Inventivne Grafike Igora Čabraje u Gradskom muzeju

Radio Prkos 04.07.2020 KULTURA
img

Jučer je u Gradskom muzeju otvorena izložba Igora Čabraje pod nazivom Grafike. Riječ je upravo o grafikama u kojima autor sjedinjuje dva medija - grafiku i fotografiju, točnije, služi se tehnikom akvatinte.

Na otvorenju izložbe, Marija Mihaljević, ravnateljica Gradskog muzeja, pozdravila je sve prisutne te izrazila zadovoljstvo što je Muzej dobio priliku izložiti radove jednog vrsnog grafičara. Iako se novogradiška publika s njegovim radovima susrela i ranije kada je izlagao sa skupinom SB:NG, ovo je prva njegova samostalna izložba u Novoj Gradiški.

Igor Čabraja inače je rođeni Brođanin, a Studij likovne kulture započeo je na Filozofskom fakultetu u Rijeci te diplomirao na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Dubravke Babić.

Miroslav Pišonić, viši kustos Gradskog muzeja, istaknuo je kako se radi o iznimno marljivom umjetniku jer tehnika u kojoj stvara iziskuje disciplinu, ustrajnost i marljivost. Pojašnjavajući tehničku kompleksnost Čabrajnih radova, Miroslav pišonić ističe: „Igor pokušava u klasičnim tehnikama napraviti jednu nadogradnju i propitivati i dalje taj medij koji ima prizvuk arhaičnog no Igor mu pridaje nove dimenzije kroz svoje transfere i propitivanja fotografije kao medija i same klasične grafike. Radove koje ovdje vidimo su otvoreni i spremni na različite interpretacije.„ – zaključuje Pišonić.

Iako tematski različiti, ono što je njegovim motivima zajedničko upravo je tehnička komponenta, a kako i sam Čabraja kaže, ono što ga privlači u grafici upravo je tehnika i istraživanje mogućnosti koje nudi za stvaranje vizualno dojmljivih umjetnina.

Neke fotografije kojima se koristi su izvorno njegove, a neke preuzima iz drugih medija, poput fotografija površine Marsa koje je zabilježio rover na Marsu.

Grafiku odabire kao proces realizacije rada upravo zbog njezine tehnike. „ U odnosu na brzi svijet, ovakve su tehnike zahtjevne i spore pa na mene imaju gotovo terapeutski učinak. Ponekad više uživam u samom procesu nego u konačnom radu.“ – ističe autor. 

U radovima Igora Čabraje uživala je publika diljem Hrvatske i šire, a u Gradskom muzeju izložbu možete pogledati do 31. srpnja. TC

Slične vijesti

Najnovije