NOVA GRADIŠKA - VREBINO BRDO

Radio Prkos 15.09.2023 ŠIRE NG PODRUČJE
img

Petnaesti Križni put za nevine žrtve
Svake godine na blagdan Uzvišenja Svetog Križa, na novogradiškom Vrebinom brdu, molitvom Križnog puta i paljenjem svijeća okupljeni se tradicionalno prisjećaju nevinih žrtava poraća Drugog svjetskog rata te sudionika brojnih Križnih putova, uglavnom Hrvata domoljuba, kojih je velik broj, bez suđenja i svjedoka, ubijen na više lokacija i stratišta u Novoj Gradiški i na širem novogradiškom području, među ostalim i na Vrebinom brdu.
Kako nam je, u ime organizatora, Udruge ratnih veterana 121 brigade HV, rekao njezin predsjednik, Mato Modrić, ovdje se moli za sve nevine žrtve, a od 2005. godine okupljanje je organizirano, posebno od 2007. uz podignuti križ. Ove godine, uz pomoć grada, podignuta je i spomen-ploča u znak sjećanja na sve nevino stradale.
Na blagdan Uzvišenja svetog križa, 14. rujna ove godine, okupljene je najprije pozdravio župnik župe Bezgrješnog začeća BDM Nova Gradiška i arhiđakon Posavskog arhiđakonata Požeške biskupije, prečasni Mario Sanić. Rekao je kako nam crkva svake godine sredinom rujna predlaže zagledati se u Isusov križ, u taj znak spasenja i nade, osobito o blagdanu Žalosne Gospe, koji podsjeća na Marijinu žalost i bol koju je ona doživjela pod križem.
„Mi, kao članovi crkve, pobožnošću Križnog puta želimo Bogu preporučiti sve koji su na ovim prostorima i na Vrebinom brdu nevino stradali, čija imena nisu nigdje zapisana, čiji spomen se pomalo gasi. Mi želimo ne zaboraviti, nego nastojati uvećati ono dobro koje su oni posvjedočili svojom ljubavlju prema križu, kada su nevini stradali za domovinu i vjeru, zbog pripadnosti svojem hrvatskom narodu. Najviše ih je stradalo poslije II svjetskog rata, među ostalima i na ovom mjestu. Molimo da Božje svjetlo obasja svakoga od nas, a osobito da Kristov Križ i uskrsnuće budu vječna nagrada svima, poglavito mladima, čiji su životi ovdje zaustavljeni, ali ne da bi umrli, nego da bi vječno živjeli,“ kazao je, među ostalim, Sanić.
Nakon pobožnosti Križnog puta, on je blagoslovio spomen-ploču, na kojoj piše: „Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka uzme svoj križ i neka ide za mnom.“
Mato Modrić zahvalio ovom prigodom svima koji su došli, ali i onima koji su pomogli, posebno gradu Nova Gradiška i gradonačelniku.
Na ovom posebnom mjestu bit će upaljene svijeće i uz blagdan Svih svetih i Dušni dan, a onda će se svi ponovo ovdje okupiti na molitvu uz obljetnicu pada grada heroja, Vukovara, 18. studenog.
Višnja Mikić

Slične vijesti

Najnovije