Suvremena umjetnost u Gradskom muzeju

Radio Prkos 19.09.2020 KULTURA
img

Danas je u Gradskom muzeju Nova Gradiška otvorena multimedijalna izložba SB=NG.

Za priznati je kako je Nova Gradiška posljednjih godina uistinu postala grad bogat kulturom i kulturnim zbivanjima. Ova je današnja izložba pokazala i kako je Nova Gradiška mjesto gdje se nadilaze granice klasike, tradicije i zadire u jedno novo područje umjetnosti. Suvremena umjetnost tako je svoje okrilje pronašla upravo u Gradskom muzeju na 5. bienalnom izlaganju skupine SB=NG.

Ovu skupinu čine umjetnici različitih profila koji dolaze s područja Nove Gradiške i Slavonskoga Broda. Ako znamo da je cilj suvremene umjetnosti potaknuti na razmišljanje i propitivati stvarnost i svijet oko nas, tada nam je jasno da u radovima ovih kreativaca nalazimo brojna  promišljanja i pitanja, ali i odgovore. Umjetnost je to koja ne teži isključivo estetici nego traži drugačiji pogled, zahtjeva da ju promatramo iz neke druge perspektive, da se ne držimo samo naučenog i viđenog, nego da tražimo, propitujemo i sami gradimo zaključke.

Ove je godine svoje radove izložilo 15 autora: Gordan Bijelić, Alojzije Cindrić, Igor Čabraja, Matej Knežević, Jelena Kovre, Zlatko Kozina, Ivica Kurtz, Lucija Lebić, Mladen Lovrić, Antun Maračić, Miroslav Pišonić, Ante Rašić, Damir Sokić, Ivan Šeremet, Ivana Škvorčević. I ovoga puta svojim su provokativnim, suvremenim i svevremenim radovima nastalima u različitim medijima predočili stvarnost i svakodnevicu koja nam često promakne jer ju zapravo rijetko propitkujemo. Njihovi radovi potiču nas na razmišljanje i traže od nas individualnu interpretaciju, gdje i ono možda naizgled banalno, nosi neku dublju misao i poruku.

Na otvorenju izložbe, sve prisutne pozdravio je Miroslav Pišonić, viši kustos i jedan od autora, izrazivši svoje zadovoljstvo još jednom uspješnom izložbom skupine SB=NG, a naročito u okolnostima pandemije: „ Izuzetno mi je drago da se novogradiška publika usudila doći u ovolikom broju i to nam je poticaj da se ovakve i slične akcije trebaju nastaviti i dalje. Hvala svima koji su pomogli u realizaciji ove izložbe.“

O izložbi je govorila i Janka Vukmir iz Instituta za suvremenu umjetnost koja je istaknula važnost koju ova izložba predstavlja za Novu Gradišku jer, kako ističe, kultura je u Hrvatskoj izrazito centralizirana, naročito suvremena, stoga je ovo prilika da se pokaže kako je kulturi mjesto u cijeloj Hrvatskoj, a ne samo u Zagrebu: „Kada jedna ovakva impulzivna akcija preraste u ovakvu dugoročniju manifestaciju i iz robne kuće prijeđe u Muzej, onda zaslužuje svaku podršku. Čini mi se da je njihov ulog jedan veliki poklon gradu i publici. Sve izložbe poput ove, veliki su pothvat koji se ne bi dogodio da ga umjetnici uz impuls organizatora sami ne iniciraju i podijele ga s publikom. Ovo je zapravo revijalna izložba u kojoj se nevjerojatno lako čita jedinstveni stav umjetnika koji je kritički odnos prema stvarnosti.“- kazala je Vukmir.

Izložba je realizirana sredstvima Ministarstva kulture RH i Grada Nove Gradiške, a u Gradskom Muzeju ostaje  otvorena je do 17. listopada. TC

 

Slične vijesti

Najnovije