U Gradskom muzeju otvorena izložba osječkog umjetnika Roberta Fišera

Radio Prkos 05.07.2022 KULTURA
img

Jučer je u novogradiškom Gradskom muzeju otvorena izložba multimedijalnog, osječkog umjetnika Roberta Fišera. Izložbom „Bez naziva“ autor je publici predstavio radove iz nekoliko dosadašnjih ciklusa, a koji predstavljaju presjek njegova desetogodišnjeg, intenzivnog umjetničkog rada.

Miroslav Pišonić, ravnatelj Gradskog muzeja Nova Gradiška predstavio je umjetnika i njegov dosadašnji rad. Robert Fišer rođen je u Osijeku, a diplomirao 2012. na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Aktivno izlaže od 2008. godine, te je do sada ostvario više samostalnih i skupnih izložbi. Za svoj rad nekoliko puta je nagrađivan.
„Robert Fišer svojim radovima nema potrebu i želju ići za trendovima. On je dosljedan sebi i jednom minimalizmu. Onoga čega današnjem čovjeku jako puno fali; kontemplacije, samoće, staloženosti, a to se u ovim radovima može vidjeti.“  - naglasio je Miroslav Pišonić.

Multimedijalnost jedno je od glavnih obilježja, odnosno, način na koji ovaj umjetnik pristupa svom radu i umjetnosti općenito kako bi pomaknuo granice klasike i otkrio nove prostore i mogućnosti vizualnog, istražujući pri tome nove dimenzije klasičnih i suvremenih medija.

„Ono što povezuje ove radove je njegov multimedijalan pristup u kojem se autor ne opterećuje odabirom medija nego ga koristi kao put za prijenos poruke koja je usmjerena prema njemu samom, kao umjetniku, a to je kako istraživati pojam slike, njene mogućnosti, mogućnosti vizualnog koje je danas dovedeno do hiperprodukcije. Kod njega je vizualnost svedena na jednu drugu stranu od onoga što inače viđamo u svijetu oko nas, u svijetu hipervizualnosti.“ – pojašnjava Igor Loinjak, povjesničar umjetnosti koji rad Roberta Fišera prati već desetak godina.

Izloženi radovi vrlo su jednostavni, minimalistički te promatraču ostavljaju širok prostor za preispitivanje, iščitavanje i razumijevanja vizualnog.

 „Njegovi su radovi pročišćeni, jednostavni i zapravo ono što njihovu vizualnost vodi prema promatraču je sama ideja kako predstaviti vizualni materijal na jednostavan, čitljiv i upečatljiv način. Radovi su ogoljeni i simplificirani, a odabir radova iz različitih ciklusa nam pokazuje na koji način je zapravo njegov doživljaj mogućnosti vizualnog širok.“ – rekao je Loinjak.

Sama činjenica da autor na neki način izostavlja naziv izložbe, odnosno opisuje ju kao izložbu „Bez naziva“ čini mogućnost doživljaja i interpretacije njegovih radova otvorenom, slobodnom i u potpunosti prepuštenoj promatraču. „Kako je povjesničar umjetnosti Arthur Danto rekao, kada je rad bez naziva, upravo to je njegov naziv. Zapravo naziv „bez naziva“ daje nam smjer na koji način krenuti gledati same predmete, a to znači gledati ih kao umjetnička djela.“ – ističe Igor Loinjak, povjesničar umjetnosti.

Izložba će biti otvorena do 4. kolovoza. TC

Slične vijesti

Najnovije