Novogradiški Ogranak Matice hrvatske: Predstavljene dvije zbirke priča mladih autora

Radio Prkos 25.04.2021 KULTURA
img

U velikoj dvorani Doma kulture jučer je u organizaciji Matice hrvatske Ogranka Nova Gradiška održana promocija dvije zbirke priča; zbirke Sare Ćepić naziva Tatjana Eller i druge priče te zajednička zbirka troje autora Moji didi lipo su divanili Marijane Bogdanović iz Gornjih Bogićevaca te Ive Stuburić i Željka Ćelepirovića iz Davora.

Ove knjige nastale su kao dio vrijednoga i jedinstvenog projekta kojeg je osmislio i provodi novogradiški Ogranak Matice hrvatske „Poticanje stvaralaštva mladih novogradiškoga kraja kroz pisanu riječ, narodni govor i likovni izraz”. Ovim projektom pomaže se mladim talentima da sa svojim djelima izađu u javnost.

Jučerašnju književnu večer moderirala je prof. Vjekoslava Bagarić, predsjednica MH Ogranka Nova Gradiška koja je zahvalila svima koji su sudjelovali u realizaciji ovoga projekta te naglasila da joj je bilo iznimno drago surađivati s ovim mladim autorima.

Večer je započela predstavljanjem zbirke priča mlade novogradiške autorice Sare Ćepić Tatjana Eller i druge priče. Ova zbirka sadrži 8 priča koje se, kako pojašnjava Sara, bave tematikom društvene odgovornosti i odnosa prema pojedincu: „ U svakoj od priča u središtu je pojedinac koji često završava tragično upravo zbog toga što ih društvo ne razumije.“ Iako je riječ o vrlo mladoj autorici, teme njezinih priča su duboke i teške, što ne čudi, jer svoje uzore pronalazi u Dostojevskom i drugim književnicima primarno ruskog realizma.

Ovo je Sarina prva zbirka na koju je, kaže, vrlo ponosna: „ Izvrstan je osjećaj izdati svoju prvu zbirku i  zahvaljujem se Matici što mi je omogućila jednu takvu priliku i nadam se da ovo nije posljednja suradnja s njima. Hvala profesorici Bagarić i Matici što su mi pružili priliku da svoje prve napisane priče vidim u ovakvom obliku.“  - rekla je Sara.

Druga zbirka koja je predstavljena je zbirka priča troje autora, točnije dvije autorice Ive Stuburić i Marijane Bogdanović, te jednoga autora – Željka Ćelepirovića Moji didi lipo su divanili. Ono što ovu zbirku čini jedinstvenom su priče koje svjedoče o kulturnoj baštini naših krajeva, ali i jeziku jer neke od njih pisane su na davorskoj ikavici.

Iva Stuburić (Rojnica) autorica je dvije priče u zbirci Moji didi lipu su divanili. Kako je pojasnila, ovi tekstovi nastali su još za srednjoškolskih dana i to Propovijed moje babe i Pomet na slavonski način: „Poanta jednog i drugog teksta je da su ispričani i pisani na davorskoj ikavici i kao takvo čuvamo jednu kulturnu baštinu i naš jezik. Jako sam ponosna i na profesoricu Bagarić i na sve nas jer je ova knjiga ugledala svijetlo dana. Njihova potpora značila mi je jako puno jer su pokazali volju i pružili nam podršku. Iako sam sada u znanosti i nemam toliko vremena posvetiti se pisanju, ovo će mi svakako biti poticaj da se tomu vratim.“ – kazala je Iva.

Na jučerašnjem predstavljanju knjiga gostovala je i Marijana Bogdanović, autorica devet priča u zbirci Moji didi lipo su divanili. Njezine priče, ističe, govore o jednoj svakodnevici, životu na selu: “One govore o  jednostavnijem vremenu kad je sve išlo nekako lakše i svi su imali više vremena i sve je išlo lako. Inspiracija su mi bile uzrečice, poštapalice i kojekakve rečenice koje je moja mama meni znala govoriti, a vezane su uz nekakve situacije i onda mi je palo napamet da bi iza tih rečenica trebala postojati i priča i tako sam ih krenula smišljati i zapisivait.” – rekla je autorica Marijana Bogdanović. „Naša je prošlost jedno neiscrpno vrelo ideja i nastojim kroz svoje priče potaknuti da se ljudima neke stvari vrate u svakodnevni život i govor i da se u modernom životu vrate neke sitnice iz naše prošlosti. Danas se slavonski dijalekt izgubio, ali ima puno zastarjelica koje se još uvijek koriste i mislim da to trebamo čuvati kao jednu našu posebnost.“ – istaknula je Marijana Bogdanović.

Jučerašnju književnu večer upotpunio je mladi glazbenik Zvonimir Oršulić. TC

Slične vijesti

Najnovije