UTRKA MARIJINI OBROCI

Radio Prkos 07.06.2023 ŠIRE NG PODRUČJE
img

Na utrkama Marijinih obroka Hrvatske u dva dana osigurani su obroci za 227 gladne djece kroz cijelu školsku godinu!

U nedjelju 04. lipnja u zagrebačkom Parku Bundeku održana je deveta humanitarna utrka Marijinih obroka "Trčimo za Dijete 31-Tvojih 5 za njihov svijet" u kojoj je sudjelovalo stočetrdeset odraslih trkača i četrdesetak djece.
Sudionici su pretrčanim kilometrima i donacijama osigurali obroke za školsku kuhinju "Zagreb, Hrvatska" u kojoj 702 djeteta svakodnevno prima topli školski obrok.

Za odličnu atmosferu pobrinula se voditeljica Zlate Mück Sušec dok nam je pjevački talent podijelio Damir Kedžo uz tehničku podršku DiDi Sounda.
Najbrži trkači u muškoj, ženskoj i dječjoj kategoriji nagrađeni su vrijednim nagradama nekih od naših sponzora kojima je zahvalila predsjednica Marijinih obroka Katarina Zarinkijević.
Ove godine naši sponzori su bili SRC Bundek, Ledo, Studenac, Optika Visual, Igraonica Amazinga, Jabuka.hr, Decathlon, EMPWR, Zelena dječja kuća, Adorable, Pizzeria Pomma Nova, Pizzeria Duksa, Heureka, Muzej Mamurluka, Frizerski salon Rio, Jump2Sport, Tiskara Printeo, ZAMP, Pago i Little saints animation.

I ove godine na utrci je sudjelovao naš vjerni podupiratelj i najstariji trkač, osamdesetdevetogodišnji Juraj Keglevi
koji je uspio biti brži nego lani te je do cilja stigao unutar sat vremena. Nepokolebljiv u svojoj odluci da sudjeluje u utrci bio je pravi primjer najmlađim trkačima!

Za Marijine obroke trčalo se i 03. lipnja na humanitarnoj utrci “Trčimo za obrok više”.
Na splitskom Marjanu program utrke vodila je Kristinu Bitanga uz glazbene izvedbe klape Kolura te izvrsne koreograije plesne skupine Dimache i Univerzalne sportske škole Sv. Ivan Pavao II..
Sve prikupljene donacije usmjeriti će se za školsku kuhinju “Split, Hrvatska”, Liberija u kojoj 159 djece prima Marijine obroke.

Ako ste propustili jednu od navedenih utrka, još stignete sudjelovati u trećoj utrci Marijinih obroka koja će se održati 17. Lipnja u Slavonskom Brodu.

Za programe prehrane možete donirati na račun Marijinih obroka u Zagrebačkoj banci IBAN: HR7923600001102102666, SWIFT: ZABAHR2X .

Hvala svima nasudjelovanju i što ste dio priče o Marijinim obrocima!

— KRAJ —

 

 

 

 


Bilješke urednicima
________________________________________
Marijini obroci jednostavna su ideja koja djeluje. Organizacija osigurava jedan obrok dnevno na mjestu obrazovanja kako bi privukla kronično siromašnu djecu u učionice gdje dobivaju obrazovanje koje će im, u budućnosti, biti izlaz iz siromaštva.

Marijini obroci omogućuju svakodnevne obroke djeci u okviru školskih programa prehrane u 18 zemalja: Indija, Kenija, Liberija, Malavi, Južni Sudan, Tajland, Zambija, Etiopija, Sirija, Libanon, Benin, Mianmar, Ekvador, Haiti, Madagaskar, Zimbabve, Niger i Jemen.

Marijini obroci, u suradnji s lokalnim zajednicama i dugogodišnjim partnerima, nastoje uspostaviti programe prehrane u školama tamo gdje je to moguće zbog utjecaja različitih okolnosti.

Prosječan trošak prehrane jednog djeteta Marijinim obrocima tijekom cijele školske godine
iznosi 22 €

Marijini obroci obvezuju se potrošiti najmanje 93% od svake donacije izravno za programe prehrane. To je moguće jer većinu posla u organizaciji obavlja vojska predanih volontera - uključujući njih više od 80.000 samo u Malaviju.

U svim zemljama gdje se provodi program prehrane, Marijinim obrocima upravljaju lokalne zajednice. Gdje god je moguće obroci se pripremaju s prehrambenim namirnicama koje se uzgajaju i kupuju lokalno. Time se podupiru obitelji i jača lokalno gospodarstvo.

Mary's Meals nastali su 2002. godine kada je Magnus MacFarlane-Barrow, tijekom razdoblja gladi, posjetio Malavi i upoznao majku koja je umirala od AIDS-a. Kad je Magnus upitao njezinog najstarijeg sina Edwarda koji su mu životni snovi, on je odgovorio jednostavno: „Želim imati dovoljno hrane za jesti i jednog dana ići u školu.“

Marijini obroci Hrvatska od 2009. godine do danas, zahvaljujući dobroti podupiratelja iz Hrvatske, imaju otvorenih 26 školskih kuhinja: u Malaviju 4, Liberiji 8, Beninu 5, Zambiji 8 i Ekvadoru 1.

U 2022. godini Marijini obroci Hrvatska nahranili su u tim zemljama više od 70 000 gladne djece.

Više informacija o Marijinim obrocima saznajte na sljedećim poveznicama:


Više o Marijinim obrocima Trailer knjige Baraka koja je nahranila dva milijuna djece
Dokumentarni film Dijete 31 Dokumentarni film Generacija nade
Dokumentarni film Ljubav dopire svuda

Slične vijesti

Najnovije