U Domu kulture otvorena izložba Nataše Vuković

Radio Prkos 16.07.2021 KULTURA
img

Jučer je u galerijskom prostoru Doma kulture u sklopu manifestacije Volim ljeto i kulturu otvorena izložba mlade osječke umjetnice Nataše Vuković pod nazivom Distorzije II. Ova izložba svojevrsni je nastavak izložbe Distorzije koja je 2019. godine održana u Galeriji Karas u Zagrebu.

Radovi u ovom ciklusu nastali su u kombiniranoj tehnici ulja na platnu i epoksi smole, a temeljni motiv je priroda koju ova umjetnica koristi kao medij za promišljanje o svijetu u kojem živimo i našem odnosu prema prirodi stavljajući nas u jedinstvenu poziciju subjektivnog promišljanja o vlastitom odnosu prema našem okruženju upravo kroz refleksiju epoksi smole koja nas na neki način smješta u poseban suodnos s njezinim radovima i poziva na propitkivanje.

Autoricu je predstavila ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Matija Antun Relković Danijela Juranović, prof. koja je ujedno izložbu i otvorila.

Nešto više o radu Nataše Vuković i izložbi rekla je kustostica i povjesničarka umjetnosti Sonja Švec Španjol koja je kazala kako ova umjetnica u ciklusu radova Distorzije II kroz motive iz prirode progovara o problemima s kojima se susrećemo u današnjem svijetu, a do kojih je došlo isključivo radi djelovanja čovjeka na ekosustav.

Kako pojašnjava Sonja Švec Španjol, upravo nanošenjem epoksi smole na jedan dio slike, čime se kompozicija vizualno dijeli, boje se transformiraju, dio slike postaje prostor zrcaljenja nas samih:” Refleksija svijeta oko sebe, ali i samog sebe unutar slike šalje snažnu poruku nužnosti osvještavanja što i kako činimo, djelujemo i živimo te jesmo li svjesni svojih individualnih postupaka i razmišljamo li uopće o poboljšanju globalne situacije za koju smo kao čovječanstvo odgovorni. Priroda, u kontekstu novog ciklusa radova, postaje podloga za zrcaljenje nas samih, naših postupaka i posljedica vlastitog djelovanja.” - ističe.

Većina radova nije nastala iz jednog dijela nego je riječ o diptisima, poliptisima, odnosno kompozicija je građena od više djelova koju umjetnica dodatno presijeca i lomi nanošenjem epoksi smole dajući radovima više dimenzija.

Motivi iz prirode variraju od raznovrsnog zelenila, raslinja, grmova, drveća i trava preko morske površine pa sve do otvorenog prostora neba.

Kako ističe sama umjetnica, ideja za korištenjem epoksi smole u radu nastala je kao eksperiment, iz znatiželje koji je nastavila dalje razvijati te kreirati ovakav jedinstven doživljaj: „ U ovom ciklusu radova bavim se ekološkim temama, a upravo s tim slojem epoksidne smole sam promatrač uključen je u sliku te može kreirati vlastiti odnos i promišljanje prema svijetu i prirodi. Zanimljivo mi je upravo to, da sam promatrač postaje dio moga rada.” - kazala je Nastaša Vuković.

Izložba će u Domu kulture biti otvorena do 13. kolovoza.

O UMJETNICI

Nataša Vuković rođena je 1986. u Osijeku. Godine 2008. završava preddiplomski studij na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Diplomski studij na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu nastavnički odsjek, smjer slikarstvo, završava 2012. te stječe titulu magistre likovne edukacije. Tijekom studija se usavršavala na dva studijska boravka u Sloveniji i SAD-u. Izlagala je na nekoliko samostalnih i više  skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu među kojima izdvajamo 32. Salon mladih, 18.  Međunarodna  izložba minijatura, Erste fragmenti 10 u HDLU, 24. slavonski biennale, Exporting Zagreb u Nacionalnom Muzeju Gdanjsk  u Poljskoj te rezidencijalni boravak u Litvi CreArt u Kaunasu i boravak u atelijeru Cité Internationale des Arts u Parizu. Osim slikarstva, područje umjetničinog  interesa i djelovanja je likovna terapija. Trenutno živi i radi u Zagrebu.

Slične vijesti

Najnovije