3. Memorijal Šimo Đamić - Vukovar 1991. - 2021.

Radio Prkos 11.09.2021 NOVA GRADIŠKA
img

U organizaciji PU Vukovarsko-srijemske u vremenskom periodu od 07.09. do 10.09.2021 godine održalo se natjecanje za najspremnijeg policijskog službenika na kojem su ove godine po prvi puta i učestvovali predstavnici MORH-a i Slovenske policije, te u iznimno zahtjevnoj utrci našlo se i 7 naših Novogradišćana, te 4 policijska službenika iz Brodskog dijela naše županije.
Utrka se sastojala od kvalifikacijskog dijela koji se održao 08 i 09. 09. te se sastojao iz provjera motorike, veslanja kajaka, gađanja iz pištolja i puške, te se na temelju ostvarenih rezultata odredila rang lista i poredak prilikom starta same utrke. Od naših Gradišćana najbolje startne pozicije zauzeli su Filip Valentić i Goran Rosić koji su startali sa 9 i 11 startne pozicije, te je Goran Rosić u konačnici završio na 4 mjestu što je gotovo nestvaran kad se uzme u obzir da se radi o djelatniku granične policije, koja u svom opisu posla ima puno manju mogućnost bavljenja fizičkim aktivnostima od protivnika iz redova pripadnika Interventnih i specijalnih jedinica MUP-a RH,koji su brojili 35 interventnih i 7 pripadnika specijalne jedinice policije, djelatnici PGP Stara Gradiška su unatoč navedenom imali čak 3 predstavnika unutar top 20 mjesta.

Kako je Novogradiškom kraju Goran Rosić poznat kao vrsni boksač i istinski sportaš u tom njegovom sportskom životu treba tražiti i njoj zahvaliti ovakav rezultat koji nas sve treba učiniti iznimno ponosnim i sretnim. Ostali članovi NG ekipe su djelatnici PGP Stara Gradiška, Filip Valentić, čovjek koji je sportski život i profesionalnost u radu podigao na novu razinu i dokazao da se svojim radom i zalaganjem može uspjeti čak i našim uvjetima, zatim je tu mladi Dorian Verhas, mladić dječačkog izgleda ali iznimno bistre i jake glave koja će ga zasigurno voditi kroz životne i radne uspjehe, te ćemo o njegovim postignućima zasigurno čitati i u njima i uživati i u narednim godinama, potom je tu Ivan Muhar, čovjek iznimno pozitivne energije i stalnog optimizma kojim bodri svoju ekipu na putu ka usjehu, uz njihov bok se našao i Ante Cindrić, čovjek koji je rođen da vodi, jer svojom energijom i pozitivom koju širi oko sebe je u stanju učiniti i najgori kolektiv iznimno uspješnim i predanom u rješavanju postavljenih im zadaćama, te savladavanju svih prepreka koje se stave pred njih, Krešimir Mutnjaković se u ovoj ekipi istakao kao neumoran radnik i osoba sa izuzetnom prirodnom snagom, a posljednji među njima je Pero Petrić, jedini vodič sl. psa koji je ikad u povijesti ove utrke učestvovao i završio istu.

Nedvojbeno je bitno i istaknuti djelatnika Interventne jedinice policije PU Brodsko-posavske, Krešimira Šimu Šimića, pobjednika ove utrke kojem je ista bila iznimno veliki emotivni uspjeh jer je isti u Domovinskom ratu izgubio oca, a ova se je utrka održavala u gradu heroju, putevima najvećih stradavanja hrvatskih branitelja i civila, od mjesta Lovas, Ovčare, Mitnice te svih ostalih povijesno velikih mjesta koji su svjedoci jednog vremena koje se nikad ne smije zaboraviti.

Iznimno je bitno istaknuti i voditelja službe za granicu PU Brodsko- posavske koji i u 57 godini života dokazuje da uz jako tijelo treba imati i kristalno čvrstu psihu i um kako bi se ovakvi napori svladali i izdržali uz ostvarivanje zapaženog rezultata. Naravno, ovaj rezultat Gorana Rosića i ostalih članova PGP Stara Gradiška ne bi bio moguć bez podrške rukovodioca i načelnika postaje Marina Marijanovića koji je svojim dolaskom u Vukovar na cilj kod vodotornja pokazao koliko mu je stalo do njegovih djelatnika i rezultata postaje koju vodi.

Za kraj je možda još bitno i navesti da je utrka bila duga oko 40 km, da je svaki učesnik nosio 10 kg opreme te je morao riješiti tijekom puta više radnih točaka koje su se sastojale od gađanja pištoljem, navigacije uz korištenje busole i karte prilikom kretanja terenom, prelaženje preko užeta, upravljanje kajakom, ulazak u objekat u kojem su trebali neutralizirati sve prijetnje i zaštiti civila koji se nalazio unutar zadanog prostora, te pokazati vještinu u rastavljanju i sastavljanju naoružanja u zadanom vremenskom okviru.

Tekst/Foto: M.P.

Slične vijesti

Najnovije