Nastavak romana: Važan je kraj

Radio Prkos 25.11.2021 ROMANI
img

KNJIGA TREĆA

DIO 62.

Svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima je slučajna i nenamjerna.

I tako kad me često uhvati negativa i kada  je moj fokus neprestano usmjeren na to kako nama običnim smrtnicima ništa ne ide od ruke i kako smo zaglavili s gramzivim političarima, ja počnem mijenjati životne rituale, zbog kojih gubim energiju i zbog kojih se trošim, a ne mogu ništa promijeniti. Ajmo krenuti od onog što možemo učiniti, ajmo brijati na pozitivu i zaboraviti zloću koja nas okružuje. I krenimo u proces s kojim ćemo korak po korak izaći iz ovog stanja. Naša motivacija da nam svima bude bolje dolazi iznutra.

Nekako me ne brine to što nismo uspjeli, već me brine to što smo se zadovoljili vlastitim neuspjehom. Što svaki čovjek želi. Pa naravno uspjeh u svojim naumima. Na žalost to se ne događa uvijek, često moramo improvizirati. Evo, na primjer  jedne zanimljivosti; Mike  Tyson nije planirao svoje financije nakon umirovljenja. U karijeri je zaradio 300 milijuna američkih dolara, ali je 2003. bankrotirao. Samo zato što nije kao naš saborski zastupnik izradio solidan financijski plan, pa recimo, uz ostalo kupio i zemljište na Slavči gdje se može izgraditi  cijela jedna stambena zgrada.

I tako nas male ljude svaki poraz obeshrabruje. Ponekad nas to i shrva, ali kad izgubimo bitku nismo izgubili i rat. Ako smo se mentalno povezali previše sa svojim poslom onda nam je ono sidro i ako posao propadne naš poraz nas je usidrio na dno mora. Nekakva strategija mora postojati, a nakon te propale bitke moramo mijenjati uvjete i scenarij. Najuspješniji vođe u povijesti rata bili su oni koji su znali brzo, odlučno i promišljeno modificirati strategiju.A strah je hladan i može zamrznuti ljude na mjestu, a stajanje na jednom mjestu je loša strategija, strah se boji svijetla, a ima i ona narodna: „Kada bi riba i medvjed zamijenili mjesta, oboje bi se ugušili.” Ne znam dali je moja mana ili vrlina, ali ja nikada ne odustajem i zato se ja stalno trudim, ali ja mislim da je tajna baš u toj frazi ne odustajati! Svi imamo one dane kada nam ništa ne ide od ruke, ali svi smo zaduženi svatko za svoj život da ga živimo najbolje što znamo i zato dosta s dramatiziranjem i prestanite se žaliti.

Ovu gradsku vlast smo mi izabrali, jednostavno ste donijeli takvu odluku i sada tražite pomoć od Boga da živite bolje i lakše. Život je igra i zato ajmo se igrati dobrim mislima, izaberimo te misli u inat onima koji nam pokušavaju uništiti život. Svaki čovjek je definiran okolinom koja na njega utječe s nametnutim vrijednostima, pa kako se u svemu ne bi izgubio treba se upitati gdje mu je uistinu mjesto, te koje vrijednosti zaista želi u životu, a sva negativna iskustva koja smo sakupili treba iskoristiti za donošenje boljih odluka jer život uključuje i preuzimanje rizika. Kada vam pogled na život počnu zamagljivati hladne jesenske magle i pesimizam podsjetite se na činjenicu da život brzo prolazi pa zato budite poduzetni i ne trošite vrijeme očajavajući zbog nečega što se nije dogodilo i nije zajamčeno da će vam se ikada dogoditi. I kada ste u bilo kakvoj životnoj krizi, vjerujte u najbolji mogući ishod i prestanite vjerovati u iluziju da će se naši političari promijeniti, popraviti, postati pošteni i pametniji nego su sada.

Nastavlja se.

Svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima je slučajna i nenamjerna.

AUTORICA: ZLATA PAZMAN PETRIĆ

Slične vijesti

Najnovije