U Gradskom muzeju otvorena izložba Snježane Ban

Radio Prkos 05.03.2021 KULTURA
img

Na radost ljubitelja kulture, jučer je u novogradiškom Gradskom muzeju otvorena izložba „Umjetnik sam, dakle sumnjam“. Jedinstvena je to izložba umjetnice Snježane Ban koja polazi od premise kako je sumnja u umjetničkom djelovanju neobično važna, a svoja promišljanja o ovoj tematici izlaže u formi kolaža, točnije na 31 platnu različitih dimenzija koja tvore jedan veliki kolaž.

U svojim promišljanjima o sumnji povezuje filozofiju, umjetnost, književnost i druge grane i oblike kroz koje analizira sumnju i stvara univerzalnu poveznicu sumnje i njezina utjecaja na umjetnost u svim njezinim formama. Svoja razmišljanja potkrepljuje citatima i filozofskim pojmovima koje vezuje uz, mogli bismo reći, značajne trenutke u umjetnosti i njihove tvorce koji su upravo kroz sumnju iznjedrili neka od svojih najvažnijih remekdjela.

Izložbu je otvorila ravnateljica Gradskog muzeja dr.sc. Marija Mihaljević koja se zahvalila svim uvaženim gostima i posjetiteljima što i u vremenu pandemije pronalaze vremena i volje da i dalje prate i podržavaju kulturu.

Miroslav Pišonić, viši kustos u Gradskom muzeju naglasio je kako se radi o svestranoj i kreativnoj umjetnici koja u svom radu progovara o aktualnostima koje su univerzalne prirode. Izložba je rezultat vlastitog, kriznog, proživljenog razdoblja u životu umjetnice.

Kako naglašava, ovo nije samo izložba likovne umjetnosti: „To je konceptualna umjetnost u kojoj se susreću filozofija, književnost i likovna umjetnost“ – kazao je Pišonić.

O izložbi je govorio i prof. art. Ante Rašić koji je naglasio autentičan karakter ove izložbe: „ Drago mi je da imate priliku vidjeti u novom svjetlu ovaj jedinstveni rad. To je nova karta umjetnosti baš poput karte svijeta, koja je jedinstvena po tome što traži višestruki napor – i vizualni i misaoni. Ovakvi radovi rijetko se viđaju, a ovo je rezultat jednog umjetničkog istraživanja koje obuhvaća i znanost i umjetnost. Svatko od nas je sumnjao u nešto i sumnja je sveprisutna, ovdje je zanimljivo da je njezina sumnja proživljena i ona istražuje umjetničku sumnju kao kreativni potencijal, kao nešto što je na kraju poticajno.“ – kazao je.

Kako pojašnjava sama autorica Snježana Ban, ova izložba nastala je kao praktični dio doktorskog rada „Sumnja kao potencijal u suvremenom slikarstvu“, realiziran na Poslijediplomskom studiju Slikarstvo Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu: „Rad je to koji je rezultat višegodišnjeg rada, ali i rad koji nastaje i dalje.“ – pojašnjava – „Smatram ga posvetom umjetnicima, umjetnosti i fenomenu sumnje jer se u velikoj mjeri oslanja na druge umjetnike i različite autore i različite vrste umjetnosti i filozofije.“

Izložba će biti otvorena do 31. ožujka.TC

O UMJETNICI:

Snježana Ban diplomirala je 2007. godine na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. 2008. godine diplomirala je na Tekstilno - tehnološkom fakultetu u Zagrebu, smjer modni dizajn. Doktorirala je 2019. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu pod mentorstvom red.prof.art. Ante Rašića i teorijske mentorice dr.sc. Blaženke Perice. Od 2007. zaposlena je na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Do sada je ostvarila šest samostalnih izložbi te više skupnih i tematskih izložbi u zemlji i inozemstvu. S Teom Hatadi i Antom Rašićem priredila je tematsku skupnu izložbu Retroperspektiva: Ova bi djela mogla biti... u Galeriji Prsten i PM, HDLU u Zagrebu (2016.). Autorica je koncepcije skupne izložbe Umjetnost je sumnja (izbor radova, postav izložbe, tekst i uredništvo u katalogu izložbe) održane u tri dijela tijekom 2020. godine u Lexart skladištu u Zagrebu. Nagrađena je Velikom nagradom 28. salona mladih (2006.), drugom Nagradom Erste Banke (2006.) i Nagradom gospodarske komore za uspješan rad tijekom studija na ALU, Sveučilišta u Zagrebu (2006.).

Slične vijesti

Najnovije