U Gradskom muzeju otvorena izložba povodom 5. obljetnice smrti Josipa Pintarića Puce

Radio Prkos 13.05.2022 KULTURA
img

„Moj grade, maleni grade, u tebi sreća je sva. Po tvojim šumama lijepim, mladost sam proveo ja.” - dobro su to znani i često opjevani stihovi koje je Novoj Gradiški podario Josip Pintarić Puco, umjetnik, glazbenik, boem i mnogi će reći, duša ovoga grada.

Čovjek je to koji je ostavio snažan i neizbrisiv trag na kulturni i društveni život Nove Gradiške, a sjećanje na njega živjet će vječno kroz umjetnička djela, stihove koje je iza sebe ostavio i priče koje mnogi o njemu rado pripovijedaju.

Povodom pete obljetnice smrti Josipa Pintarića – Puce jučer je u organizaciji Gradskog muzeja Nova Gradiška otvorena izložba slika ovog vrsnog umjetnika.

Otvorenju su, uz djelatnike Muzeja, gradonačelnika Vinka Grgića, njegova zamjenika Borislava Vidošića te direktoricu TZ Nova Gradiška Dinku Matijević i brojne posjetitelje koji su se došli prisjetiti ovog velikog čovjeka, nazočili i članovi obitelji Josipa Pintarića Puce, a posebno treba istaknuti njegove sinove Štefu i Vladu Pintarića.

Tamburaški sastav Satir iz Davora i Ženska vokalna skupina Aurora svirkom i pjesmom podsjetili su posjetitelje i na Pucin bogati glazbeni opus u kojem je opjevao naš kraj.

Ravnatelj Gradskog muzeja Miroslav Pišonić u uvodu je pozdravio sve prisutne istaknuvši da se radi o izuzetno kvalitetnoj i zanimljivoj izložbi. „Ne moramo ni govoriti koliko je Puco zaslužan da mu se barem na ovaj mali način odužimo.” - kazao je.

Josip Pintarić Puco bio je kroničar svoga vremena. U svojim djelima i pjesmama zabilježio je svoj kraj koji je izuzetno volio. Slikao je prirodu koja okružuje naš kraj, običaje, tradicije te ostavio velik trag u likovnoj umjetnosti hrvatske naive.

Miroslav Pišonić pojašnjava da je J.P. Puco upravo kroz likovno stvaralaštvo djelovao na svoje suvremenike, a uz njega, ističe i Tomislava Petranovića. „ Naiva je kao takva zaživjela i dogodila se u Hlebinskoj školi. Poslije te prve generacije, stasala je nakon 2. svjetskog rada i druga generacija, a uz Pucu, tu je i Tomislav Petranović koji čine slavonski krug naive. Izuzetno je velika uloga našeg Puce i njegov utjecaj na suvremenike s kojima je radio, ali i na mlađe generacije slikara i umjetnika koji su se okušali u slikarstvu.” - rekao je Pišonić.

Svjedok njegovu uspješnom likovnom izražaju svakako je činjenica da je izlagao diljem Hrvatske, ali i daleko šire: Milanu, Beču, Munchenu, Bernu, Genevi, Bew Yorku, Victoriji, Australiji i Japanu.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Vinko Grgić koji je naglasio važnost umjetničke baštine i utjecaja koji je Josip Pintarić Puco ostavio iza sebe te otkrio kako je Grad naručio skulpturu, odnosno spomenik koji će uskoro biti postavljen kako bi sjećanje na lik i djelo ovoga čovjeka živjelo vječno u njegovom voljenom gradu.

Izložba će biti otvorena do 10. lipnja. TC

BIOGRAFIJA: Josip Pintarić – Puco, rođen je u Maloj (Nova Gradiška) 19. ožujka 1927. Nakon završene pučke škole upisuje drvorezbarski zanat. Kao drvorezbar zapošljava se u tvornici namještaja „Kruljac i sinovi“. Slikarstvom se ozbiljnije bavi od kasnih pedesetih godina. Nakon prve samostalne izložbe u Novoj Gradiški 1963. godine redovito izlaže, samostalno i na skupnim izložbama, u mnogim gradovima u zemlji i inozemstvu (Vukovar, Vinkovci, Zagreb, Svetozarevo, Zlataru, Trebnju, Iloku, Požegi, Rijeci, Karlovcu, Torinu, Milanu, Comu, Pisi, Rimu, Bernu, Munchenu, New Yorku, Londonu, Roterdamu, Briselu, Hamburgu) Smatramo ga jednim od najvećih slikara hrvatske naive, posebno ga se ističe kao nositelja slavonskog kruga naivne umjetnosti. Kako stolarski zanat tako se i glazba posebno cijenila i njegovala u obitelji Pintarić. 1960-ih godina izdavačka kuća Jugoton objavila je niz singlica (Braća Pintarić), a izdano je i nekoliko CD-a s njegovim pjesmama, šansonama. Autor mnogih pjesama, za koje se danas čak misli da su narodne da im se ne zna autor, upravo je Josip Pintarić Puco.

Josip Pintarić – Puco preminuo je 12. svibnja 2017., u Novoj Gradiški.

 

Slične vijesti

Najnovije