Zanimljiva izložba Josipe Štefanec u Gradskom muzeju

Radio Prkos 10.11.2021 KULTURA
img

Jučer je u galerijskom prostoru Gradskog muzeja Nova Gradiška otvorena izložba Josipe Štefanec naziva Ljušture.

Ova umjetnica tako se po prvi puta samostalno predstavila novogradiškoj publici inovativnim radovima koji su nastali od tekstila, a simbolično su nazvani ljušturama. Kako pojašnjava umjetnica, svoje radove zamislila je kao našu treću kožu: „ Zamislila sam to kao nešto više od odjeće, manje od arhitekture. To je nešto kao naš oklop, naša pozitivna energija, nešto što nas čuva. Kao što životinje mijenjaju kožu, pokušala sam zamisliti što bi čovjeku bio taj višak. Pokušala sam ono što je nevidljivo prikazati kao našu sigurnu zonu.” - kazala je umjetnica Josipa Štefanec.

Radovi su velikih dimenzija, a za nastanak jedne skulpture, ističe, potrebno je oko mjesec dana. Nastali su tehnikom spiralnog šivanja bias cut. Trake tkanine režu se pod kutom od 45 stupnjeva, a potom spiralno šivaju i oblikuju u skulpture.

Na ideju korištenja tekstila autorica je došla kroz školovanje. Naime, prvo se školovala kao modni dizajner na Tekstilno-tehnološkom fakultetu, a kasnije je Akademiji likovnih umjetnosti studirala kiparstvo. Stvara u različitim materijalima koji imaju veze s modom, interpretira ih i oblikuje u skulpture.

Umjetnicu i njezin rad predstavio je ravnatelj Gradskog muzeja Nova Gradiška, Miroslav Pišonić pojasnivši višestruke mogućnosti interpretacije izloženih skulptura i njihovu kompleksnost. „Ljušture na izložbi osim što propituju odnos mase i prostora ovdje možemo promatrati i kao jedan novi pogled na suvremenog, mobilnog čovjeka. Kroz višestoljetna pražnjenja danih nam resursa čini se da smo došli u vrijeme sveopće redukcije – nestašice. U tom kontekstu Josipin rad / kreacije s punim pravom valja razmotriti kao moguće projekcije čovjekova doma u budućnosti.” - rekao je Miroslav Pišonić.


Izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Borislav Vidošić koji je umjetnici zahvalio što svoje radove izlaže i u Novoj Gradiški te ravnatelju i Muzeju što u Novu Gradišku dovode ovakve vrsne umjetnike.

Izložba će biti otvorena do 30. studenog. TC.

O autorici:

Josipa Štefanec rođena je 1978. u Dusseldorfu, u Njemačkoj. Diplomirala je 2008. kiparstvo na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti i 2006. na Tekstilno-tehnološkom fakultetu, modni dizajn. U svom radu aktivno koristi medij tekstilnog materijala djelujući u smjeru njegove afirmacije u suvremenoj umjetničkoj praksi.

Uz dvanaest samostalnih izložbi (odabir): Ljušture (2020.); Idealan kapitalist (2018.); Dark Black (2016.); Čičkovina (2015.); Hibridi (2005.); Kocka (2005.), Josipa je dobitnica i nekoliko domaćih i međunarodnih nagrada (odabir): AAW International Youth Salon, Alexandria, Egipat (2006.); 28.Salon mladih, HDLU, (2006.), a sudjelovala je na brojnim skupnim projektima (odabir): Fashioclash festival, Nizozemska (2018.); T-Ht nagrada, MSU (2016.); Maniac, Beč ,Austria (2015.); XII.Trienale hrv.kiparstva, Gliptoteka HAZU (2015.); Bewegter wind, Nord Hessen, Njemačka (2012.); Textil(e)tronics, Velika Gorica (2012.); International sculpture triennal, Poznan, Poljska (2009.); Museum Fashion Day, Casoria International Contemporary Art Museum, Napulj, Italija (2006.).

Radi kao docentica na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Slične vijesti

Najnovije