Edukacija i inovacije temelj su održivog rasta ugostiteljstva

U petak, 28. ožujka, završni dan devete konferencije Raise the Bar okupio je vodeće
svjetske, regionalne i domaće stručnjake te brojne ugostitelje, koji su istražili prilike za
razvoj i rast sektora. Središnje teme konferencije bile su inovacije i njihova uloga u
unapređenju poslovanja te važnost edukacije i profesionalnog razvoja djelatnika u
ugostiteljstvu.
Konferenciju Raise the Bar, koja omogućuje razmjenu znanja i iskustava te snažnije
povezivanje domaćih i stranih stručnjaka, otvorila je Dora Strezova-Nikolova, glavna
direktorica Coca-Cole HBC Adria koja je istaknula: „Danas smo se okupili na konferenciji
Raise the Bar kako bismo dijelili znanje, inspirirali jedni druge i potaknuli pozitivne pomake u
ugostiteljskoj industriji. Ova je konferencija kruna aktivnosti projekta Raise the Bar, u sklopu
kojeg je Coca-Cola HBC Adria do sada omogućila dodatnu edukaciju za više od 7.000
kuhara, slastičara, konobara, barmena i barista iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine,
kao i onih koji će to tek postati.“
Kako stvoriti i iskoristiti prilike za uspjeh u ugostiteljstvu
Edukacija i mogućnosti razvoja karijere u ugostiteljstvu postaju sve važniji zbog rastuće
potražnje za kvalificiranom radnom snagom, što dodatno naglašava ključnu ulogu ovih
zanimanja. Deveta konferencija Raise the Bar stoga je, uz fokus na razvoj ugostiteljskog
poslovanja, posebnu pažnju posvetila kontinuiranoj edukaciji i prilikama za profesionalni
napredak u sektoru.
Upravo je o tome govorio Danil Nevsky, jedan od najboljih svjetskih barmena i druga
najutjecajnija osoba u svjetskoj barskoj industriji u 2024. godini. Danil je otkrio koji su mogući
smjerovi razvoja karijere u ugostiteljstvu, osvrnuvši se na svoje petnaestogodišnje iskustvo
rada u sektoru u čak 14 zemalja diljem svijeta.
Glavni chef i suvlasnik slovenskog restorana Milka David Žefran podijelio je svoje iskustvo u
promjeni okruženja u ugostiteljstvu i to iz perspektive diplomiranog sociologa i samoukog
kuhara koji je zaslužio dvije Michelinove zvjezdice.
Dvostruki dobitnik titule barskog inovatora godine Iain McPherson govorio je o važnosti
inovacija u barskom poslovanju. Tijekom godina Iain je razvio niz inovativnih barskih tehnika
koje se temelje na zamrzavanju, a koje su temelj uspjeha njegovog bara Panda & Sons u
Edinburghu.
Najbolji barista u regiji je Petar Spudić, a najbolji barmen Antonio Miloš
Po prvi put u sklopu konferencije je održano regionalno natjecanje barista u kojem su
natjecatelji iz Hrvatske, Slovenije te Bosne i Hercegovine morali pripremiti dva espressa, dva
cappuccina i dva alkoholna napitka na bazi kavi. Uz to, pokazali su svoje znanje u blind
tastingu espressa i umijeće izrade latte arta. Prema ocjenama žirija, najbolji je bio Petar
Spudić iz Leskovca Barilovićkog pokraj Karlovca, koji je proglašen najboljim baristom
u regiji. Uz titulu najboljega, Petar je osvojio i nagradu u iznosu od 2.500 eura te priliku za
sudjelovanje na natjecanju Caffe Vergnano World Cup u Italiji.
Drugo po redu natjecanje za barmene kao članovi žirija predvodili su Danil Nevsky i Iain
McPherson. Nakon niza izazova u prvom krugu natjecanja, svoje mjesto u finalu zaslužili
su Damir Viteškić i Antonio Miloš, gdje su se morali istaknuti u pripremi i posluživanju
koktela, komunikaciji s gostima te upravljanju vremenom. Prema ocjeni žirija, pobjedu je
zaslužio Antonio Miloš iz Slavonskog Broda, čime je postao najbolji barmen u regiji. Uz
ovo vrijedno priznanje, Antonio je osvojio i nagradu od 10.000 eura te putovanje na Roma
Bar Show 2025.
Priznanje mladim profesionalcima
Uz proglašenje najboljega barmena i bariste, Coca-Cola HBC Adria je u sklopu konferencije
odala priznanje mladim profesionalcima koji su tijekom protekle godine uspješno završili
Akademiju Raise the Bar, besplatni obrazovni program namijenjen barmenima, baristima i
konobarima. Do sada je Akademiju završilo gotovo 100 polaznica i polaznika, od kojih
većina radi u ponajboljim barovima i restoranima u Hrvatskoj.
Projekt Raise the Bar, uz Akademiju, obuhvaća obrazovni program Raise the Bar Youth
namijenjen učenicima završnih razreda ugostiteljskih i turističkih škola te Stipendije za
kuhare i slastičare i osoblje za posluživanje, za koje je namijenjen sav prihod od prodaje
ulaznica za konferenciju Raise the Bar.
Izvor:
NIKOLETA LUČIN
Madison Consulting d.o.o.