Učiteljski poziv iz drugačije perspektive

Radio Prkos 19.02.2021 OBRAZOVANJE
img

Biti učiteljem važan je poziv. Učitelji imaju važnu ulogu u razvoju djece i mladih i ovaj poziv sa sobom nosi mnogo odgovornosti. Nakon nekoliko mjeseci online nastave, povratku u učionice obradovali su se mnogi učitelji, nastavnici i profesori, pa tako i Hrvoje Golubić, učitelj engleskog jezika. 

Posao učitelja nikako nije dosadan, a pogotovo ne za one poput Hrvoja koji engleski jezik predaje u šest škola, pa njegova svakodnevica uključuje i podosta putovanja. U matičnoj školi u Cerniku engleski predaje već 6 godina, a uz to predaje u još pet područnih škola – Baćindol, Cernička Šagovina, Banićevac, Podvrško i Opatovac.

Što se tiče rada u područnim školama, radi se u kombiniranim razrednim odjelima, što ponekad može biti izazovno jer je riječ o učenicima različitih dobnih skupina, stoga učitelji moraju biti posebno kreativni u organiziranju nastave. Kako ističe Hrvoje, za ovakav način rada potrebno se dobro pripremiti: „ Treba pametno raspodijeliti vrijeme, prilagoditi zadatke učenicima, da su u svakom trenutku zaposleni i da im bude zanimljivo kako bi što lakše savladali gradivo.”

U početku je, kaže, bilo neobično i teško: „ Treba vremena dok se snađete i shvatite kako sami sebe postaviti i kako im prilagoditi vrijeme i zadatke. S obzirom da je riječ o uzrastu od 1. do 4. razreda potrebne su im učiteljeve upute, stoga je važno nastavu organizirati tako da ju svi učenici mogu pratiti i da svima na raspolaganju bude učitelj.”

No, kako napominje Hrvoje, nije mu teško raditi ovaj posao ni svakodnevno putovati: „Jako sam sretan što radim ovaj posao, jer koliko god on nosi odgovornosti i težine rada sa djecom, toliko vas ispunjava zadovoljstvom. Kada dajete sve od sebe i vidite da djeca to prihvaćaju, da napreduju, da se razvijaju i kada se s njima povežete, to vas ispunjava neizmjernom srećom i ljubavlju prema tom poslu.”

Tome naravno pridonosi i to što se i njegovi učenici raduju nastavi engleskog jezika: „ Uvijek su spremni na rad i učenje, vrlo su aktivni i raspoloženi i gradivo se zajedno trudimo prilagoditi kako bi njima bilo zanimljivo i interaktivno.”

Upravo zato ga raduje povratak u škole jer, iako je online nastava bila nužda, ipak ništa ne može zamijeniti živu riječ i rad u razredu.

O svojim učenicima, Hrvoje ima samo riječi hvale: „Nisam imao ozbiljnijih problema s njihovim ponašanjem ili neprimjerenim situacijama. Vrlo su dragi i često ispričaju svoje doživljaje na šaljiv način, podijele svoje dogodovštine i događanja iz života tako da nam na nastavi nikada nije dosadno.”

 

Slične vijesti

Najnovije