MEĐUNARODNI PROJEKT „NAŠ ZAVIČAJNI GOVOR“

Radio Prkos 25.05.2021 OBRAZOVANJE
img

Osnovna škola Ante Starčevića Rešetari šestu godinu zaredom realizira projekt pod nazivom „Naš zavičajni govor“ s Osnovnom školom Lupac iz Rumunjske. To je škola koju pohađaju pripadnici hrvatske nacionalne manjine i upravo je taj projekt prilika za izučavanje zavičajnog jezika, kulture i običaja.

Učitelji i učenici projektnih timova obaju škola svake se godine bave određenom temom, a ove su godine timovi izučavali „Ljekovito bilje zavičaja“. Tema uključuje interdisciplinarnost kroz ishode učenja hrvatskoga jezika, prirode i likovne kulture te međupredmetne teme Poduzetništvo i Uporaba IKT-a. Cilj je u navedene predmete i teme unijeti STEM pristup kako bi učenici koristili tehnologiju za učenje, usavršavanje i stvaranje.

Projekt je ponovno međusobno povezao učenike iz Rešetara i Lupaca, a videokonferencijom, održanom 20. svibnja 2021., predstavili su jedni drugima projektne aktivnosti koje su ostvarili tijekom ove školske godine.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja osiguralo je financijska sredstva za realizaciju ovoga projekta međunarodne suradnje u što je uključena i nabava pametne ploče za potrebe održavanja videokonferencije. Ista će se koristiti i u druge obrazovne svrhe, ali i za daljnju suradnju s projektnim partnerima kroz ovaj, ali i druge razne projekte, što rezultira podizanjem razina digitalne opremljenosti Škole.

Koordinatorica je projekta u OŠ Ante Starčevića knjižničarka Daniela Gubić, koja je posredovala između učeničkog i učiteljskog projektnog tima škole te uključivala učenike u projektne aktivnosti i pripremala ih za izlaganje na sam dan videokonferencije. U uvodnom dijelu obratili su se ravnatelji partnerskih škola, gospođa Marina Maria Spataru i gospodin Tihomir Batalo te prof. Petar Hategan, koji su i pokretači ove međunarodne suradnje.

S predstavljanjem aktivnosti započeo je projektni tim iz Rešetara. Predstavljeni su likovni i literarni uradci, herbarij te brošura s opisima ljekovitih biljaka i narodnim receptima. Brošura je napisana na hrvatskom jeziku, a prevedena na rumunjski i engleski jezik. Predstavljen je i posjet Obiteljskom gospodarstvu Lalić u Rešetarima, koje se donedavno bavilo uzgojem lavande i proizvodnjom lavandinog ulja.

Učenički projektni tim predstavio je tekstilne vrećice šivane za potrebe ovog projekta, a punjene sušenom lavandom, koje će jednoga dana biti darovane prilikom odlaska u OŠ Lupac. Ovim su projektom planirane dvije mobilnosti, ali zbog epidemiološke situacije ostvarena je samo jedna u rujnu 2019. kada je delegacija iz Rumunjske posjetila Rešetare u vrijeme XXII. rešetaračkog susreta pjesnika.

Projektni tim iz Rešetara snimio je videouradak projektnih aktivnosti kojega čitatelji mogu pogledati na web-stranici Škole.

U drugom dijelu projektni tim iz Rumunjske predstavio je herbarij i brošuru o ljekovitom bilju svoga zavičaja. Prikazali su vrećice za čaj koje su sami šivali i napunili raznim ljekovitim biljem svoga podneblja. Predstavili su likovne i literarne radove te običaje u koje uključuju ljekovito bilje svoga zavičaja – poput bršljana, ružmarina, koprive…

Partnerske škole pozitivno su ocijenile videokonferenciju kao uspješan i održiv način komunikacije za vrijeme epidemije Covid-19. Timovi su dogovarali buduće projektne aktivnosti te davali prijedloge za poboljšanje suradnje.

Tekst/Foto: Daniela Gubić i Dragana Gorički

Slične vijesti

Najnovije