Učitelji Hrvatskoga jezika obilježili Svjetski dan poezije

Radio Prkos 25.03.2019 OBRAZOVANJE
img

„Poezija je ono što se sanja, ono što se zamišlja, ono što se želi i ono što se često dogodi. Poezija, to je stvarnije i korisnije ime života“, rekao je francuski pjesnik Jacques Prevert.
A poezija se dogodila 22. ožujka 2019. godine u Osnovnoj školi Ivana Gorana Kovačića u Starom Petrovom Selu. Na svom Županijskom stručnom skupu učitelji Hrvatskoga jezika zapadnog dijela Brodsko-posavske županije obilježili su Svjetski dan poezije programom „Večer od stihova i nota“. U prigodno uređenom školskom holu čitali su se stihovi hrvatskih klasika: Ivana Gorana Kovačića, Josipa Pupačića, Antuna Gustava Matoša, Dobriše Cesarića, Drage Ivaniševića, Antuna Branka Šimića, Tina Ujevića, Arsena Dedića, Luka Paljetka, Enesa Kiševića. Ugođaj su svojim nastupom uljepšale i članice Vokalnog skupine Aurora.
Svjetski dan poezije 21. ožujka proglasio je 1999. godine UNESCO (World Poetry Day) s ciljem promicanja kulture i širenja pisane riječi. Ovaj je datum ujedno i rođendan pjesnika Ivana Gorana Kovačića čije ime nosi škola domaćin ovoga događaja. Iz Goranove škole potekla je i ideja o obilježavanju Svjetskog dana poezije. Svojim ju je kolegama, učiteljima Hrvatskoga jezika, dala Marija Mikanović, učiteljica koja dugi niz godina obrazuje i odgaja mlade naraštaje u ljubavi prema lijepoj riječi, književnosti i hrvatskome jeziku. Zajedno sa svojom kolegicom Ivanom Volarić i ravnateljicom Zrinkom Deanović osmislila je cijeli program popraćen glazbom, anegdotama iz života pjesnika i slikokazima.
Postoje trenuci kada treba zastati i uživati u ljepoti – prirode, umjetnosti, druženja s dragim ljudima. Svi su sudionici obilježavanja Svjetskog dana poezije u Starom Petrovom Selu tu ljepotu trenutka osjetili.

Tekst i fotografije:

Članovi Županijskog stručnog vijeća učitelja Hrvatskoga jezika Brodsko-posavske županije

Slične vijesti

Najnovije