Potvrđena optužnica europskih tužitelja gradonačelniku Vinku Grgiću

Radio Prkos 04.05.2023 NOVA GRADIŠKA
img

OPTUŽNO vijeće Županijskog suda potvrdilo je optužnicu protiv poduzetnika Kreše Peteka, novogradiškog gradonačelnika Vinka Grgića i bivšeg gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića u kraku afere Janaf, u kojem ih ured europskog tužitelja tereti za nezakonitosti s europskim novcem. - prenosi Index.hr

''Odluka suda je bila očekivana nakon što je odbijen prijedlog obrana za izdvajanjem nezakonitih dokaza. Mi se suđenja ne bojimo jer smo tek sada u situaciji da ravnopravno predlažemo dokaze i branimo svoje teze'', kazao je nakon sjednice optužnog vijeća Grgićev branitelj Fran Olujić.

Olujić je dodao kako očekuje da suđenje na temelju optužnice Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) neće početi prije jeseni.

Optužnica je potvrđena nakon što je Visoki kazneni sud (VKS) sredinom ožujka odbio Grgićevu i Petekovu žalbu na izdavanje dokaza za koje tvrde da su nezakoniti. VKS je, ne navodeći identitete okrivljenika, izvijestio da je, uz Grgićevu i Petekovu, odbio i žalbu Siniše Klobučara.

Prizivni sud je precizirao da je Županijski sud u Zagrebu odbio izdvajanje zapisnika o ispitivanju 22 svjedoka, 11 sudskih naloga kojima su određene posebne dokazne radnje i svih dokaza proizašlih iz tako pribavljenih dokaza.

VKS je utvrdio da je prvostupanjski sud pravilno i na zakonu osnovano odbio izdvojiti zapisnike o ispitivanju svjedoka jer prilikom ispitivanja nisu bila povrijeđena prava obrane ni odredbe kaznenog postupka. Također, prvostupanjski sud je ispravno utvrdio da nalozi suca istrage kojima je naložena primjena posebnih dokaznih radnji nisu nezakoniti dokazi.

Za što se tereti Grgića? 
EPPO-va optužnica tereti Grgića, koji je i nakon uhićenja izabran za gradonačelnika Nove Gradiške, da je dva puta od Peteka primio 15.000 eura mita u zamjenu za manipulaciju postupcima javne nabave kako bi tvrtkama povezanim s Petekom osigurao dodjelu poslova na dva građevinska projekta.

Peteka europsko tužiteljstvo tereti i da je s bivšim velikogoričkim gradonačelnikom Barišićem dogovorio da će poduzeti sve kako bi se radovi na izgradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i nadzorno upravljačkog sustava te na projektu obnove sustava javne rasvjete dodijelili njegovim tvrtkama.

Zbog davanja mita Petek je optužen i u tzv. aferi Janaf s bivšim direktorom tog javnog poduzeća Draganom Kovačevićem. - prenosi Index. 

Izvor: INDEX.HR

 

Slične vijesti

Najnovije