Zašto kasne radovi rekonstrukcije tržnice?

Radio Prkos 24.05.2023 NOVA GRADIŠKA
img

Ako pratite radove na rekonstrukciji Gradske tržnice u Novoj Gradiški, sigurno ste primjetili da NE napreduju velikom brzinom. Ta će činjenica rijetko koga začuditi jer podosta gradskih rekonstrukcija završi s probijenim rokovima i naknadno povećanim budžetima. Ipak, razlog usporavanju radova na tržnici potražio je Plusportal.

Kako je za Plusportal objasnio Tomislav Sigurnjak, pročelnik odjela za komunalne djelatnosti, dovršavaju se radovi temeljenja buduće čelične konstrukcije i izvedena je većina novoprojektiranih instalacija. Priprema se nosivi sloj za budući betonski plato tržnice. Slijede tehnički zahtjevni poslovi na izradi i montaži čelične konstrukcije s pokrovom od laminiranog stakla i ugrađenom novom led rasvjetom. Bit će izrađene i montirane nove klupe za prodaju koje će biti opremljene elektro-utičnicama. 

Jasno je i da se od početka radova  u večalji pa do sada napravilo relativno malo. "Osim neočekivanih velikih količina kiše koji su znatno usporili radove, glavni razlog kašnjenja su različite novootkrivene podzemne instalacije koje su trebale ostati u funkciji te je bilo nužno iznaći nova tehnička rješenja na mjestima kolizije konstrukcije i pronađenih instalacija. Neke postojeće instalacije su se trebale izmjestiti, a s druge strane, pojedina projektirana rješenja je trebalo korigirati. Uz to, na tržnici je nakon radova širokog iskopa utvrđeno da korijenje i vrsta postojećih stabala nisu optimalni što je zaključeno u stručnoj valorizaciji postojećeg stanja hortikulture te su dobivene i odgovarajuće upute. Postojeća stabla je bilo potrebno ukloniti te je predviđena sadnja novih stabala koja će vrstom i volumenom biti primjerenija javnom prostoru buduće tržnice. - pojasnio je pročelnik za Plus Portal. Konačan završetak radova je, doznajemo, previđen ujesen, no točan rok bit će utvrđen nakon rješavanja određenih detalja u izvedbi, a koji nisu bili poznati tijekom projektiranja.

Inače, ukupna vrijednost ugovorenih radova je 598,9 tisuća eura s PDV-om, odnosno, 4,5 milijuna kuna, od čega je Grad Nova Gradiška osigurao 2,8 milijuna kuna. Izvođač radova je tvrtka Franc Mont d.o.o. iz Zagreba. Kako je prilikom potpisivanja ugovora nešto ranije ove godine rekao predsjednik tvrtke Josip Franjo, njihova je ponuda bila najpovoljnija i zato su izabrani.  "Naša ponuda bila je najpovoljnija i zato smo izabrani, imamo reference, tekuće ugovorene poslove i dobavljače te radnike koji su uvijek uz nas. U ovom slučaju bili smo najpovoljniji iz tog razloga, zbog niza ugovorenih drugih poslova koje odrađujemo bez problema posljednjih 14 godina otkako sam na čelu tvrtke. Nikada nismo imali problema - bilo s rokovima ili financijski. Na osnovi kvaliteta koje nudimo, a na kraju i odrađenih svih referenci koje imamo, mogli smo biti najjeftiniji u ovom slučaju." - rekao je.

Prodavačima na tržnici ne preostaje ništa drugo nego strpljivo čekati kraj radova kako bi napokon mogli raditi u primjerenim uvjetima.

Pročitajte više na: https://plusportal.hr/zivot/doznali-smo-zasto-kasne-radovi-rekonstrukcije-trznice-49189 - plusportal.hr

Foto: Ilustracija

Slične vijesti

Najnovije