Prenosimo iz Telegrama: Na Vinka Grgića se namjerila i EU: europska javna tužiteljica upravo je pokrenula istragu protiv njega

Radio Prkos 16.07.2021 POLITIKA
img

Nakon što je u Saboru zatraženo skidanje imuniteta protiv gradonačelnika Nove Gradiške Vinka Grgića zbog primanja mita i pronevjere europskih sredstava, ured europskog javnog tužitelja započeo je vlastitu istragu. Ured je otvorio svoju istragu temeljem kaznene prijave Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta protiv četiri državljana Republike Hrvatske. Njih se optužuje za niz kaznenih djela koja uključuju aktivne i pasivne koruptivne radnje i zlouporabu položaja.

“Postoji osnovana sumnja da je prvi okrivljenik, kao gradonačelnik Grada Nova Gradiška od drugog okrivljenika, stvarnog voditelja poslovanja jednog trgovačkog društva, zatražio mito u zamjenu za manipulaciju postupkom javne nabave s ciljem osiguranja dodjele jednog projekta sufinanciranog od strane Europskog kohezijskog fonda u iznosu od 4.219.433,22 kuna (cca 562.000,00 eura) trgovačkom društvu drugog okrivljenika”, stoji u objavi na stranicama tužiteljstva.

Prilagodili su Dokumentaciju o nabavi
Ured navodi i kako postoji osnovana sumnja da su treći i četvrti okrivljenici prilagodili Dokumentaciju o nabavi, konkretno, uvjete tehničke sposobnosti i kriterije za evaluaciju i bodovanje pristiglih ponuda tako da su osigurali prednost trgovačkom društvu drugog okrivljenika.

“Projekt je na koncu dodijeljen trgovačkom društvu drugog okrivljenika, uslijed čega je Grad Nova Gradiška oštećen za iznos od najmanje 90.624,21 kuna (cca 12.000,00 eura), a Europski kohezijski fond za iznos od najmanje 427.228,43 kuna (cca 57.000,00 eura)”, stoji u objavi.

Davao je mito i Kreši Peteku?
“Budući da je prvookrivljeni, uz to što je gradonačelnik Grada Nova Gradiška, istovremeno i zastupnik u Hrvatskom Saboru te je zaštićen imunitetom, Hrvatski Sabor je na zahtjev Glavne europske tužiteljice dao odobrenje za pokretanje kaznenog postupka protiv prvog okrivljenika. Podnošenje navedenog zahtjeva Hrvatskom Saboru u toj je fazi postupanja bilo isključivo usmjereno na dobivanje odobrenja za vođenje kaznenog postupka protiv I okrivljenika, pri čemu ni na koji način nije dovedena u pitanje presumpcija nevinosti”, navodi se.

N1 podsjeća kako je ponovno izabrani gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić osumnjičen je u aferi Janaf. Unatoč toga, on je ponovno izabran za gradonačelnika na posljednjim lokalnim izborima. No, N1 doznaje kako se ovdje radi o novoj istrazi koja je proizašla iz istrage u slučaju Janaf. Grgića se sumnjiči da je davao mito također osumnjičenom u aferi Janaf, Kreši Peteku.

TEKST: Telegram.hr

Foto: Radio Prkos

Slične vijesti

Najnovije