Iz Jutranjeg lista: Skandal najveće Milanovićeve donatorice: Slavonski SDP u raljama tajkunskih interesa

Radio Prkos 11.07.2021 POLITIKA
img

U iščekivanju da SDP odluči o stranačkoj sudbini svoje najmlađe saborske zastupnice, 31-godišnje Marine Opačak Bilić, pokušali smo rasvijetliti kako je nekoć respektabilna i dobro organizirana brodsko-posavska organizacija te stranke iz koje spomenuta zastupnica dolazi postala plijen tajkunskih i drugih privatnih interesa i doživjela rasap. Nedavni lokalni izbori i ono što se nakon njih događa pokazali su da je ta županija postala pravi SDP-ov Waterloo.

Podsjetimo, spomenuta je zastupnica ovih dana dospjela u žižu javnosti nakon što je portal Telegram objavio da je u travnju prošle godine, samo tri mjeseca prije nego će biti izabrana u Sabor, kao direktorica obiteljske tvrtke Feliks regulacija koja se bavi eksploatacijom riječnog šljunka, potpisala fiktivnu prodaju pet radnih strojeva vrijednih 5,5 milijuna kuna poduzeću Brod iz Podcrkavlja. Prodaja je, kako je Telegramu ispričao dobro upućeni lokalni poduzetnik Željko Garić, fiktivna jer je u trenutku kupnje tvrtka Brod bila u blokadi pa nije mogla kupiti niti olovku, a kamoli radne strojeve. Cilj fiktivne prodaje strojeva bio je da u postupku predstečajne nagodbe koja je nad posrnulom tvrtkom Brod kasnije otvorena, poduzeće Feliks regulacija u vlasništvu obitelji Opačak postane najveći vjerovnik tvrtke Brod. To se u postupku pred Trgovačkim sudom u Osijeku naposljetku i dogodilo iako je sutkinja koja je donosila odluku o otvaranju predstečajne nagodbe na vrijeme upozorena da je prodaja strojeva fiktivna.

Da stvar bude gora, tvrtka Feliks regulacija je početkom 2020. u direktorskom mandatu Marine Opačak Bilić donirala predsjedničku kampanju Zorana Milanovića sa 150.000 kuna postavši tako najveći donator njegove kampanje.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin Jutarnjem je listu ovih dana kazao da će o stranačkoj sudbini svoje saborske zastupnice Opačak Blić SDP odlučiti čim provjere sve relevantne činjenice vezane uz tvrdnje o fiktivnoj prodaji radnih strojeva. U slučaju da je odluče izbaciti iz stranke, SDP bi mogao ostati bez jednog saborskog mandata, jer izbačeni stranački član nije dužan vratiti saborski mandat stranci na čijoj listi je izabran.

Slučaj Opačak Bilić najkrupniji je, ali ne i jedini problem koji Grbinovo vodstvo ima sa strankom, ili onim što je od nje ostalo na području Brodsko-posavske županije. Krajem prošle godine Glavni odbor SDP-a već je donio odluku o raspuštanju tamošnjeg županijskog odbora SDP-a na čijem čelu je od studenog 2017. bila upravo Opačak Bilić te gradskog odbora u Slavonskom Brodu koji od 2009. vodi Stribor Valenta. U lipnju ove godine Glavni odbor SDP-a odlučio se na još drastičniji korak - raspustio je čitavu stranačku organizaciju u Slavonskom Brodu.

Odmazda
Donedavni predsjednik te organizacije Stribor Valenta uvjerava nas da je raspuštanje uslijedilo kao odmazda za to što je on, neposredno nakon drugog kruga nedavnih lokalnih izbora glavnog tajnika SDP-a Vedrana Babića kazneno prijavio DORH-u da je u travnju ove godine krivotvorio potpise za SDP-ova kandidata za brodsko posavskog župana Marija Vučinića. Vedran Babić nam je, međutim, izjavio da su Valentine optužbe o krivotvorenju potpuna laž.

Iznimno neugodan udarac iz Brodsko-posavke županije SDP je primio u rujnu prošle godine kad je Vinko Grgić, tada SDP-ov gradonačelnik Nove Gradiške i saborski zastupnik, uhapšen u akciji Uskoka u kojoj je "pao" i bivši direktor Janafa Dragan Kovačević. Grgić je nedugo zatim ekspresno izbačen iz SDP-a, ali odbio SDP-u vratiti saborski mandat, a na nedavnim lokalnim izborima unatoč istrazi Uskoka je kao neovisni kandidat već u prvom krugu uvjerljivo, s preko 60 posto glasova iznova pobijedio u utrci za novogradiškog gradonačelnika. SDP je u tome gradu u kojem je držao vlast politički marginaliziran.

Moćna obitelj
No, vratimo se na ekonomski moćnu brodsko-posavsku obitelj Opačak s kojom su neki od članova SDP-a u proteklim godinama ispleli zanimljive stranačko-poslovne veze.

Marina Opačak Bilić jedna je od šestoro djece bivšeg strojara u Đuri Đakoviću, danas moćnog slavonskog poduzetnika Mije Opačka iz općine Klakar pored Slavonskog Broda. Obitelj je od 1991. do danas osnovala čitav niz poduzeća. Posao na kojem su stekli početni pozamašan kapital je eksploatacija riječnog šljunka iz Save i proizvodnja kamena. Obiteljsko poslovno carstvo s godinama su širi pa su kupili županijsko poduzeće za ceste, a obiteljska tvrtka Tankerska plovidba bavi se riječnim prijevozom rasutih tereta nafte.

Obitelj danas zarađuje na održavanju cesta, gradnji kružnih tokova po slavonskim gradovima, ima u vlasništvu 40-ak brodova za transport rasutih tereta, dva riječna tankera, bave se turizmom, imaju domove za stare i nemoćne... Svim tvrtkama upravljaju članovi obitelji. Riječ je, kažu nam naši sugovornici iz Slavonskog Broda, o vrlo tradicionalnoj obitelji naslonjenoj na crkvu koja svjetonazorski nema previše veze sa socijaldemokracijom.

Strelovit uspon u stranci
U središnjici SDP-a dobili smo podatak da se Marina Opak Bilić u SDP učlanila 2015. Samo dvije godine kasnije, u studenom 2017., dok je SDP vodio Davor Bernardić, postala je predsjednica županijske stranačke organizacije. Do ulaska u SDP ta se građevinska tehničarka koja je srednju školu završila na Otvorenom pučkom učilištu u Požegi, bavila isključivo obiteljskim biznisom i nije previše marila za politiku.

"Njezin ulazak u SDP i uspon na čelu županijske stranačke organizacije je obiteljski projekt u kojem je ključnu ulogu odigrao njezin stariji brat Tomislav Opačak", kaže nam sugovornik iz slavonskobrodskog SDP-a.

Njezin desetak godina stariji brat Tomislav Tomo Opačak, kako doznajemo u središnjici SDP-a, član je te stranke još od 2000. Uz Tomislava Opačka savršeno pristaje sintagma "kontroverzni poduzetnik". Prvi put u nacionalnim medijima pojavio se 2002. u ulozi žrtve, kad je javno optužio svog sugrađanina, generala Mladena Kruljca, tadašnjeg načelnika kopnene vojske RH, da ga je sa svojim tjelohraniteljima odveo na osamljene livade uz Savu, gurao mu pištolj u usta i uz prijetnje mu naredio da mu kupi skupocjenu jacuzzi kadu.

Jacuzzi za generala Kruljca
Jedno od poduzeća obitelji Opačak doista je nešto kasnije Kruljcu i platila jacuzzi kadu vrijednu oko 13.000 kuna. Tomo Opačak je pritom tvrdio da nasilna i ponižavajuća epizoda s Kruljcem nije imala nikakve veze s činjenicom da joj je prethodio kratkotrajni brak s konobaricom koja je navodno prije udaje za Opačka bila u vezi sa spomenutim generalom.

Nije ni Tomislav Opačak, međutim, bio nježan s onima za koje je mislio da su mu stali na žulj. Prema podacima koje smo dobili od Općinskog suda u Slavonskom Brodu, taj ga je sud 2012. pravomoćno osudio na uvjetnu kaznu od šest mjeseci zatvora s rokom kušnje od dvije godine zbog kaznenog djela prijetnje. Iste je godine osuđen i na tri mjeseca zatvora, s rokom kušnje od godine dana zbog izigravanja sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude. To Opačku, međutim, nije smetalo da već iduće 2013. godine zamalo postane predsjednik županijske organizacije SDP-a.

Na unutarstranačkim izborima održanim te godine Opačak je dobio više glasova od dotadašnjeg šefa županijske organizacije i ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine. Kako je za SDP u to vrijeme bilo krajnje nezgodno da ministar u Milanovićevoj Vladi bude poražen na unutarstranačkim izborima, Jakovini je prema tadašnjem pisanju Slobodne Dalmacije, u pomoć priskočio, ni manje ni više nego general Gotovina. Slučajno ili ne, general se krajem listopada 2013. između dva unutarstranačka izborna kruga pojavio u Slavonskom Brodu, javno družio i fotografirao s Jakovinom.

U drugom krugu Jakovina je uspio tijesno pobijediti Opačka i ostati na čelu brodsko-posavske županijske organizacije SDP-a. Upravo je Jakovina kao ministar poljoprivrede u to vrijeme bio nadležan za propisivanje kvota za izlov tune u Jadranu, a general je baš bio otpočeo posao s uzgojem i izlovom tune.

Problemi sa zakonom
Opačka, međutim, ovaj neuspjeh nije obeshrabrio pa je izborne 2014. za lokalne medije izjavljivao da se namjerava kandidirati za predsjednika države, ali to na koncu ipak nije učinio. U ljeto 2014. mediji su objavili da je Općinsko državno odvjetništvo u Dubrovniku protiv njega podiglo otpužnicu u kojoj ga tereti da je bio mozak prevare u poslu kupnje kontrolnog paketa dionica građevinskog poduzeća Ragusa iz Dubrovnika. Optužen je da je ocu i sinu Jakovu i Davoru Teriziću od kojih je "kupio" paket dionica Raguse poslao bankovno jamstvo da je za dionice uplatio dogovoreni iznos, ali Terizićima taj novac nikada nije sjeo na račun.

Skupa s Opačkom za isto je djelo optužen i slavonskobrodski građevinski poduzetnik Nikola Mostarkić koji je svojedobno bio u poslovnim vezama s Krešimirom Milanovićem, pokojnim bratom Zorana Milanovića. Ni mjesec dana kasnije Opačak i Mostarkić dionice Raguse preprodali su Damiru Iviću iz Čepina, osumnjičenom u uskočkoj akciji "Krtica" za kupovanje podataka i tajnim uskočkim istragama. Prvostupanjska presuda Opačku i Mostarkiću, kako su nam ovih dana potvrdili na Općinskom sudu u Dubrovniku, ni šest godina od podizanja optužnice još uvijek nije donesena. To, međutim, nije kraj Opačkovih nevolja sa zakonom.

Prije dvije godine, Općinski sud u Slavonskom Brodu potvrdio je još jednu optužnicu protiv njega i još jedne osobe, ovaj put za kazneno djelo zlouporabe poslovanja u gospodarskoj djelatnosti. Ni u tome predmetu presuda nije donesena. Štoviše, u dvije godine od kad je optužnica potvrđena nije održano ni jedno ročište.

Ono što Tomislavu Opačku nije uspjelo 2013. četiri godine kasnije pošlo je za rukom njegovoj mlađoj sestri Marini. Tihomir Jakovina je 2016. dao ostavku na sve stranačke funkcije i napustio SDP, a u studenom 2017. za predsjednicu SDP-ove brodsko-posavske županijske organizacije izabrana je Marina Opačak Bilić. Dvije godine godine kasnije tvrtka Feliks regulacija u vlasništvu njezine obitelji daje izdašnu donaciju za Milanovićevu predsjedničku kampanju. U veljači 2020. lokalni brodski portal "SB online" spekulira kako ta političarka već ima osigurano mjesto na inauguraciji predsjednika Milanovića te da se ne treba čuditi ako u budućoj SDP-ovoj vladi dobije ministarsku poziciju (!).

Tajni ortak
Još jedna zanimjliva figura brodsko-posavskog SDP-a, gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić protiv kojeg je lani Uskok pokrenuo istragu, uspeo se na stranačkoj ljestvici u Milanovićevu mandatu. U studenom 2013. postao je potpredsjednik brodsko-posavske županijske organizacije SDP-a na čijem je čelu tada bio Tihomir Jakovina, a četiri godine poslije 2017. kad je za predsjednicu županijske organizacije izabrana Marina Opačak Bilić, Grgić je po drugi put je izabran za potpredsjednika.

Grgić je u proteklim godinama s obitelji Opačak surađivao i poslovno. Tijekom 2015., dvije godine prije nego će postati gradonačelnik Nove Gradiške (tada je bio samo gradski vijećnik SDP-a) Grgićeva tvtka je kupila motel "Slaven" na izlasku s autoceste prema Gradišci. Naš neslužbeni izvor iz Slavonskog Broda tvrdi da mu je jedan od tajnih ortaka u toj kupnji bio upravo Tomislav Opačak.

Nekoliko godina kasnije Grgić je i formalno taj motel prodao jednoj od Opačkovih tvrtki. U Grgićevu gradonačelničkom mandatu, vrijedne poslove održavanja novogradiških cesta dobivala je upravo Opačkova tvrtka.

Koloplet odnosa
U tome kolopletu poslovnih i stranačkih odnosa brodsko-posavkog SDP-a sudjeluje i još jedan istaknuti član te stranke, odvjetnik iz Slavonskog Broda Mijo Kladarić koji čitav niz godina obavlja pravne poslove za obitelj Opačak. Kladarić je sadašnji predsjednik važnog stranačkog tijela - Statutarne komisije SDP-a. U činjenici da obavlja pravne poslove za tvrtke i obitelj donedavne šefice županijske organizacije SDP-a, Kladarić ne vidi ništa sporno.

- Da, radio sam dosta za obitelj Opačak. Dugi niz godina zastupao sam u pravnim poslovima i njihove tvrtke i njih privatno, kazao nam je u telefonskom razgovoru Kladrić.

Na pitanje je li kao odvjetnik obavljao poslove i za bivšeg SDP-ovca Vinka Grgića, Kladarić kaže: - Grgića nisam zastupao, ali zastupao sam u ortačkom ugovoru Grgićeva partnera koji je s njim ušao u kupnju motela "Slaven", tj, pisao sam ugovor za raskid toga ortaštva.

Kladarić negira da je Grgićev tajni ortak u tome poslu bio Tomislav Opačak, ali nam nije želio otkriti identitet toga tajnog ortaka. Kladarić međutim priznaje da je prije nekoliko godina pisao ugovor kojim je Vinko Grgić prodao motel "Slaven" Opačkovoj tvrtki koja je danas vlasnik toga motela... "Nemojte misliti", pojašnjava nam Kladarić, "da sam ja neki ekskluzivni odvjetnik obitelji Opačak. Osim mene, oni angažiraju i niz drugih odvjetnika", kazao nam je predsjednik Statutarne komisije SDP-a.

Sukobljene struje
Stribor Valenta, koji je do raspuštanja u prosincu prošle godine vodio gradsku organizaciju SDP-a u Slavonskom Brodu, u razgovoru za Jutarnji list tvrdi da je svu dokumentaciju o fiktivnoj prodaji radnih strojeva tvrtke Feliks regulacija na čijem čelu je bila Marina Opačak Bilić, kao i niz drugih dokumenata slao u stranačku centralu na Iblerovu trgu u Zagrebu. - Slao sam ih i Bernadićevom i Grbinovom vodstvu. Nisu reagirali sve dok priča prošli tjedan nije dospjela u javnost, tvrdi Valenta.

U središnjici SDP-a međutim to opovrgavaju i tvrde da su im iz Slavonskog Broda stizale međusobne optužbe sukobljenih struja te da je jedini izlaz bio raspuštanje tamošnjih stranačkih odbora i slavonskobrodske organizacije.

Sudbina SDP-a u Brodsko-posavskoj županiji ogledni je primjer procesa rasapa jedne od nekoć solidnijih organizacija SDP-a. Pod vodstvom jednog od suosnivača SDP-a Mate Gavrana koji je stranačku organizaciju u toj županiji vodio od 1994. do 2009., dakle punih 15 godina, ogranci SDP-a osnovani su u svih 26 općina i oba grada te županije - Slavonskom Brodu i Novoj Gradišci. U županiji koja je slovila kao jedna od utvrda HDZ-a SDP je u jednom mandatu od 2001. do 2005 s koalicijskim partnerima bio i na vlasti.

Na lokalnim izborima 2009. Gavranu je u drugom izbornom krugu u utrci za župana za dlaku izmakla pobjeda: osvojio je 48 posto glasova, a kandidat HDZ-a 51 posto. SDP je na tim izborima u Brodsko-posavskoj županiji osvojio dovoljno mandata da bude jaka opozicija, a u nekim općinama je osvojio i vlast. Međutim, usprkos solidnom izbornom rezultatu i jakoj županijskoj stranačkoj organizaciji, Gavran je te godine podnio ostavku na sve stranačke dužnosti i napustio SDP. Taj ratni dragovoljac i geodet po struci od odlaska iz SDP-a posvetio se vođenju svoje privatne tvrtke.

Politika kao biznis
Analizirajući silaznu putanju SDP-a na području Brodsko-posavske županije u zadnjih 12 godina, Gavran za Jutarnji list kaže: - Za ovo što gledamo nisu krivi ni Tomo Opačak, ni njegova sestra. To je posljedica višegodišnjeg i sustavnog urušavanja stranačke organizacije.

Prekretnica je, kaže nam Gavran, bila 2009. godina kad je tadašnji predsjednik Zoran Milanović na unutarstranačke pozicije progurao svoje "mlade lavove". - Te je godine stranku napustila ili je u njoj sasvim marginalizirana moja generacija SDP-ovaca koja je politiku shvaćala kao rad za bolje društvo i koja je stranku gradila na terenu u puno težim okolnostima od onih na koje su oni došli. "Mladi lavovi" koji su stranku preuzeli 2009. u nju su ušli potkraj 1999. ili kasnije, a politiku su shvaćali kao biznis, kao koordiniranu akciju borbe za pozicije i funkcije.

Gavran nam kaže da je, kad je to uočio, Milanoviću poslao pismo kako bi ga upozorio da stranka ide u krivom smjeru.

- Nije me nakon toga primio na razgovor. Umjesto toga, na teren je slao svoje emisare. Nakon lokalnih izbora 2009. podnio sam ostavku na sve stranačke funkcije i otišao sam iz SDP-a. Na čelo županijske stranačke organizacije te je godine došao Milanovićev "mladi lav", Tihomir Jakovina. A kako je Jakovina vodio županijsku organizaciju, najbolje govori činjenica da ga je na unutarstranačkim izborima 2013. uz poneku bocu vina, malo novca i poneku čokoladu skoro pobijedio Tomislav Opačak. Na čelo gradske organizacije u Slavonskom Brodu brodu 2009. je došao Stribor Valenta koji je iz nje potjerao sve koji su nešto značili. Rezultat je taj da je SDP na lokalnim izborima ove godine u Gradskom vijeću Slavonskog Broda osvojio samo jedan mandat, a nakon nedavnog raspuštanja tamošnje stranačke organizacije nema više ni jedan. Bolje rezultate od ovog SDP je ostvario čak i u ratu 1992. kad smo bili najslabiji. I gdje su danas ti "mladi lavovi". Gdje je Tihomir Jakovina?, kazao nam je Gavran. (Doznali smo da Jakovina danas radio kao prokurist u Hrvatskoj za srbijansku tvornicu namještaja Simpo iz Vranja, op.a.)

Korov na zapuštenoj njivi
Gavran kaže kako sa žaljenjem gleda pad stanke u svojoj županiji na niske grane.

- Ali, to je neizbježna posljedica višegodišnje negativne selekcije, shvaćanja stranke kao privatnog biznisa, guranja problema pod tepih... Kad imate zapuštenu njivu, svašta vam na njoj raste, a korov najčešće. Ključnim ljudima SDP-a najvažnije je bilo da se financiraju kampanje. Za Milanovićeva mandata se jasno vidjelo da je to put u provaliju, a Bernardić i ekipa samo su napravili korak dalje, kaže nam Gavran.

"Peđa", dodaje "mora podvući crtu i iščistiti stranku od svih koji na nju gledaju kao na sredstvo, kao na biznis. Rezultat takvog shvaćanja politike je ovo što sad imamo, propao je ne samo SDP već i druge stranke. Samo je HDZ je ostao i sitaucija je ista kao krajem 90-ih", kaže nam Gavran. Je li ga Grbin zvao da se vrati u SDP, pitamo. - Zvao me je glavni tajnik Babić. Zvali su me i oni prije, Bernardićevi. I jednima i drugima sam rekao - ne, zaključuje ovu priču Mato Gavran.

 

TEKST: JUTARNJI LIST, SLAVICA JUKIĆ

FOTO: DAMJAN TADIĆ, CROPIX

Slične vijesti

Najnovije