Svečano obilježena 30. obljetnica vojno redarstvene akcije "Širinci 92"

Radio Prkos 04.01.2022 NOVA GRADIŠKA
img

Jučer, 3. siječnja u Širincima je obilježena 30. obljetnica Vojno redarstvene akcije "Širinci 92", koja je započela 30. prosinca 1991., a prekinuta 3. siječnja 1992. godine potpisivanjem Sarajevskog primirja.
U organizaciji Udruge veterana 3. GBR "Kune” ogranak Nova Gradiška, Odbora za obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata novogradiškog kraja i Općine Rešetari kao pokrovitelja, svečanost obilježavanja 30. obljetnice ove akcije obilježena je svetom misom u crkvi Sv. Antuna Padovanskog u Smrtiću za sve poginule, smrtno stradale i umrle hrvatske branitelje te odlaskom na spomen obilježje u Širincima, mjestu u kojem se stvarala hrvatska samostalnost.
Jučer su se tako okupili hrvatski branitelji, roditelji i članovi obitelji poginulih hrvatskih branitelja, također i predstavnici političkog, javnog života kao i visoki gosti i uzvanici kako bi prigodnom komemoracijom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odali počast hrvatskim braniteljima koji su svoje živote položili za našu Domovinu.

Prije 30. godina akcijom Orkan 91. od 29. listopada 1991. do 3. siječnja 1992., u sklopu koje je izvedena i akcija Širinci 92., oslobođena je gotovo cijela Zapadna Slavonija. Oslobođena je planina Papuk od Orahovice do Daruvara te planina Ravna Gora. Oslobođeni su Voćin i Lipik i brojna sela, obranjen je Pakrac, a područje Virovitice, Slatine i Orahovice te podravska magistrala i pruga ostali su sigurni i omogućeno je prometovanje cestom Pakrac – Požega.
U sklopu akcije Orkan 91., vojno redarstvena akcija Širinci je imala izrazito važan značaj za novogradiški kraj jer je njenim završetkom došlo do stabilizacije bojišnice na dijelu Širinci – Mašićka Šagovina – Medari – Dragalić – Donji Bogićevci – Pivare – lijeva obala Save. Pripadnici 121. brigade , brodske 108. brigade te posebne novogradiške i brodske bojne 3. gardijske brigade i policije su 3. siječnja razbili neprijateljsku obranu i ponovo oslobodili Širince. 
Toga dana potpisano je Sarajevsko primirje kojim je napredovanje hrvatskih branitelja prema Okučanima i ostalim okupiranim dijelovima županije bilo zaustavljeno. Ukupno je u Akciji Širinci poginulo 18 hrvatskih branitelja, a 22 su ranjena.

Tijekom akcije poginuli su hrvatski branitelji Davorin Cvitković Daca, Ljubomir Dakić, Tihomir Dautović, Ivan Atlagović, Ivan Vjetrovski, Zdravko Hodak, Vlado Grganić, Mladen Kovačević, Slavko Matošević, Zvonko Novoselac, Antun Rakovski, Dragutin Horvat, Ivan Lukinović, Ivan Matijašević, Zvonko Benić, Josip Džajkić, Josip Grgurević te Vjekoslav Stanišić.
Zapovjednik Druge bojne 121. brigade Hrvatske vojske Ivan Atlagović Odlukom predsjednika Republike Hrvatske dr.Franje Tuđmana posmrtno je odlikovan Spomenicom Domovinskog rata i Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, te posmrtno dobio čin pukovnika Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Kao i dosadašnjih godina, Općina Rešetari na čelu sa načelnikom Zlatkom Agom bila je suorganizator i pokrovitelj ove svečanosti, stoga su i u Rešetarima također položeni vijenci kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima Općine Rešetari te prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

 

Slične vijesti

Najnovije