NIK TITANIK: KRONIKA HRVATSKE GLUPOSTI U DOMU KULTURE

Radio Prkos 11.09.2020 KULTURA
img

U Domu kulture otvorena je još jedna u nizu vrlo dojmljivih i originalnih izložbi. Ovoga puta riječ je o retrospektivi radova našeg najpoznatijeg ilustratora i karikaturista Nikole Plečka koji je javnosti poznatiji pod pseudonimom Nik Titanik. KRONIKA HRVATSKE GLUPOSTI, kroz humorističan i satiričan pogled, priča zanimljivu povijest naše svakodnevice, političkih i javnih zbivanja, ali ujedno je i presjek bogate umjetničke karijere Nika Titanika i radova nastalih tijekom 25 godina njegova profesionalnoga djelovanja. Tijekom tih 25 godina, objavljeno je više od 10 000 njegovih karikatura u kojima redovito komentira aktualna događanja i pojave.

Na početku, sve prisutne pozdravila je ravnateljica Doma kulture Danijela Juranović te poželjela dobrodošlicu umjetniku i svim posjetiteljima.

Nešto više o izložbi rekla je kustosica i povjesničarka umjetnosti Sonja Švec Španjol istaknuvši kako je Nik Titanik jedini karikaturist, vjerojatno i na cijelom svijetu, koji dnevno objavljuje dvije karikature u dnevnim novinama pri čemu britko, pronicljivo i ponekad oštro komentira aktualne događaje i pojave, a u svojim karikaturama ne štedi nikoga, pa niti samog sebe: „Važno je istaknuti kako Nik Titanik svoje djelovanje ne percipira kao posao već način života. Karikatura s jedne strane za njega predstavlja kritički korektiv društva, no s druge strane osobnu terapiju i borbu protiv sustava u kojem živimo. Doživljeno i spoznato Nik procesuira, obrađuje i pretače u karikaturu.“ – istaknula je Sonja Švec Španjol.

Izložba obuhvaća nekoliko stotina originalnih crteža i printova digitalno izvedenih karikatura, a našlo se tu i karikatura nastalih na samom početku njegove karijere pa sve do onih recentnijih kroz što se može vidjeti razvoj njegova specifičnog i prepoznatljivog stila.

Tu su osim poznatih lica iz hrvatske javnosti i prepoznatljivi likovi poput Štefice Jambriščak i Mije Sadomazođubrilovića.

Na otvorenju je predstavljen i prvi strip album Nika Titanika “1573.“ koji je nastajao dvije godine. Tema strip albuma je povijesna, a radnja se odvija neposredno nakon velike Seljačke bune 1573. godine i vrti se oko par glavnih junaka: Ilije Gregorića, Ambroza Gupca, Osmanlije Tarika, Petrice Kerempuha i Štefice Jambriščak koji se udružuju kako bi se osvetili Francu Tahyju i velikašima zbog poraza u Buni.

Autor se zahvalio organizatorima i posjetiteljima te iskoristio priliku da našem gradonačelniku i dogradonačelniku pokloni karikature s njihovim likom što je svakako bilo vrlo ugodno iznenađenje.

Izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Borislav Vidošić koji je istaknuo kako mu je iznimno drago što u Novu Gradišku stižu ovakvi vrsni umjetnici te što se, unatoč nešto drugačijim prilikama u vrijeme pandemije, i dalje održavaju kulturna događanja ovakvog značaja. „ Mi smo mali grad, ali trudimo se biti moderan, europski, kulturni grad“ – kazao je i zahvalio na izvrsnom poklonu.

Ako se želite dobro nasmijati, izložba će u Domu kulture biti otvorena do 18. listopada.

Slične vijesti

Najnovije