SPOMENDAN BL. IVANA MERZA U STRAŽEMANU

Radio Prkos 11.05.2023 ŠIRE NG PODRUČJE
img

Na spomendan bl. Ivana Merza, 10. svibnja 2023. požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je u župnoj crkvi sv. Mihaela Arkanđela u Stražemanu euharistijsko slavlje tijekom kojeg je podijelio sakrament svete potvrde ovogodišnjim krizmanicima. Nakon dobrodošlice koju mu je uputio župnik Robert Mokri i mladi, biskup Antun je - uvodeći u euharistijsko slavlje - pozdravio okupljene vjernike kazavši kako danas slavimo spomendan bl. Ivana Merza koji je bio čovjek iz naše sredine, daleko od Boga i Crkve, ali zaslugom svojih profesora, otkrio je Isusa Krista i Crkvu, zavolio ih i vjerno im svjedočio svoju pripadnost. Ustvrdio je da je on primjer jednog projekta mladog života ispunjena onim što mu je Isus Krist pobjednik nad smrću darovao. Biskup je dodao da se danas spominjemo i sv. Izidora kao jednoga od zaštitnika stražemanske župe, te da i njega molimo da nas zagovara. Zahvalivši na riječima pozdrava, kazao je da Isus svima nazočnima očituje svoju dobrodošlicu, jer u ovom slavlju ulazimo u svijet njegove pobjede nad smrću i njegove djelatne prisutnosti što je susrećemo u otajstvu koje slavimo. Izrazio je radost što nam on u svetim sakramentima svjedoči da nismo sami, nego je on s nama i računa sa svakim od nas. Spomenuo je krizmanicima da su tijekom njihove priprave za svetu potvrdu mnogi ljudi, počevši od njihovih roditelja, ugradili u njih svoju ljubav, među ostalima i nedavno preminuli župnik Josip Devčić, te da posebno želimo za njega prikazati ovu svetu misu.
Polazeći od naviještene Božje riječi, napose od Isusove prispodobe o trsu i lozi, biskup je u homiliji krizmanicima kazao da o onome što je u njima ovisi njihova konačna životna sudbina. Isus sa svom jasnoćom kaže kako se po njegovoj prisutnosti u nama i našoj u njemu ostvaruje božanski naum o nama. Dodao je kako nas Isus evanđeoskom slikom o trsu i lozi podsjeća da je život svakoga od nas nezasluženi dar, i da našu konačnu sudbinu ne određuje nešto što se događa izvan i oko nas, nego ono što ulazi u naše srce, dušu i savjest, u dubinu naše jedinstvene i neponovljive osobe. Upozorio je krizmanike da će, ako dopuste da kroz suvremena komunikacijska sredstva kao što su internet i različite društvene digitalne mreže, kao i na druge načine u njihova mladenačka srca uđe mrak, zlo, pokvarenost i sebičnost, uvenuti kao suhe loze i na koncu završiti kao gubitnici, kako to tvrdi Isus u evanđelju. Za uzor kako biti otvoren Isusu Kristu i njegovoj prisutnosti u nama predstavio im je bl. Ivana Merza. Podsjetivši kako su njemu u njegovim mladenačkim traganjima za istinom i smislom života uvelike pomogli njegovi profesori svojom opredijeljenošću za Isusa Krista, pozvao je roditelje krizmanika da i oni učine najbolje za svoju djecu tako da im pomognu da se u svojoj mladenačkoj slobodi opredijele za Isusa Krista i njegov pobjednički koncept života, te ispunjeni njegovim Duhom budno paze da im netko ne ukrade slobodu i podvrgne ih diktatu zla. Povjerio ih je zagovoru bl. Ivana Merza, bl. Alojzija Stepinca i sv. Izidora, koji se posebno štuju u ovoj Župi, a napose sv. Mihaela Arkanđela, zaštitnika njihove Župe, da ih brane i čuvaju od svih zala kojima su izloženi, pa da budu stražemanski, hrvatski naraštaj koji ide ovim svijetom ruku pod ruku s Isusom Kristom, pobjednikom nad zlom i smrću.
Na svršetku misnog slavlja biskup Antun je čestitao krizmanicima na primljenom sakramentu te ih pozvao da svakodnevno svjedoče Bogu kako računaju s njime. Kazao im je kako su zahvatom Isusova Duha u sakramentu svete potvrde postali u punom smislu sinovi i kćeri Božje, ugrađeni u puno zajedništvo Isusove Crkve. Čestitku je proširio na njihove roditelje i druge članove obitelji, kumove i cijelu župnu zajednicu, predvođenu župnikom Robertom Mokrim i stalnim đakonom Zdravkom Ticlom, sa zahvalnošću Bogu, njihovim roditeljima i svima drugima koji su ih do ovog trenutka voljeli i pomagali da budu na Božjem putu.

Slične vijesti

Najnovije