Pravda je spora...

Radio Prkos 25.02.2024 KOLUMNA
img

Međunarodni  dan materinskog jezika obilježeli smo, 21. veljače, a naš je vrlo bogat, zanimljiv, a ponekad i nepredvidljiv.
Za hrvatski jezik mnogi stranci često kažu da je jedan od najtežih za savladavanje te da je potrebno puno muke i truda kako bi se usvojila njegova glavna obilježja i uspješno izborilo s našim konjugacijama i deklinacijama, ali i s glasovima koji mogu biti itekako teško izgovorljivi.
Ako je toliko zahtjevno uhvatiti se ukoštac s pravilima hrvatskog standardnog jezika, zamislite koliko je onda teško razumjeti specifične i osebujne izreke čije značenje ponekad jedva da ima veze sa značenjem pojedinačnih riječi koje tu izreku sačinjavaju, a bogatstvo naših izraza i poslovica vrlo je široko i kreativno.
Od biljnog i životinjskog svijeta, preko nekih starih običaja ili samo nama dobro poznatih povijesnih situacija, paradoksa ili problema.
Ponekad su potpuno jasne i logične, neke slike i prizori koje možemo odmah i zamisliti, a ponekad toliko neobične i nespojive, da su i samim izvornim govornicima zapravo neobjašnjive.
Kako bismo proslavili dan našeg bogatog i šarolikog materinskog jezika, ja sam se prisjetila nekih najzanimljivih i najživopisnijih mudrih i manje mudrih izreka, a vi odaberite svojeg favorita i vizualizirajte nekog našeg političara koji izvrsno laže i svakdodnevno nam maže oči...Recimo
Bolje vrabac u ruci, nego golub na grani./pa kad se prestanu baviti politikom tada će imati niz nekretnina , koje su NARAVNO kupili s našim novcem.Nisu ih stekli poštenim radom./Zvuči poznato?Idemo dalje:
Odijelo ne čini čovjeka, ali čini gospodina./no,ima i onih političkih faca koju su obukli odjelo
i naučili izvrsno odglumiti svoju ulogu.A mi se nadamo da će im jednog dana ljepše pristajati prugasta odora./Jedna od poslovica je i
Trla baba lan da joj prođe dan,ali bolje pristaje riječ dlan,jer neke političare uz naivni narod,dlanovi jako svrbe./Pa naš mudri narod voli i sljedeću narodnu mudrost.
Na sveto Nigdarjevo,/a kod nas je jako aktualna pa stalno ispod radara prolaze korumpirani političari,njijhove sluge,umrežena mafija koja dila drogu i truje djecu ,pa neki ne vjeruju da će ti i takvi odgovarati za svoja nedjela .
Šutnja je zlato-/e ovu ja moram početi primjenjivati,samo nisam ja od tih koji šute/Pravda je spora ,ali dosljedna...
Izreke svakog jezika odraz su njegova naroda i njegova karaktera, smisla za humor, mentaliteta, uvjerenja i načina razmišljanja. Onoga što mu je srcu drago i onoga čemu se voli narugati. Onoga što mu je najveći izvor frustracije, ali i radosti.zlata pazman-petrić

Slične vijesti

Najnovije