Karlovački klavirski trio u Domu kulture

Radio Prkos 10.03.2020 KULTURA
img

Dom kulture jučer je u sklopu manifestacije Žene u Domu kulture ugostio Karlovački klavirski trio kojeg čine Petromila Jakas, violina, Vanda Janković, violončelo i Marijana Pajić, klavir.
Iako u ovom sastavu djeluju tek od 2018. godine iza njih se ipak kriju godine rada i učenja te niz uspješno odrađenih nastupa. Karlovački klavirski trio nastao je iz suradnje dva dua, Jakas-Janković te Jakas-Pajić, a uspješni nastupi bili su dodatni poticaj i motivacija za međusobnu suradnju.


Na njihovom repertoaru najčešće se nalazi klasična glazba, od domaćih autora do klasike i romantizma te klasičnih autora 20. stoljeća. Na sinoćnjem koncertu odsvirale su L. van Beethovena: Klavirski trio op.70, br.1 u D-duru „Duh“ te djelo Dore Pejačević: Klavirski trio op.29 u C-duru kao i skladbu Astora Piazzolle: Godišnja doba; Proljeće.
Ove su tri vrsne glazbenice sinoćnjim koncertom osnažile manifestaciju Žene u Domu kulture i upotpunile kulturnu ponudu našega grada. Žene su to impresivnih životopisa koje su s puno emocije i žara odradile ovaj koncert.


Inače, violinistica Petromila Jakas specijalizirala je komornu glazbu iz područja klavirskog trija na Konzervatoriju za glazbu i scenske umjetnosti u Grazu pod vodstvom profesora Chia Choua, a violončelistica Vanda Janković je zavrijedila nekoliko prvih nagrada na renomiranim natjecanjima glazbe upravo u području klavirskog trija pod vodstvom profesora Wladimira Kossjanenka, dok klaviristica Marijana Pajić danas radi kao profesorica klavira i umjetnička suradnica u karlovačkoj glazbenoj školi.


U Hrvatskoj postoji tek nekoliko ovakvih klavirskih trija stoga rado nastupaju i u manjim mjestima upravo kako bi publikama diljem Hrvatske pružili priliku da čuju ovakvu vrstu glazbe. TC

Slične vijesti

Najnovije