Ogranak Matice hrvatske Nova Gradiška: Predstavljena knjiga Nevenke Nekić

Radio Prkos 13.10.2021 KULTURA
img

U organizaciji Matice hrvatske, Ogranka Nova Gradiška jučer je u vjeronaučnoj dvorani župe Bezgrješnog začeća BDM u Novoj Gradiški održano predstavljanje knjige Nevenke Nekić – Ogledi, kritike i polemike čiji je nakladnik Ogranak Matice hrvatske Nova Gradiška.

Večer je vodila predsjednica Ogranka prof. Vjekoslava Bagarić, a o knjizi su, uz autoricu, govorili knjževnici Đuro Vidmarović i Javor Novak.

Nevenka Nekić svestrana je hrvatska je književnica, a njezin književni opus čine eseji, pjesme, pripovijetke, romani, drame, povijesti tekstovi, kritički osvrti i drugo, a iza nje je bogat književno-umjetnički opus koji, osim književnosti, uključuje i likovno stvaralaštvo te film. Za svoj rad nagrađena je brojnim nagradama.

Ova knjiga, kako i sam naslov sugerira, zbirka je ogleda, polemika i kritika u razdoblju od 2007. do 2019. godine. Polemike uključuju autoričinu suradnju na portalu Hrvatskog kulturnog vijeća i tiču se novinarsko-književnih, likovnih, političkih i drugih tema objavljenih na tom portalu jer, kako ističe, upravo su to njeni najintrigantniji tekstovi.

Tu su i likovne kritike i osvrti na različite izložbe koje su kako ističe autorica, aktualne, jer se dotiču pobjede ništavnosti koja polako zauzima prostor u našim likovnim i drugim prostorima duha.

Tu su kazališne i glazbene kritike koje se tiču pojedinih umjetnika, ali prvenstveno se radi i o značajnim knjigama iz Domovinske prošlosti koje se dotiču stare i novije povijesti.

Suradnju s novogradiškim ogrankom Matice Nevenka Nekić ocjenjuje kao iznimno pozitivno iskustvo. „ Ovo je prva moja knjiga izdana od strane novogradiškog Ogranka Matice. Do sada sam puno puno puta kao autor ovdje gostovala. I s velikom radošću obilazim „malena mjesta srca moga”, kako bi rekao Tin Ujević. Sve to u meni budi jednu matoševsku nostalgiju. Jer malo je velikih umjetnika rođenih u Jurišićevoj, većinom su to naši, iz malih mjesta koja su dala velike umjetnike i velike umove.” - rekla je Nevenka Nekić.

Slične vijesti

Najnovije