Kuglačice i kuglači KK „Slavonija“ Nova Gradiška obilježili Međunarodni dan gluhih osoba

Radio Prkos 03.10.2022 ŠIRE NG PODRUČJE
img

U organizaciji Športske udruge gluhih Nova Gradiška na skroman i dostojanstven način 30. rujna na kuglani Nova Gradiška obilježen je Međunarodni dan gluhih i nagluhih osoba.
Na važnost sporta za osobe s invaliditetom podsjetio je, obraćajući se okupljenim sportašicama i sportašima Josip Bošnjak, tajnik Udruge gluhih i nagluhih i Športskog saveza gluhih Nova Gradiška ujedno čestitajući im ovaj značajan dan.
Tradicionalnom druženju prethodila je i podjela sportske opreme kao i zajedničko fotografiranje uoči nastavka jesenskog natjecanja u kuglanju.
Naime KK „Slavonija“Nova Gradiška jedan je od sedam klubova koji se natječu i u 4. Hrvatskoj kuglačkoj ligi istok-zona Požega.
Sudeći po dosadašnjim iznimno uspješnim rezultatima, koji su ih, protekloga kolovoza, među ostalim, odveli i u češki Brno, vjerujemo da će i u ovom dijelu natjecanja osvojiti medalje i nagrade te potvrditi kako je Nova Gradiška rasadnik izvrsnih kuglačica i kuglača.
Protekloga 23. rujna članovi Udruge gluhih i nagluhih Nova Gradiška i njihovi članovi, okupili su se na Strmcu i obilježili Međunarodni tjedan gluhih i nagluhih osoba.
Međunarodni tjedan gluhih i nagluhih osoba
Međunarodni tjedan gluhih i nagluhih osoba obilježava se u posljednjem tjednu rujna, s ciljem da javnost obrati pozornost na probleme i potrebe koji se javljaju kod gluhih osoba.
Prvi svjetski kongres Svjetske federacije gluhih (WFD) održan je u rujnu 1951. godine, kada je donesena odluka da se proslava Dana gluhih održava u rujnu. Svjetska federacija prvi je put Međunarodni dan gluhih obilježila 1958. godine. Od tada se obilježava svake zadnje subote u rujnu. Kasnije je dan produžen na “tjedan”.
Međunarodni dan gluhih i nagluhih osoba
Cilj obilježavanja Međunarodnog dana i tjedna gluhih je podizanje svijesti javnosti o specifičnim problemima i potrebama gluhih osoba. Također se želi poboljšati njihov položaj u društvu i kvaliteta života.
U svijetu živi oko 72 milijuna gluhih osoba, a u Hrvatskoj, prema podacima Hrvatskog registra za osobe s invaliditetom, 13.460 osoba s težim oštećenjem sluha.
U sklopu Međunarodnog tjedna gluhih, svake posljednje subote u rujnu, obilježava se i Međunarodni dan gluhih.
Međunarodni dan znakovnih jezika
Kao dio Međunarodnog tjedna gluhih, svake se godine 23. rujna slavi Međunarodni dan znakovnih jezika, koji je priznala Opća skupština UN-a. Cilj proslave ovog dana je podići svijest o znakovnim jezicima i jačati njihov status. Znakovni jezik nužan je preduvjet koji osigurava potpuno uključivanje gluhih u zajednicu i potpuno ostvarivanje ljudskih prava gluhih.
Država treba pružiti potporu za rano učenje znakovnog jezika, omogućiti inkluzivno, kvalitetno i dvojezično obrazovanje i pružati financijsku podršku za profesionalnu obuku tumača/prevoditelja znakovnog jezika.
Nužno je zakonski prepoznati znakovne jezike kao službene jezike kako bi se gluhe osobe uključile u društvo. To zakonsko priznanje pomaže u provedbi i ostvarenju prava istaknuta Konvencijom UN-a o pravima osoba s invaliditetom.
Dodajmo ovome da je Hrvatski sabor hrvatski znakovni jezik 10. srpnja 2015. priznao Zakonom o hrvatskom znakovnom jeziku i ostalim sustavima komunikacije gluhih i gluhoslijepih osoba u Republici Hrvatskoj.

Slične vijesti

Najnovije