Voljeti čovjeka

Radio Prkos 03.03.2021 HUMANOST
img

Blaža Glavaš punih 45 godina radi kao medicinska sestra u Novogradiškoj bolnici. Najprije je radila na internom, a potome na psihijatrijskom odjelu bolnice. Slušajući Blažu Glavaš s koliko ljubavi govori o poslu medicinske sestre, zaključujemo kako za ovaj posao ima samo jedan uvjet: voljeti čovjeka.

Ona se u svom poslu našla i to što radi radi s puno ljubavi. Voli ona i raznolikost i veliku privlačnost koju pruža ovaj požrtvovni posao, bila je u brojnim situacijama; lijepim i manje lijepim, no ništa ju nije pokolebalo da sa svim pacijentima pristupa jednako profesionalno i maksimalno odgovorno.

Najveća joj je sreća, kako nam je sama rekla, kada nekome pomogne olakšati i neku tešku životnu situaciju. To ju je ohrabrivalo da s ponosom obavlja svoj posao. Raditi na psihijatriji zapravo predstavlja specifičan dio sestrinstva. Uloga medicinskih sestara u prvom redu, uz adekvatnu zdravstvenu skrb je savjetovanje, ali i upozoravanje i usmjeravanje kako bi pacijenti kući otišli uz poboljšano zdravstveno stanje.

Blaža kaže, kako je u svom poslu ponekad bila psiholog, ponekad savjetnica, a ponekad i fizička radnica. Uz liječnike s kojima je uvijek komunicirala uz maksimalno poštovanje, Blaža Glavaš, koja uskoro odlazi u mirovinu, ljudima je nastojala olakšati situaciju i u svemu tome je sudjelovala uz mogućnosti koje je imala.

Najizazovniji dio posla je pomoć čovjeku i voljeti ga kada mu je najteže i kada ga možda više nitko ne razumije. To je uvijek posebno, uvijek drugačije i uvijek se iz svake situacije treba izvući maksimum za pacijenta, a za to je iznimno važno cijeloživotno obrazovanje i učenje medicinskih sestara. U mirovinu naša omiljena sestra Blaža će otići s covid trijaže i iz Novogradiške bolnice ponijet će samo lijepe uspomene, na jedan predivan kolektiv s timom ljudi koji su doista velika obitelj, ali i na bolesnike i njihove patnje i bolesti koje je liječila i njegovala punih 45 godina. zpp 

Slične vijesti

Najnovije