U PU "MAR" hvale vrijedne radionice

Radio Prkos 07.06.2024 KULTURA
img

Akademska slikarica Gorana Težak rođena je Puležanka, koja živi i radi i u Zagrebu i u Puli. Sudjelovala je u nekoliko likovnih rezidencija i humanitarnih aukcija, izlagala je na 19 samostalnih i 36 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu, a njezine slike nalaze se u brojnim umjetničkim kolekcijama diljem svijeta. Gorana Težak slikarica koja je zanatski superiorna, koja odlično vlada kompozicijom i svim tehničkim elementima slike.

U masovnoj poplavi mladih slikara sa svih akademija u Hrvatskoj jako je teško naći svoj izričaj i svoj stil, a Gorana Težak je u tome uspjela Gorana Težak kroz svoje slike u kontinuitetu analizira razne fenomene društva i pojedinca, no radi to s takvom lakoćom i ozbiljnošću istovremeno, da joj se zaista ništa ne može prigovoriti. Njezino slikarstvo nije pretenciozno, (pseudo)aktivistički obojeno, niti umjetnica želi raditi tzv. hladno intelektualno, tzv. pametno slikarstvo. Ona promatraču ne nameće svjetonazor, niti ga guši ideologijom ili političkim kontekstom.

Ništa u njezinim slikama nije patvoreno, iako se radi o iznimno kompleksnom slikarskom senzibilitetu i svjetonazoru. Slikarica bilježi poput nekog intimnog dnevnika patologiju svakidašnjice na svim razinama. Gorana Težak jest socijalno osviještena, ima svoje formirane stavove i svjetonazor, no ne baca nam ih u oči kao zamjenu za neko osrednje slikarstvo.

Ono po čemu je Gorana prepoznatljiva, a što je iz posljednjih nekoliko ciklusa i jako uočljivo jedinstven je spoj crteža i slike, apstrakcije i figuracije, realnog i nestvarnog, stvarajući poseban osjećaj nadrealnosti, ali i potpune otuđenosti pojedinca od društva. Tipična crtačka tehnika tuša se savršeno stopila i utopila u tehnici ulja na platnu, stvarajući pomalo stripovski ugođaj, kao s nekih starijih naslovnica pojedinih Marvelovih izdanja. Ujedno je taj spoj i ključno mjesto stvaranja tog fantazmagoričnog, nadrealnog Goranina svijeta, u kojemu bismo svi mi poželjeli ponekad boraviti. Barem nakratko. Mjesto i ishodište je to svih njenih težnji, želja, dvojbi i sukoba. Tamo je Gorana doma. Tamo je njena alternativna adresa. Goranu smo upoznali u PU "MAR" u Novoj Gradiški gdje drži radionice za sve one koji su voljni naučiti crtati, ili žele razvijati svoj talent u pravcu te umjetnosti.I kako nam reče ova slikarica ugodno je iznenađena onime što djeca crtaju i slikaju u našem gradu i na koji način oni doživljavaju događaje,te ih interpretiraju. Doista uspješna i hvale vrijedna radionica i čestitke PU "MAR" na organizaciji ovakvih događanja za sve one koji imaju interesa za ovu vrstu umejtnosti ...zpp

Slične vijesti

Najnovije