U Rešetarima predstavljena zbirka pripovjedaka "Vugino zrcalo" novogradiškog književnika Ivana Slišurića

Radio Prkos 16.06.2022 KULTURA
img

U organizaciji KLD-a Rešetari te suorganizaciji Gradske knjižnice Nova Gradiška jučer je u Rešetarima predstavljena zbirka pripovijedaka „Vugino zrcalo“ cijenjenog novogradiškog profesora i književnika Ivana Slišurića.

Predstavljanju knjige nazočili su te o knjizi govorili i prof. Mirko Ćurić, predsjednik Društva hrvatskih književnika Ogranka slavonsko-baranjsko-srijemskoga , književnik Tito Bilopavlović, Ivan De Villa, predsjednik KLD-a Rešetari , v. d. ravnateljice Gradske knjižnice Nova Gradiška Ernestina Straga-Šašić, struč.spec.admin. publ. te djelatnica knjižnice Biljana Dakić, prof.

Knjiga je objavljena u kultnoj „ Maloj knjižnici Društva hrvatskih književnika, a nakon Rešetara, na jesen će biti predstavljena i u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu.

Ova zbirka zanimljivo je štivo koje će čitatelja na blag i poticajan način uvući u svjetove glavnih junaka. Uglavnom su to obični, mali ljudi iz susjedstva, profesori, konobarice, prijatelji iz školskih dana, kavanski poznanici, nepoznate ljepotice ili zaboravljeni vojnici. Zavičajne teme, Slavonija, turobna svakidašnjica te duhovno poimanje svijeta naspram materijalnog teme su koje okupiraju ovoga slavonskog i suvremenog hrvatskog autora, istaknuto je na predstavljanju knjige.

Profesor Ivan Slišurić navodi kako je riječ o zbirci pripovijedaka koje su već objavljivane, a vezane su uz natječaj za kratku priču „Ranko Marinković u Večernjem listu. Neke od njih objavljene su u časopisima „Republika”, „Dubrovnik”, „Forum”, a neke i u Beogradu.  „Zbirka bi mogla biti za suvremenog čitatelja pomalo i dosadna jer nema onoga uzbudljivog kao kod, možda nekih drugih naših književnika. Kronološki, kreće od Prvog svjetskog rata, doba mojih djedova pa do doba Domovinskog rata i moje profesije prosvjetnoga djelatnika, jedne vrste učitelja i naučavatelja književnosti koju ljubim svim svojim srcem i dušom svojom.“ – ističe autor.

U uvodnoj riječi, goste je pozdravila Biljana Dakić, prof. koja je kazala kako je posebna čast i radost predstaviti knjigu prof. Slišurića u njegovim rodnim Rešetarima.

O radu Ivana Slišurića i knjizi „Vugino zrcalo“ govorio je prof. Mirko Ćurić, predsjednik DHK Ogranka slavonsko-baranjsko-srijemskog. Istaknuo je kako je prof. Slišurić jedan od najstarijih živućih članova Ogranka Društva hrvatskih književnika i jedan od najaktivnijih članova što pokazuje i ovom knjigom. „Ono što je meni zanimljivo kod gospodina Slišurića je to što je on vrlo poseban pjesnik iako djeluje na ovom malom prostoru. Uvijek kreće iz svojih Rešetara, iz Nove Gradiške, a zapravo osluškuje cijeli svijet. Pogotovo je to prisutno u njegovoj poeziji.“ – ističe Ćurić.

„On spada generacijski između „krugovaša“ i „razlogovaca“ i jedan je od rijetkih koji tu djeluje. Rekao bih da je u poeziji blizak poetici razlogovaca jer je sažet, ekonomičan u stihu, filozifičan, važe svaku riječ. Dok u prozi, barem ova knjiga, podsjeća na jedan stil koji je nazvao Vladimir Donat, borgesovski. Ova knjiga ima nešto od te specifične, eruditske fantastike. To je nešto gdje se miješaju vremenski planovi, događaji, nešto što je, zapravo, vrlo zanimljivo i neobično za suvremenu hrvatsku književnost. Ovako kako Slišurić piše danas, zapravo, ne piše gotovo nitko, njegov je glas pomalo  iusamljen, ali zapravo vrlo važan. Jer predstavlja kontinuitet književne riječi od 70 ih godina do današnjih dana. „ – naglasio je prof. Mirko Ćurić.

„Slišurićev opus je značajan, ali nije opsežan. On nije od autora koji puno pišu, već od onih autora koji jako puno „važu”. Kod njega, jednostavno nema viška i mislim da će svatko tko bude čitao ovu knjigu uživati, kao što sam i ja.“ – zaključuje prof. Ćurić. TC

Slične vijesti

Najnovije