Reakcija novogradiških branitelja na koordinatorove ucjene

Radio Prkos 11.11.2021 NOVA GRADIŠKA
img

Ne smiruju se reakcije djela hrvatske javnosti, građana i branitelja na političke propuste i samovoljne odluke koordinatora za braniteljske udruge koji ucjenama i pritiscima pokušava izmanipulirati braniteljske udruge i prisiliti ih u udruživanje u Zajednicu udruga. Branitelji smatraju nedopustivim da ih se u 2021. štetnim odlukama blati i da se omalovažava cijeli hrvatski narod. Nova Gradiška je obranjena krvlju i postavljanje ploče s ćiriličnim znakovljem zapravo je, po mišljenju branitelja pokušaj provokacije i Srba i Hrvata, dovodi se do nestabilnosti. Koordinatorove ucjene, ukoliko branitelji ne prihvate postavljanje ploče, (a trebaju biti postavljene dvije u gradu Novoj Gradiški prema ugovoru koji je gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić potpisao sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve), smatraju uvredljivim i nedostojnim.

No, vratimo se mi na početak jučerašnje tiskovne konferencije održane u Domu hrvatskih branitelja na kojoj su se predstavnici udruga novinarima očitovali o spomen ploči koja je postavljena pa skinuta ispred gradske vijećnice, ali bilo je riječi i o drugoj temi - Zajednici udruga.
Branitelji osuđuju ovaj vrlo ozbiljni propust gradonačelnika i smatraju da je "nasanjkan", što stvara ružnu sliku o njemu kao čovjeku. Ovom pločom se ne preže ni pred čim, pogotovo s dizanjem tenzija i provokacijom svih onih koji su ovaj grad branili i onda ga obranjenog predali na upravljanje ovima koji očigledno nisu čuvari grada i koji ne znaju kako očuvati mir u gradu, a kada je netko neposlušan odmah kreću i sankcije.

„Na ovaj posljednji incident smo morali reagirati, osjećamo dužnost i uzimamo si slobodu kao branitelji i stradalnici Domovinskog rata da podsjetimo na slavna i sveta vremena kada nam je u ovom gradu bila zajednička borba protiv agresora. I baš zbog toga što imamo dužnost i obavezu prema Domovini za koju su živote dala naša djeca, supružnici, mi smo reagirali. Za čin krišom postavljene ploče ne tražimo ničiju odgovornost, ali isto tako smatramo da nas koordinator radi naših stavova ne smije ucjenjivati.” - jedinstveni su u izričaju prof. Ante Vukšić, predsjednik Udruge roditelja poginulih branitelja, Vjekoslava Karešin predsjednica Udruge udovica, Pavle Filipović predsjednik HVIDR-e, Željko Lončar ispred 121. brigade, Darko Musiov Zebre, pa dodaju kako je to lijepo uobličio Arsen Granda:

„Nemamo ništa protiv vjerskih sloboda i izgradnje vjerskih objekata, ali imamo protiv postavljanja ovakvih ploča koje žele nametnuti hrvatskom narodu krivnju za krvave događaje iz 20. stoljeća.”

Sam taj čin da je ploča postavljena bez nazočnosti javnosti govori kako se aktualna gradska vlast neodgovorno odnosi prema građanima grada, a koordinatorovi istupi, ucjene i njegova retorika su potpuno neprihvatljivi i imaju za cilj ozbiljno ugroziti rad svih branitelja, koji su osudili čin postavljanja ploče s ćiriličnim znakovljem u centar grada. Stoga su ovom tiskovnom konferencijom branitelji poslali jasnu poruku što misle o svemu, ali i zatražili participiranje kod donošenja ovakvih odluka, sve u cilju rješavanja problema kojima očigledno nekompetentna gradska vlast nije dorasla. Ako netko ne zna da je Domovinski rat bio obrambeni rat i da građani Nove Gradiške uvijek i za svagda znaju imena agresora, tada će ih branitelji morati na to konstantno podsjećati. A građani grada Nove Gradiške se s pravom pitaju je li ovo grad nečija „prčija” ili je to grad svih građana u kojemu i branitelji imaju pravo na svoje mišljenje i svoj stav? Ili će ih koordinator po prstima i packom kažnjavati jer se bore za svoje dostojanstvo?! Što se pak tiče režimskih novinara i njihove interpretacije ovog događaja, oni su odavno etiketirani i zna se kolika je njihova cijena ljubavi prema domovini Hrvatskoj i na to ne treba trošiti riječi. Ja svoje domoljublje nikada nisam naplatila.

Dopise koje su branitelji uputili Gradu donosimo u cijelosti u priloženim fotografijama.

Zlata Pazman Petrić

 

Slične vijesti

Najnovije