Uspješna prva godina projekta Udruge slijepih Nova Gradiška

Radio Prkos 05.05.2021 NOVA GRADIŠKA
img

Udruga slijepih Nova Gradiška prigodnom je priredbom, u skladu s epidemiološkim mjerama, obilježila prvu godinu provedbe vrijednoga trogodišnjeg programa Drugi dom! koji je financiran od Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u iznosu od 630 000 kuna.

Kako je istaknula Vlatka Peterlik Vasiljević, voditeljica projekta, projekt je napisala predsjednica Udruge Manuela Peterlik, a program uključuje mlade osobe s invaliditetom u dobi od 18 do 30 godina i njihove vršnjake bez invaliditeta čime se nastoji ostvariti međusobna komunikacija, razumijevanje i integracija te ih kroz različite radionice naučiti i potaknuti na samostalnost, ali i kreativnost.

Trenutačno se kroz ovaj program provode četiri tematske aktivnosti i to: radionica svakodnevnoga življenja, radionica kreativnog izražavanja, radionica pisanja i izražavanja te hobi radionica.

Kroz radionicu svakodnevnoga življenja korisnici se uče samostalnosti obavljanjem svakodnevnih poslova; kuhanje, pospremanje, održavanje osobne higijene i tomu slično: „Jako sam ponosna na sve naše korisnike jer su postali vrlo samostalni i drugačije funkcioniraju. Jedni drugima pomažu i žele pomoći. Vrlo smo zadovoljni.” - istaknula je Vlatka Peterlik Vasiljević.

Radionica kreativnog izražavanja je radionica u kojoj korisnici izrađuju dekorativne predmete i ukrase, razvijaju maštu i kreativnost kroz slikanje, bojanje i izradu različitih predmeta.

Kroz radionicu pisanja i izražavanja korisnike se potiče na pisano i usmeno izražavanje, ali i učenje i ponavljanje ostalih znanja koja su stekli u školi.

U sklopu hobi radionice posjećuju kino predstave, koncerte i različite događaje. U sklopu ove radionice korisnici gledaju filmove, druže se uz šetnju, sladoled, sportske aktivnosti i zabavljaju se jer neki korisnici nemaju to priliku činiti u svojoj svakodnevici.

Završena je prva godina provedbe ovoga projekta, a preostale su još dvije godine stoga iz Udruge slijepih pozivaju sve mlade u dobi od 18 do 30 godina koji se žele uključiti u program i radionice da se mogu javiti u Udrugu slijepih Nova Gradiška ( Ul. Sl. graničara 7/1) ili nazvati na broj telefona 035/628 985.

 

Slične vijesti

Najnovije