Nastavak romana: Važan je kraj

Radio Prkos 14.09.2021 ROMANI
img

KNJIGA TREĆA

DIO 12.

Svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima je slučajna i nenamjerna.

- „Od kuda ti ideja, da ideš s Anom razgovarati?” -upitao je Irenu njen partner gotovo ljutito.

- „Pa mislila sam da ćemo ja i ona moći pronaći zajednički jezik.” -odvratila je ova zbunjeno.

- „Daj molim te, pa u Ani nema truna čovječnosti, trunke brižnosti, ona je majstor prerušavanja i uvijek glumi žrtvu i bez obzira na sve ona prilagođava priču sebi u korist i komplicira cijelu situaciju. Iskrivjavajući istinu ona samu sebe uvjeri da je heroj, pa onda i sve druge.”

- „Doista je u stanju gaziti.”- zamišljeno je rekla Irena pa dodala: „Dokle god to njima ide u korist ona se neće zamarati time tko će biti povrijeđen u tom procesu. Ona je užasno zlobna i zla.”

- „Da, draga moja, ona je imala veliki utjecaj na mene, ako nisam slušao točno što govori i nisam činio stvari kako je ona zamislila odmah bi oslobodila svoj gnjev. I laže non -stop, čak i kada sam znao da me pokušava obmanuti sam sam sebe pitao da li laže ili ne. Ali sada je s tim gotovo.”

- „Pa što da radimo, tapkamo na mjestu?”

- „Ona me je ispočetka oduševila, ali onda sam postao svjestan koliko je okrutna i zlobna. Sve to je prenosila na mene, njoj ljudska tuga ne znači ništa. Ona se omalovažavajući druge osjeća bolje.”

- „Pogriješila sam što sam išla k njoj.”

- „Ti si imala najbolje namjere, ali ona je toliko zlobna da sada strahujem što će napraviti.”

- „Gluposti, pa ja je se ne bojim. Njoj treba drama u životu i dobiti će je od mene. Znam ja biti jako bezobrazan, ima načina kako je uzrujati i povrijediti.”

- „Ali ja sam htjela da to sve završimo, ta okrutnost nema smisla.”

- „Ti si Irena samo gradonačelniku vratila jer je bio govnar, ali kroz život uspijemo upoznati sve krajnosti ljudskih karakteristika. I valja im odgovoriti istom mjerom. Nema tu uzmaka.”

- Dragi moj, ja na svijet ipak gledam drugačijim očima. Ima jedna priča iz koje možeš ponešto naučiti, ako hoćeš.”

- „Hajde, zabavi me pričicama, saslušati ću te jer ti još uvijek imaš ružičaste naočale na očima.”

- „Jednog dana došao je čovjek i pljunuo Budi u lice. Buda se svojim šalom obrisao i upitao imaš li mi još nešto za reći? Čovjek nije bio spreman na ovu reakciju te je pobjegao. Te noći nije mogao spavati, jer je shvatio da je napao nedužnu osobu. Sljedećeg dana vratio se pred Budu i na koljenima ga molio za oprost jer ga je uvrijedio. Buda ga je opet samo upitao imaš li mi još što za reći. Čovjek je bio potpuno zbunjen i zapitao je Budu. Jučer sam vas uvrijedio, danas molim za oprost, a vi opet niste zadovoljni pa zašto. Buda ga je pogledao i rekao sa smiješkom "To je zbog toga što ja nisam tvoj rob".

- „Baš i ne razumijem što hoćeš reći, ali shvati da ne možeš ući u blatno jezero i ostati čista. Ana te je spustila na svoju razinu i početi će upravljati tvojim reakcijama, to se meni dogodilo. Ona je najobičniji kontejner za smeće, trebalo mi je vrijeme da to shvatim.”

- „Ma slušaj ti mene, ako si uopće razumio što sam ti željela reći. Ona je prepuna frustracija i negativnosti i ona dio toga prebacuje na nas. Ja sam od tebe i od nje mlađa i snažnija, možda nemam toliko iskustva, ali vaše smeće koje vi nosite 24 sata ja neću. Pokušala sam je kazniti svojom ljubaznošću, samo sam upotrijebila drugačije oružje. Možda baš nisam puno bolja, ali ja kada se u mom životu problem pojavi tražim rješenje.”

- ”Irena,ti nisi dobila pozivnicu za raspravu koja traje između mene i te glupače. Htio sam te zaštiti, želio sam da uživamo i da živimo život koji nas uveseljava.”

- „Dragi moj postoje situacije kada jednostavno radi svog imagea i samopoštovanja ne možemo prešutjeti ružne stvari. Vratila sam onom idiotu od gradonačelnika i neka još malo živi u uvjerenju da neće završiti u zatvoru, ali to mu je moj poklon, reagirala sam ispravno, a ja neću dugo trpjeti ovaj status quo. Rekla sam joj svoje mišljenje i potrudila sam se da joj pokažem da mi je stalo da nađem nekakvo rješenje, uostalom i ja sam nju testirala i mislim da sam jača od nje. Ona je na potezu, a ona će napasti, bitno je da zna da neću pobjeći.”

- „E pa sada ćeš vidjeti njenu reakciju.”

- „Halo, prestani me podcjenjivati, sposobna sam ja ići svojim putem, a ti me možeš pratiti ili....”

- „Ili što, pa nemoj da se svađamo radi te idiotkinje, vidiš da sam joj se suprotstavio, postavio neka svoja pravila.”

- „Ali ništa nisi postigao. Daj molim te, pa ona očekuje da joj daš koku koja nosi zlatna jaja. Malo sutra. Uostalom tko je jebe, ovo može dugo trajati, a ima puno imovine nećeš otići kratkih rukava. U konačnici će ipak ona biti gubitnica.Već ću ja nešto smisliti.”

- „E jesam najebo, stvarno sam između dvije vatre.” - nasmijao se budalasto dotični koji više niti sam nije znao što ga čeka i tko će ga toljagom zveknuti iza ćoška.

Nastavlja se.

Svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima je slučajna i nenamjerna.

AUTORICA: ZLATA PAZMAN PETRIĆ

Slične vijesti

Najnovije