Mirno spavaj grade moj

Radio Prkos 16.04.2021 PRIČE
img

Novinarstvo je omiljena i nezaštićena profesija kojom se u posljednje vrijeme baš svatko bavi. Novinar nikada ne ide u mirovinu, jer uvijek piše nekakve tekstove. Zgodno je vidjeti i neke osebujne radove koji baš u suštini više govore o onome tko ih piše, a manje o suštini ovog zanata. Na veliku žalost, čak i članci iz pera tih tzv. novinara nisu pokriveni niti naslovima.

Sve to je dosadno i bez poruke, nema jasnog stava i sliči na političku predizbornu reklamu. Neki se razmeću člancima u kojima žele pokazati kako znaju znanje, dobro su upućeni, a "jadni" čitatelji ništa ne znaju. Siva zona neznanja ili se netko igra s umom tih tekstopisaca.

Ja nikada nisam podcjenjivala onoga kome se obraćam, jer sam svjesna da ljudi znaju razliku između novinarstva i propagande PR- agencije. Za mene je novinarstvo usluga građanima, a ne nekoj osobi ili partiji, stranci. Dobro funkcioniranje novinarstva je preduvjet za modernizaciju i reformu grada ili zemlje, a dobro napisan tekst je dokaz demokracije, mada bi neki političari voljeli cenzurirati sve što ja napišem, zbog velikog interesa građana i njihove velike brige za zdravlje pučanstva.

Cilj novinarstva bi trebalo biti pružanje informacija o nekom događaju od interesa lokalne sredine. I nije lako svaki dan napisati dobar tekst, to je izazov i za iskusne novinare, a najvažnije je ne odlutati s teme, tako da izazovete reakciju onoga tko čita. U svakom slučaju da bi se napisao dobar tekst, potrebna je tema, inspiracija i malo volje. Ne bi od zgorega bilo i malo pameti, a kad sve to imate ni rezultat neće izostati.

Moj rad svakodnevno ocjenjujete i svakoga dana sam svjesna opasnosti za ono što napišem, ali jedno mi morate ipak priznati! Znam raspoznati dobru od zle namjere i mislim da su mediji i građani (dakle vi i ja) na zajedničkom poslu ukoliko želimo ostvariti slobodu misli izražavanja i odgovornosti za iskazanu riječ.

Zlata Pazman Petrić

Slične vijesti

Najnovije