Nastavak romana: Važan je kraj

Radio Prkos 24.09.2021 ROMANI
img

KNJIGA TREĆA

DIO 20.

Svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima je slučajna i nenamjerna.

Životni smisao se razlikuje od čovjeka do čovjeka, iz dana u dan, iz sata u sat. Zato i nije važan opći smisao života, koliko specifičan smisao života u datom trenutku. I ljudska patnja prestaje biti teret u trenutku kada dobije smisao. A  smisao može doći iz različitih izvora, ali niti jedan nije snažniji od ljubavi. Ljubav nas može osnažiti i zbog nje možemo izdržati sve. Zato je ljubav snaga i nadahnuće u trenucima svake krize. Živimo u vremenu u kojemu kriza svakim danom dobiva svoju uzlaznu putanju. S vremenom se naše potrebe nadopunjuju i mijenjaju, pa i način na koji ih zadovoljavamo. To je cjeloživotni proces učenja u određivanju onoga što se želi i može ostvariti, što je pristojno, što agresivno, kako nekoga ne povrijediti itd. Ana je odavno usvojila samo jedan oblik ponašanja i dobro se nosila s tim, jer je uvijek bila spremna zauzeti se za sebe, za vlastita prava. Samo što se nikada nije suočila sa vlastitom odgovornošću. Jednostavno je to odbijala i slijedila je svoje ideale uz jednu rečenicu: „Brodovi su najsigurniji u luci, ali to nije ono za što su stvoreni. Biti zadovoljnom za Anu je značilo boriti se za sebe i pri tome zanemariti tuđe vrijednosti i potrebe.”

I odavno je na sebe preuzela rizik da će joj se događati i loše stvari, koje će morati znati rješavati. Ona i njen partner odvjetnik smislili su plan u kojemu je ona u konačnici trebala dobiti ono što želi, ali i Irena je bila igračica i dostojan protivnik, a Sila je bio netko koga je obilježavao kaos i strah kao osnovno obilježje vremena u kojemu se nalazio. A nalazio se u egzistencijalnoj krizi u kojoj je njegov vrijednosni sustav bio podložan nekakvoj čudnovatoj vrijednosti, a mjerio se novčanim sredstvima i nekretninama. Uh, to je za Anu bila rak rana i patnja koje se morala riješiti.

- „Gledaj Ana živeći s tobom njegov život je doživio procvat, a sada mu treba terapija da shvati da je nitko i ništa.” - rekao je odvjetnik Ani.

- „Pa on je to oduvijek i bio. Njemu treba psihijatar, a on misli da je u Ireni našao oslonac i podršku.”

- „Ja je razumijem, na lagodan način je naučila živjeti glumatajući državnu dužnosnicu, a sada to želi zadržati uz pomoć onoga što će uzeti tebi.”

- „Kako da to spriječim.” - upitala ga je Ana.

- „Ona je pogažena osoba, a pogazio ju je netko tko je bio u pritvoru, a ipak dobio izbore. Nikada više neće zauzimati dominantno mjesto u politici. A i Sila je prošlo svršeno vrijeme. Ti samo trebaš biti ono što jesi hladna i brutalna i koristiti svaki trenutak da ih uništiš. Prati društvena zbivanja i svaki dan ih rasturaj.”

- „To i radim, ali brine me imovina.”

- „To će se riješiti samo od sebe, kada on bude na koljenima, ona će postati histerična i to je onda tu više neće biti mjesta za njegov bolesni egoizam i proračunatost. Moraš igrati na kartu strpljivosti.”

- „Znaš da nisam baš strpljiva.”

- „Oni će se vrlo brzo naći u ruševinama i izgubiti svaku nadu u dobro. Rekao sam ti da imam plan, ali to zahtjeva da me slušaš, kada im bude trebala utjeha i oslonac, tek tada će shvatiti koliku ti imaš volju za životom i energiju. Oni neće nazirati kraj, a ti ćeš ih voditi prema tome.”

- „Zamisli otima što je moje, pa to je katastrofa.”

- „Sama si se dovela u tu situaciju, sada to moraš preživjeti i iščupati najviše što možeš, neizbježno je da ćeš mu nešto morati i dati.”

- „Što manje to bolje.”

- „Jebi ga sad smisao je u tome da ih pustiš da se koprcaju i pate, dosadit će im uskoro da se brinu jedno o drugome i da ih vrtiš u krug. Već za par mjeseci biti će na koljenima.”

- „Misliš?”

- „Siguran sam u to.”

- „Slijediti ću sve tvoje upute.”

- „Život je satkan od različitih događaja, za tebe je ovo izazov. Prestani jadikovati i budi disciplinirana, tvoje tajno oruđe je proces suočavanja s problemima i njihovo rješavanje. Za njih je to bolno, a za tebe samo još jedan zahtjevan zadatak. Ti ćeš rasti, jer si učila u životu, a oni će padati jer su doživjeli neuspjeh. Ti imaš poticaj da to riješiš sebi u korist, a oni su mentalno na rubu snaga. Ti se samo ponašaj u skladu s načinom na koji funkcioniraš,a oni kada više ne budu mogli ignorirati problem doći će k tebi umrtvljeni i pristati će na sve.”

- „U pravu si ljubavi ono što boli mene podučava, potiče da stvaram, a njih lomi. Moram tog majmuna sada otrpjeti.”

- „Strpljenje i način na koji sam ti sve detaljno razložio dovesti će da uspješno savladaš i ovu prepreku i biti ćeš još snažnija. Ti si žena stvorena za konstruktivno prihvaćanje odgovornosti i sve ćeš riješiti.”

- „Ma ja sam žena stvorena za užitak, i u tome je smisao života, jebe mi se za njih.”-rekla je Ana i najvažniji je bio onaj zagonetan osmijeh na njenom licu. Da je nema stvarno bi Anu trebalo izmisliti....I uslijedile su neke jako bitne stvari koje svatko neka zamisli, ovisno o  bogatstvu svoje mašte. Eh, da nema toga na svijetu stvarno bi bilo tužno i isprazno živjeti.

Nastavlja se.

Svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima je slučajna i nenamjerna.

AUTORICA: ZLATA PAZMAN PETRIĆ

Slične vijesti

Najnovije