Radionica u Gradskom muzeju: Sretan ti rođendan, sine davorski!

Radio Prkos 21.05.2021 KULTURA
img

U Gradskom muzeju u  Novoj Gradiški danas je održana zanimljiva kiparska radionica "Sretan rođendan, sine davorski!", posvećena liku i djelu medaljera Ive Kerdića kojom je obilježen 140. rođendan ovog zavičajnog umjetnika.

Radionicu su vodili ravnatelj muzeja Miroslav Pišonić koji je ispričao nešto više o životu i radu Ive Kerdića i muzejska pedagoginja Jelena Kovre.

Ivo Kerdić inače je bio hrvatski medaljer i kipar. Iako se bavio gotovo svim kiparskim granama, najviše dosege postigao je u medaljerstvu koje je i utemeljio kao zasebnu umjetničku disciplinu na našim prostorima.

Prvi radovi, nastali za studija, pod jakim su utjecajem secesije. Izveo je i niz skulptura kao i seriju portreta. Radio je i nadgrobne spomenike uglavnom alegorijskoga sadržaja te javne spomenike među kojima zasebnu cjelinu čine djela vezana za vjerske objekte (glavni oltar i bočni oltari crkve sv. Blaža u Zagrebu, oltar sv. Nikole Tavelića u crkvi sv. Ćirila i Metoda u Jeruzalemu i dr.). Bavio se i primijenjenom umjetnošću pa je u plemenitim kovinama izveo niz ukrasnih predmeta (vrčevi, pladnjevi, pepeljere) i nakita.

Sudionici na radionici dobili su isprintani predložak prema kojemu je svatko od njih u glini izradio jedan dio medalje, a svi ti dijelovi zajedno čine jednu cjelinu.

Bila je to još jedna zanimljiva i edukativna radionica u Gradskom muzeju na kojoj su besplatno mogli sudjelovati svi zainteresirani, što je izvrstan način povezivanja Gradskoga muzeja sa svojim posjetiteljima i još bolji način učenja o umjetnosti, u ovom slučaju o vrsnom medaljeru Ivi Kerdiću.

 

Slične vijesti

Najnovije