Policijski službenici u preventivnoj akciji: Pojas spašava život

Radio Prkos 13.07.2021 NOVA GRADIŠKA
img

Policija svakodnevno apelira na vozače i putnike da su prekršaj nekorištenje sigurnosnog pojasa i prekršaj nepravilna upotreba mobitela tijekom upravljanja vozilom, stavljeni u grupu prekršaja koji se nazivaju „4 ubojice u prometu“ (brzina, alkohol, pojas i mobitel). Unatoč tome, brojni sudionici u prometu i dalje ne koriste pojas tijekom vožnje i mobitele koriste na nepravilan način.

Iz toga razloga, Policijski službenici PP Nova Gradiška provode preventivnu akciju u sklopu koje provode pojačani nadzor pojasa i mobitela, odnosno nekorištenja sigurnosnog pojasa i nepravilne upotrebe mobitela tijekom vožnje.

Kako je pojasnio Zlatko Zarožinski, policijski službenik za preventivu u cestovnom prometu iz PU BPŽ, prvenstveno je naglašen preventivni cilj ove akcije, a to je da se pojača svijest vozača i putnika u motornim vozilima i automobilima da pojas spašava život: „Svjedoci smo da vozači koji ne koriste pojas često završavaju s teškim posljedicama prilikom prometnih nesreća, čak i sa smrtnim posljedicama.” – ističe Zarožinski.

Osim toga, ovom akcijom želi se vozače osvijestiti i da je nepropisna upotreba mobitela tijekom upravljanja vozilom „distrakcija“ koja bitno umanjuje sposobnost pravovremenog i ispravnog reagiranja.

U sklopu ove akcije, vozači koji se u trenutku nadzora zateknu, a ne čine prometni prekršaj, na poklon će dobiti majicu koju mogu s ponosom nositi kao uzorni vozači.

Uz pojas i mobitel, najčešći prekršaji koji ugrožavaju sudionike u prometu su također i brzina te alkohol, a ovim akcijama nastoji se smanjiti broj prometnih nesreća i osvijestiti vozače i putnike da je sigurna vožnja od životne važnosti: „Ovakvim akcijama želimo crne statistike na cestama smanjiti i svesti na minimum, ali na žalost vozači nam u tome ne pomažu. Vaš pojas spašava vama život, a mi smo tu da vas educiramo o važnosti toga.“ – ističe Zlatko Zarožinski.

 

Slične vijesti

Najnovije