9. sjednica Gradskog vijeća: Glavne teme - cijena bazena, zaduženja grada i infrastrukturna ulaganja

Radio Prkos 10.05.2022 NOVA GRADIŠKA
img

Čini se da su naši gradski vijećnici ove godine odlučili opravdati svoje honorare, pa rade punom parom. Tako je danas ponovno održana sjednica Gradskog vijeća Grada Nova Gradiška nakon  nešto više od 2 tjedna od prethodne. Jamstvo Grada za kredit za projekt CEKOM, te jamstvo Grada za kredit Industrijskom parku ponovno su bili povod za saziv sjednice.

Na dnevnom redu sjednice, osim gore spomenutih, našlo se još nekoliko točaka; informacija o zaduženosti grada Nove Gradiške danim jamstvima i suglasnostima, prijedlog odluke o socijalnoj skrbi Grada Nove Gradiške te prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o prodaji stanova u vlasništvu Grada. Današnja je sjednica, bila i prigoda da vijećnici pokažu zavidno znanje iz književnosti kroz citiranje stihova velikih hrvatskih pjesnika.

Podsjetimo, tvrtka CEKOM Nova Gradiška obratila se Gradu kao osnivaču sa zahtjevom za davanje jamstva kao instrumenta osiguranja urednog povrata kredita, a koji služi za ulaganja u projekt CEKOM NG. Radi se o dugoročnom kreditu u iznosu od 25 milijuna kuna. Gradu se obratila i tvrtka Industrijski park sa zahtjevom za davanje jamstva za kredit, koji će služiti za financiranje ulaganja u CEKOM, a riječ je o iznosu kredita od 2.7 milijuna kuna. Prema informacijama o zaduženosti grada temeljem jamstava i suglasnosti, taj iznos sada je nešto veći od 26 milijuna kuna, a uz nova jamstva koja će Grad dati tvrtkama CEKOM i Industrijski park, taj će dug na kraju ove godine iznositi, kako navode iz grada, 44.300.000,02 kune.

Sjednica je započela uz 1. točku dnevnog reda, Aktualni sat na kojem vijećnici mogu postavljati pitanja vezana uz funkcioniranje grada. Za razliku od prethodne sjednice, gdje je tek nekoliko vijećnika postavilo pitanja, na današnjoj sjednici bilo je puno ruku u zraku.

Prva se za riječ javila vijećnica dr. Ljepša Rakas Vujčić, SDP, koja je postavila pitanje hoće li uskoro biti otvorenje gradskih bazena. Iskoristila je ovu prigodu i da bi čestitala mladim novogradiškim  rukometašima na ostvarenom uspjehu i odlasku na državno rukometno prvenstvo.

Što se tiče bazena, biti će otvoreni 10. lipnja.

Marija Bradašić Mikolčević, NL Vinko Grgić,  upitala je hoće li biti kakav program uz otvorenje bazena te jesu li poznate cijene ulaznica, a zanimalo ju je i kako napreduje projekt obnove zgrade Name.

Gradonačelnik je kazao da će 10.6. biti otvorenje bazena, te će se niz događanja odvijati upravo na toj lokaciji. „Bazen je smišljen ne samo za kupanje, nego da bude mjesto susreta i događanja.

Gledali smo da cijena bude korektna i fer, stoga smo u proračunu ostavili 300 tisuća kuna za sufinanciranje ulaznica, a zaključeno je da će za djecu cijena biti 10 kn, za odrasle 20 kn. Nudimo mjesečno 300 kn za odrasle, djecu 200 kn.” - rekao je gradonačelnik. Što se tiče robne kuće, kreće se u realizaciju projekta. Rok je 6 mjeseci.

Jelena Kovre, NL Vinko Grgić, upitala je o postavljanju spomenika Josipu Pintariću Puci u Novoj Gradiški te je iskoristila prigodu kako bi pozvala sve vijećnike i sugrađane na otvorenje izložbe u Gradskom muzeju u četvrtak u 19 h na kojoj će biti izloženi radovi Josipa Pintarića Puce.

Spomenik je, kako je istaknuo gradonačelnik, već naručen, a izvodi ga akademski kipar Anto Jurkić. Trebao je biti završen do Novogradiškog glazbenog ljeta, ali s obzirom da će se ići u obnovu dijela trga ispred turističke zajednice, gdje je trebao biti postavljen, taj rok je produžen.

Marija Mihaljević, HDZ upitala je o Savjetu mladih te zašto nije aktivan jer do sada je ovo tijelo kvalitetno radilo.

Drugo pitanje vijećnice Mihaljević bilo je vezano uz planove uređenja ulica u Novoj Gradiški.

Gradonačelnik je kazao da su u ovom razdoblju ishođene sve građevinske dozvole. „U mandatu ćemo napraviti godišnje 1 ili 2 velike ulice. Stav uprave je da u prvoj godini i pol uredimo centar, koji nam je ključan, a onda sva sredstva usmjerimo prema ulicama......Imamo Domčevu ulicu, za ulicu sv. Vida, za nastavak Trenkove i Male, radimo na ulici Purgerićevoj, imamo dozvolu za ulicu Gaj. Radimo građevinsku dozvolu za prilaz crkvi u župi Jug, imamo dozvolu koju dodatno radimo za odvodnju za Mažuranićevu ulicu, kruži tok kod Pauna koji bi mogao biti realiziran ove godine i nakon toga krećemo prema Gajevoj ulici. Imamo dozvolu za ulicu Prkos. Uglavnom, ići ćemo s izgradnjama, ali i sanacijama.”- rekao je gradonačelnik.

Mihaela Đeraj, voditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti, odgovorila je na pitanje o Savjetu mladih te je pojasnila da je sadašnjem savjetu mladih izašao mandat, ali ubrzo će se krenuti s imenovanjem novih članova što bi trebalo biti gotovo do početka nove školske godine.

Davorin Slišurić, vijećnik HDZ-a postavio je dva pitanja.

Prvo: „Na moje pitanje o pravnoj osnovi za postavljanje ploče sa ćiriličnim natpisom ispred zgrade Gradske uprave dostavljen je izvod iz ugovora o zamjeni nekretnina između grada Nove Gradiške i Srpske pravoslavne crkvene Općine Nova Gradiška zastupane po parohu Ognjenu Tendžeriću. Omogućeno mi je izvršiti uvid u ugovor što sam i učinio. Ugovor je sklopljen 2. ožujka 2017. godine, istog datuma, dana dakle 2. ožujka 2017. jeste li sklopili u ime grada i potpisali ugovor o zamjeni nekretnina sa Srpskom pravoslavnom crkvom u Hrvatskoj, Eparhija slavonska, Crkvena općina Nova Gradiška, zastupana po episkopu pakračko-slavonskom gospodinu Jovanu Ćulibrku te radi li se o istim nekretninama iz jednog i drugog ugovor, s obzirom da su sklopljeni istog dana. Ugovor smo dobili samo u izvodu, pa nemamo kompletan uvid u taj ugovor.“ – upitao je vijećnik Slišurić.

Drugo pitanje je bilo o stanju obrtništva u gradu te je vijećnik zatražio da se odgovor dostavi u pisanom obliku.

„ Ugovor je taj dan potpisan. Da li je isti dan potpisan ugovor o razmjeni zemljišta, ne mogu vam točno reći, ali vidjet ćemo. Logično je. Taj drugi ugovor je potpisan. Ugovor je potpisan što se tiče dva zemljišta. Napravili smo procjene. Sudski vještak za graditeljstvo napravio je procjenu zemljišta na Slavči, onaj trokut gdje se sada gradi pravoslavna crkva, a druga lokacija je tamo gdje je bio arboretum, odnosno, gdje je nekad bila srpska pravoslavna crkva. Dogovorili smo zamjenu ta dva zemljišta uz određenu razliku. A razlika je evidentna. Razlika je što nešto imate u centru grada, a nešto, neću reći na periferiji, jer oni koji žive na Slavči reći će da to nije istina jer je Slavča danas itekako lijepo mjesto za život. Znači postojala je razlika između jedne i druge nekretnine. Naravno, ovo je puno vrijednije. I mi smo morali to platiti. Cijena je bila oko 19 600 kn prema elaboratu sudskog vještaka. Mi smo to platili, dogovorili, razmijenili i evo…..Život ide dalje, pomažemo jedni drugima. Radimo i čekamo dozvolu za uređenje ovog trga. Sada je konačno naše.“ – odgovorio je gradonačelnik.

Vijećnik Slišurić upitao je jesu li ugovori potpisani za iste nekretnine ili različite te zašto postoje dva ugovora za iste nekretnine.

Zlatko Zebić, tajnik grada kazao je da je riječ o istim nekretninama.

Odgovor vijećniku biti će dostavljen pisanim putem.

Sara Šefer, NL Vinko Grgić, postavila je pitanje planira li se restauracija gradske fontane te kada će se nastaviti izgradnja pješačke staze u ulici bana Ivana Mažuranića.

Fontane bi se, prema riječima gradonačelnika, trebale obnoviti te će se s konzervatorskim uredom vidjeti što se može učiniti.

Ulica I.B. Mažuranića trebala bi biti završena, uz pješačku i biciklističku stazu te rasvjetni stupovi umjesto visilica. Biti će u našem mandatu, trebamo samo osigurati novac.

Matej Zboril, NL Vinko Grgić, upitao je o uređenju trga za Novogradiško glazbeno ljeto.

„Zbog veliko broja ljudi koji bi mogli doći, pozornica koju imamo nema dovoljan pristup i nije dovoljno kvalitetna. Ona će biti dislocirana na južni dio cvjetnog trga, a postojeću ćemo ukloniti. Radimo na ishođenju dozvole za uređenje trga te će se u jesen krenuti s obnovom toga dijela.” - rekao je gradonačelnik.

Ljiljana Ptačnik, prof., HDZ pročitala je pismo, vapaj nezadovoljnih žitelja ulice Gaj i željezničke ulice. Naime, stanovnici ovih ulica poslali su upit gradonačelniku sa zamolbom da se njihove ulice urede, s obzirom da su trenutno u iznimno lošem stanju i pune prašine, ali nisu dobili odgovor od gradske vlasti. (Pismo pročitajte na poveznici: http://www.radioprkos.hr/7626_Vapaj_nezadovoljnih_itelja_eljeznike_ulice_i_Ulice_Gaj )

Gradonačelnik je odgovorio da je obnova Ulice Gaj u planu, a radit će se kada bude u proračunu. „Imam empatiju prema tim ljudima jer sam sa svojim susjednima živio u sličnim uvjetima. Obećajem da će biti riješeno iduće godine.” - odgovorio je gradonačelnik.

Vijećnica Ljiljana Ptačnik upitala je koliko se broj stipendiranih studenata povećao otkako se gradonačelnik odrekao svoje plaće te ju prenamijenio u stipendije te prati li se broj studenata koji se vraća u grad Novu Gradišku nakon studija.

„Što se tiče stipendija. Stipendije su 800 kuna za učenike, 1000 za studente. Svakog 1. u mjesecu dobivaju novac, to nam je prvo. Želimo da znaju da grad brine o njima i jednog dana kada završe fakultete, vrate se u svoj grad.„ - rekao je gradonačelnik. Dodao je da će kroz planirane projekte i ulaganja u Industrijski park biti novih radnih mjesta na kojima će moći raditi.

Marijan Radić, NL Vinko Grgić, postavio je pitanje kada će početi obnova ulice Zrinskih.

Uputio je i vapaj stanovnika Prvče Županiji Brodsko-posavskoj za izvršenjem rekonstrukcije županijske ceste koja prolazi kroz Prvču koja je u trenutnom stanju opasna je za stanovnike. Uputio je također i apel za rješavanjem opasnog pružnog prijelaza u Prvči.

Gradonačelnik je kazao da ulica Zrinskih ide u rekonstrukciju, radovi su započeti jučer. Radi se pješačka staza, parking, kolnik i rasvjeta.

Vlatko Greiner, NL Vinko Grgić, postavio je pitanje vezano uz projekt BIOSOL. „Zanima me je li revizija projekta završila, koji su zaključci, je li bilo nepravilnosti ili pogodovanja u tom projektu?“ – upitao je vijećnik.

Gradonačelnik je pojasnio kako su neki projekti bili na revizijama zbog sumnje u malverzacije i pogodovanja.  Među njima projekt BIOSOL i Reciklažno dvorište.

Za oba projekta, inspekcije su utvrdile da nema nepravilnosti što se tiče izvedbe projekata i njihova trenutnog stanja.

Vlatko Greiner čestitao je gradonačelniku te još jednom pročitao nalaz inspekcije kako bi naglasio svoju poantu.

Preostaje još vidjeti što će utvrditi DORH, USKOK, Europski tužitelj i ostala nadležna tijela koja istražuju ove slučajeve.

2. TOČKA DNEVNOG REDA

Po prvi puta otkako se prenose sjednice gradskog vijeća putem medija i online, građani su imali priliku čuti i raspravu o 2. točki dnevnog reda, a ne samo Aktualni sat. Druga točka odnosila se na informacija o zaduženosti grada Nove Gradiške danim jamstvima i suglasnostima, odnosno zaduženosti tvrtki u vlasništvu grada.

Prema informacijama o zaduženosti grada temeljem jamstava i suglasnosti, taj iznos sada je nešto veći od 26 milijuna kuna, a uz nova jamstva koja će Grad dati tvrtkama CEKOM i Industrijski park, taj će dug na kraju ove godine iznositi, kako navode iz grada, 44, 3 milijuna kuna.

Nakon izlaganja gradonačelnika Vinka Grgića o financijama i zaduženosti grada, riječ je preuzeo vijećnik Davorin Slišurić koji je usporedio podatke koje su vijećnici dobili na prethodnim sjednicama vezanima uz zaduženje grada.

Istaknuo je kako, prema viđenim podacima, dugovi pojedinih tvrtki nisu se smanjili, nego povećali. „Gledajući ovaj iznos, respektirajući što je rekao gradonačelnik, proizlazi da će u narednom periodu do kraja ove godine, doći do određenih kreditnih zaduženja koja će biti pokrivena jamstvima do predvidljivo ovog iznosa, a ne mora biti. Prema tome, ja bih volio da ove dvije stavke nam obrazloži pročelnica za financije. Ostalo što je rečeno, u načelu se možemo usuglasiti, međutim, za svega 2,3 tvrtke ipak su to veliki krediti i ovako kada laik gleda, možda proizlazi jedna činjenica, da se živi na kredit ili od kredita. Iako ona može biti vrlo varljiva. Naš proračun je oko 68,8 milijuna. Ako ova jamstva zaista budu išla na iznos od 44 milijuna kuna, to će značajno dovesti do nekog drugog iznosa i do nekog drugog zaključka vezano za ovu točku dnevnog reda.“ – komentirao je.

Vijećnik Marijan Radić započeo je raspravu stihovima Petra Preradovića kako bi poslao poruku da oni kao predstavnici građana ovoga grada moraju uvijek biti u funkciji svoga grada. „Kada govorimo o zaduženju grada….Moramo imati na umu da najodgovorniji čovjek grada svojim idejama inicira investicije bitne za žitelji grada. Najlakše je biti gradonačelnik koji ništa ne radi. Svi smo mi ljudi koji smo svojevremeno gradili kuće ili kupovali stanove i uglavnom smo to radili iz kredita. Uloga grada kroz zaduženje u investicijama – investicije u razvoj i tehnologiju, pomoć gospodarstvenicima, komunalno opremanje….Jedna je mogućnost da se to radi iz proračuna, ili iz fonda ili zaduženja. 20 posto proračuna je dozvoljena granica zaduženja.“ – kazao je.

„Mi u klubu Nezavisne Liste Vinko Grgić, zadovoljni smo blagom zaduženošću grada, ali apeliramo da se što prije i što hitnije, što žurnije da se i gradska tvrtka koja taj metar kvadratni nema, uđe u zaduženje i bude tvrtka dostojna ovoga grada.„ – zaključio je izlaganje vijećnik Radić.

Ljiljana Ranisavljević, pročelnica za financije upoznala je vijećnike s iznosima zaduženja. Pojasnila je da se neki iznosi mogu razlikovati jer su u ranijim dokumentima iznesene samo glavnice, a u drugima glavnice s kamatama.

„Očekivani iznos je 44 milijuna i 300 tisuća kuna, a u to je uključeno i ovo novo zaduženje. Radi se o jamstvu za gradske bazene 13,8 milijuna, 2, 8 milijuna Industrijski park, 25 milijuna kuna CEKOM, 2,7 milijuna Industrijski park.“

Za riječ se javio vijećnik Franjo Kikić, SDP. „Vidim da je stanje zaduženosti na kraju 2021. godine 26 milijuna. To je veliki iznos, ali donekle podnošljiv. Ta su jamstva dug i možemo se nadati da će oni koji taj novac trebaju vraćati to i učiniti. Međutim, danas imamo prijedloge odluka za davanje jamstva na iznos od 27 milijuna kuna. Osobno smatram da je to previše, jer mi smo mali grad i na to gledam vrlo obazrivo. Smatram da je iznos od 44 milijuna previše. Ja za to ne mogu glasati.“ – kazao je.

Gradonačelnik je zaključio da ne postoji bojazan da tvrtke neće izvršavati svoje financijske obveze, odnosno, da će grad morati vraćati te kredite.

 

Slične vijesti

Najnovije