joj, kako se čini, definira daljnju sudbinu.

Poanta knjige je, ističe autorica, koliko zapravo svojim naoko nebitnim, svakodnevnim odlukama možemo kreirati svoj život i utjecati na živote drugih. „Sve izgleda jako nebitno i benigno, a u principu možemo izokrenuti svoje živote za 180 stupnjeva samo na temelje jedne odluke.“

Otkriva i da joj je inspiracija bilo putovanje na kojem se i sama našla. „Knjiga je nastala pod utjecajem jednog mog putovanja u Dubrovnik i ta odluka koju sam tada donijela, promijenila je moj život, tako da sam se zapitala što bi bilo da ju nisam prihvatila.“ – naglašava Perinić.

„Vjerujem u sudbinu i slobodnu volja koja je jako važna jer bi inače bili tromi i inertni. Mislim kako se neka kombinacija života odnosi na odrađivanje karme, prst sudbine i našu slobodnu volju.“ - rekla je Marijana. TC

Slične vijesti

Najnovije