Kolumna: U pritvoru greškom i slučajno

Radio Prkos 12.10.2020 KOLUMNA
img

Kad se građane pita, mito i korupcija je u Hrvatskoj problem broj jedan, ali borba protiv nje nikako da zaživi. Ili, bolje reći, da borba protiv mita i korupcije ne postoji jer sud oslobađa sve osumnjičenike u nedostatku "dokaza".

Međutim sada pritisak iz Bruxellesa te dolazak nezavisnih istražitelja iz Europe daje Hrvatima jasan input da smo pod velikim monitoringom EU zbog izostanka antikorupcijskih mjera te da će se ubrzano morati stvoriti zakonodavni okvir za sankcioniranje moćnih političkih aktera. Za očekivati je da privođeni više neće moći uživati blagodati statusa slobodnih građana.

Dakle, ovo što se sada događa više nisu propagandne akcije, a niti promotivna uhićenja jer bi ja mito i korupciju u Hrvatskoj nazvala "veleizdajom", a društvo je svakim danom svjedokom sve gore situacije. Političke elite proizvode društveni kaos i u njemu se dobro snalaze, budući da za njih vrijede drugačija pravila, zahvaljujući neagilnom pravosuđu. Raspolaganje javnim novcem mora biti dostupno svakom građaninu i zdravorazumski je da tu nebi smjelo biti nikakvih tajni. I dok se većina građana u Hrvatskoj bori sa siromaštvom i od svog rada i znanja ne mogu živjeti, oni koji su u poziciji i na vlasti, na računima imaju višemilijunske iznose.

Zbog svega toga dolazi do masovnog iseljavanja, a i ljudi iz dijaspore ne žele se vratiti u Hrvatsku. Dakle, je li došlo vrijeme da se kazneno zakonodavstvo i porezni postupak počnu primjenjivati i da politička elita dokaže kako je pribavila više milijunsku imovinu? Hoćemo li i nadalje dopustiti uživanje u plodovima nezakonitog postupanja nekim političkim dionicima ili ćemo kao građani istinski početi kontrolirati primjereno financiranje i javnu nabavu? To ovisi o nama samima! Bilo je krajnje vrijeme da državne institucije dobiju stvarne ovlasti za ispitivanje stečenog dohotka (imovine) koji je najefikasniji za povrat sredstava u Državni proračun i oduzimanje nezakonito stečene imovine! Građani vrijeme je da se probudimo i prestanemo suosjećati s "uzoritim i nevinim milijunašima,koji su greškom i slučajno" u zatvoru!

Zlata Pazman Petrić

 

Slične vijesti

Najnovije