OBILJEŽENA 28.OBLJETNICA VRO „Bljesak“

Radio Prkos 02.05.2023 NOVA GRADIŠKA
img

Budnicom u izvedbi Orkestra OS RH ulicama Okučana započelo je ovogodišnje obilježavanje 28. obljetnice Vojno redarstvene operacije Bljesak, kojom je oslobođena Zapadna Slavonija. Nakon zbora naoružanja borbene i neborbene tehnike, opreme i postrojbi na stadionu u Okučanima u 8 sati, otvorene su športske igre hrvatskih branitelja u organizaciji UDVDR Brodsko-posavske županije u športskoj dvorani OŠ u Okučanima, uslijedila je središnja svečanost koja je održana u Memorijalnom kompleksu 'Kristalne kocke vedrine' gdje su položeni vijenci i ruže u sjećanje na sve poginule.

Vijence su položili predstavnici obitelji poginulih i smrtno stradalih hrvatskih branitelja sudionika VRO „Bljesak“ kojima su se pridružili i ratni zapovjednici postrojbi koji su sudjelovali u operaciji „Bljesak“ kao i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Nakon njih vijenac je položio predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OS RH Zoran Milanović s izaslanstvom OS RH i načelnikom Glavnog stožera admiralom Robertom Hranjem.

Vijenac u ime Hrvatskog sabora položio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković s izaslanstvom, saborskim zastupnicima Ljubicom Maksimčik i Perom Ćosićem, a u ime Vlade RH premijer Andrej Plenković u pratnji potpredsjednika Vlade RH, ministara obrane, hrvatskih branitelja i unutarnjih poslova, Tome Medveda, Maria Banožića i Davora Božinovića.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković istaknuo je važnost, na ovu obljetnicu i na ovom mjestu, prisjetiti se heroja Domovinskog rata, a zahvalivši hrvatskim braniteljima na njihovoj žrtvi, hrabrosti i slobodi i odajući i počast, čestitke svima koji su sudjelovali u VRO Bljesak, uputili su i ministri hrvatskih branitelja Tomo Medved i obrane Mario Banožić, naglasivši kako je ova Vlada od početka mandata odlučna je u nastavku jačanja sve tri grane Hrvatske vojske koja je od stvaranja Republike Hrvatske vojska stasala u modernu oružanu silu i neumorno će prenositi istinu o Domovinskom ratu mlađim generacijama,

U ime Brodsko-posavske županije vijenac je u pratnji načelnika Općine Okučani, Ace Vidakovića, položio župan Danijel Marušić.

Podsjetimo, operacija Bljesak počela je 1. svibnja 1995. u 5:21 sati, na oko 80 kilometara dugoj bojišnici. Jakim udarima hrvatskih vojnih i redarstvenih snaga presječeno je okupirano područje zapadne Slavonije, slomljen je otpor neprijateljskih snaga i oslobođeni su Jasenovac, Okučani i Stara Gradiška. U manje od 32 sata, 1. i 2. svibnja 1995. godine hrvatske snage oslobodile su oko 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija te uspostavile nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji. U vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak sudjelovalo je oko 7200 hrvatskih vojnika i policajaca. Poginuo je ili od posljedica ranjavanja preminuo 51 hrvatski branitelj, a 162 branitelja su ranjena.

Izvor/Foto: Brodsko-posavska županija

 

 

Slične vijesti

Najnovije