Od sluge naroda do gospodara naroda

Radio Prkos 23.11.2022 KOLUMNA
img

Od jučerašnje sjednice gradskog vijeća građani su očekivali puno više, no sve se ponovno svelo na zataškavanje istine. Ipak, uspjeli smo saznati da je gradonačelnik grada Nove Gradiške, koji se ponaša kao apsolutni vladar grada, prije nešto više od godinu dana ocijenio da bi bilo dobro da se napravi svinjogojska farma u blizini Industrijskog parka i sada se ponaša kao da nije odgovoran u slučaju te "svinjske afere" zbog koje svi poduzetnici iz Industrijskog parka prijete da će zatvoriti svoje tvrtke.

Riječ je o grubom kršenju prava ne samo poduzetnika, već i mještana grada Nove Gradiške, pa se sada čak traži od građana da potpisuju peticiju kako bi se zaustavila izgradnja farme na ovom mjestu. Sve što se događalo ili se događa dolazi iz ureda gradonačelnika, a po meni, onaj tko stalno laže građanima grada nije dostojan za obavljanje visoke dužnosti. Dodaju li se tome neisplate plaća te nekakva blijeda uvjerenja da su oni koji nisu dobili plaće sami krivi za to, postavlja se pitanje vjerodostojnosti u daljnjem vođenju grada. Sada kada se naslućuju zapravo sve veći problemi u "svinskoj aferi" i koji se više ne mogu gurati pod tepih, neki marginalci s nezavisne liste pozivaju građane da zaustave ovu inicijativu, jer su to propustili učiniti oni koji očigledno ne razumiju svoju ulogu pa pokazuju teško shvatljivu površnost i neznanje za osobe koje primaju veliku plaću na teret poreznih obveznika.

Da je Vinko Grgić svjestan svoje trenutne pozicije, uloge i da ima interesa za vlastiti posao i predmete o kojima odlučuje, da poštuje pravni poredak, građane grada i birače "svinjske afere", a ni drugih problema u gradu ne bi bilo. I nitko ne može povjerovati da se ovaj posao gura i nameće "odozgo", kako nam je to jučer naglašeno. (Pa mi imamo saborskog zastupnika koji je mogao na saboru žlabrnuti koju o tome.) Očigledno je da su u startu napravljeni propusti, no očito je da je netko tko je u predizbornoj kampanji izjavljivao da će mu u fokusu biti dobrobit građana, nakon što se domogao drugog mandata, taj fokus premjestio na velike investicije. O nekim drugim situacijama i štetama koje su već napravljene, kao i jučerašnjem javnom odricanju od odgovornosti neću trošiti riječi, jer se gradonačelnikova krivnja vrlo jasno nazire.

Sa "svinskom aferom", koju neki žele izgraditi bez bio pročistača, izdao je Novu Gradišku i sada ako to ne zaustave na nivou županije svi su građani grada taoci "svinjske afere" o kojoj smo prvi mi na Radio Prkosu progovorili, a do tada se o tome u gradu šutjelo. Ali nema veze, dozvolili ste tom čovjeku da odlučuje o vašem životu, dali ste mu pravo da vas javno ignorira i ponižava. No, od odogovornosti nitko nikada nije pobjegao kao niti od vlastite sjene. I zato ćemo nakon jučerašnje sjednice gradskog vijeća politički fenomen zvan VINKO GRGIĆ imati kao stand-up komičara. Nitko nikada nije u rukama imao toliku količinu koncentrirane vlasti i potpunu kontrolu da donosi odluke kakve želi.

Mogla bih sada u nedogled pisati i analizirati proteklu sjednicu gradskog vijeća, sve je rečeno. A vezano uz jučerašnji dan dodat ću samo da je ministar branitelja primio jučer u Ministarstvu delegaciju branitelja iz Nove Gradiške, gdje su vođeni vrlo konstruktivni razgovori. Ovih dana se puno toga događa, a ja sam svjedok svih aktualnosti. Ja volim ovaj grad i kao rođena Novogradiščanka sve građane ću zamoliti da na sljedećim izborima dobro paze koga biraju na određene političke funkcije kako neki ne bi iskorisitili moć za vlastito bogaćenje i prosperitet i kako korupcija, kleptokracija i nepotizam ne bi bili u prvom planu.

Možda ja i jesam buntovnica, ali je činjenica da sam u cijelom svom radnom novinarskom vijeku uspjela odoljeti velikom iskušenju zvanom obmanjivanje javnosti. A apsolutnom vladaru grada od srca želim dug život i dobro zdravlje.....Zlata Pazman-Petrić

Slične vijesti

Najnovije