„Karavana zelenog poduzetništva“ u Novoj Gradiški

Radio Prkos 29.03.2019 GOSPODARSTVO
img

Projekt provodi Hrvatska mreža za ruralni razvoj RH , predstavljen je u suradnji sa LAG-om Zapadna Slavonija. Kako je u uvodu rekla Žana Počuča, projektna suradnica. „Karavana zelenog poduzetništva“ dio je trogodišnjeg projekta Umrežavanje i zagovaranje za zeleno gospodarstvo, ukupne vrijednosti 1.071.269,13 EUR-a, od čega sufnanciranje EU iznosi 964.069,13 odnosno 89,99%.Provodi ga 7 partnerskih organizacija s Balkana, od kojih je jedna država članica EU: Mreža za ruralni razvoj Makedonije (nositelj projekta), Mreža za ruralni razvoj BIH, Mreža organizacija za ruralni razvoj Kosova, Mreža za ruralni razvoj Crne Gore, Mreža za ruralni razvoj Srbije, Albanska mreža za ruralni razvoj i Hrvatska mreža za ruralni razvoj.


Cilj je promicanje koncepta zelenog gospodarstva i poduzetništva te informiranje o projektu, koji ima i tri specifična cilja:-jačanje lokalnih organizacija civilnog društva u općenitom poslovanju, zagovaranju i umrežavanju kako bi bile sposobne održavati ulogu zagovornika poljoprivredne i ruralne reforme na transparentan i odgovoran način; -uključivanje koncepta zelenog gospodarstva kao jedinstvenog sveobuhvatnog poduzetničkog modela za ruralnu diversifikaciju i održivost; -BRDN i članice koriste razvoj politika temeljen na dokazima i zagovaranje temeljeno na pravima u cilju poticanja nacionalnih procesa približavanja Zajedničkoj poljoprivrednoj politici EU i promicanja zelenog gospodarstva. Zeleno gospodarstvo kao relativno novi pojam predstavlja gospodarstvo čiji je cilj smanjenje rizika za okoliš s ciljem omogućavanja održivog korištenja postojećih resursa bez degradiranja okoliša.

Mogla su se čuti i vidjeti zanimlja predavanja i prezentacije, npr. govorio je Vjekoslav Hudolin, ekološki proizvođač voća s naglaskom na tradicionalne sorte iz okolice Nove Gradiške predstavio OPG i aktivnosti koje poduzimaju na osvještavanju, istraživanju, očuvanju starih sorti voća, zatim su govorile i Trudi Boršoš iz Požege i Mirjana Latinović iz Nove Gradiške. Izvršna direktorica Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije, Aleksandra Milković predstavila je dosadašnji društveno angažiran rad ove Udruge. Ljiljana Brica i Milka Žarić, predstavnice Udruge Centar za inkluzivnu podršku Slavonski Brod, predstavile su Pakirnicu dobrih želja j.d.o.o. oblik društveno odgovornog poduzetništva čiji je cilj uključivanje marginaliziranih skupina u prirodnu i društvenu sredinu na području BPŽ.

ATB

 

Slične vijesti

Najnovije