U Domu kulture održana radionica cijanotipije

Radio Prkos 24.04.2021 KULTURA
img

U Domu kulture jučer je pod stručnim vodstvom Ivane Škvorčević mag. educ. art. održana radionica cijanotipije, povijesne fotografske tehnike razvijene u 19. stoljeću.  Riječ je o fotografskom procesu koji daje sliku plave boje, a koji je bio popularan do sredine 20. stoljeća i koristio se u razne svrhe jer je omogućavao jednostavno umnožavanje i kopiranje.

Kako je pojasnila Ivana Škvorčević, ovu je tehniku otkrio engleski znanstvenik i astronom Sir John Herschel 1842. Godine. U područje fotografije ga je uvela engleska botaničarka Anna Atkins, kada je proces iskoristila za ilustriranje svoje knjige posvećene papratima i algama. Postavivši svoje objekte direktno na emulzijom obrađeni papir, putem djelovanja svijetlosti dobila je obojene obrise istih.

Princip postupka je da jedna od soli željeza pod utjecajem svjetlosti proizvodi tamno plavu otopinu koja ostane otisnuta na papiru. Radi se o prvoj tehnici koja u sebi ne sadrži srebrov nitrat koji je izrazito otrovan, a proces cijanotipije baziran je na dvije kemikalije - amonijevom željezo citratu i kalijevom željezo cijanidu.

Na ovoj zanimljivoj i edukativnoj radionici, polaznici su upoznati s osnovama samoga procesa – od miješanja kemije, osvjetljavanja papira do samoga nastanka cijanotipija. Kako je istaknula voditeljica radionice, korištenje cijanotipije je zbog tipične plave boje nakon uvođenja drugih fotografskih postupaka gotovo nestalo, ali ova tehnika danas svoje mjesto pronalazi u različitim granama umjetnosti jer omogućuje različite umjetničke manipulacije kojima se dobivaju vrlo zanimljivi rezultati.

Polaznici ove kreativne radionice jučer su mogli doznati nešto više o samom povijesnom kontekstu ove tehnike, ali isto tako imali su priliku izraditi i vlastite cijanotipije te pratiti sam proces njihova nastanka od početka do kraja. TC

Slične vijesti

Najnovije