Obilježena Noć muzeja

Radio Prkos 27.01.2024 KULTURA
img

Jučer je diljem Hrvatske obilježena Noć muzeja, manifestacija koja se odvijala već 19. godinu zaredom.  Gradski muzej Nova Gradiška ponovno se pridružio ovoj vrijednoj inicijativi predstavljanjem zbornika “Cernik -prilozi o povijesti i baštini” te otvaranjem gostujućih izložbi Arheološkog muzeja Zadar.

Predstavljanje zbornika Cernik – prilozi o povijesti i baštini održano je u franjevačkom samostanu u Cerniku, a zbornik je tiskan povodom obilježavanja 500. obljetnice franjevaca u Cerniku. Nastao je u suradnji Gradskog muzeja Nova Gradiška i Općine Cernik, Hrvatskog instituta za povijest – Podružnice za povijest Slavonije, Srijema i Baranje, Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, Franjevačkog samostana i crkve svetog Petra Apostola u Cerniku, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Uprave za zaštitu kulturne baštine i Konzervatorskog odjela u Slavonskom Brodu. Zbornik su promovirali Marija Mihaljević iz Gradskog muzeja Nova Gradiška te Marija Karbić i Stanko Andrić iz Hrvatskog instituta za povijest.

U potkrovlju Gradskog muzeja otvorene su dvije gostujuće izložbe Arheološkog muzeja Zadar naziva „Ispričam ti priču“ i „Pogrebni obredi i običaji staroga Rima“.

Alihodžić pojašnjava kako se neki od rimskih pogrebnih rituala mogu prepoznati i nekim današnjim obredima. Izloženo je 500-tinjak predmeta.

Posjetitelji su jučer imali priliku izrađivati medalje, inspirirani radom poznatog umjetnika i medaljara Ive Kerdića, a sve pod stručnim vodstvom Miroslava Pišonića, autora izložbe o Kerdiću i ravnatelja Gradskog muzeja.

Slične vijesti

Najnovije