14. Tjedan psihologije u Novoj Gradiški započeo uz radionicu o mentalnom zdravlju

Radio Prkos 16.02.2021 NOVA GRADIŠKA
img

U vrijeme pandemije koronavirusa pokazalo se koliko je važno fizičko zdravlje, ali snažan naglasak stavljen je i na mentalno zdravlje na koje je pandemija također imala velik utjecaj. Stoga se, u organizaciji Hrvatskog psihološkog društva od 15. do 21. veljače, različitim događanjima i aktivnostima obilježava 14. Tjedan psihologije u Hrvatskoj posvećen upravo čuvanju mentalnog zdravlja.

U njegovo obilježavanje uključili su se ponovno i novogradiški psiholozi. Tjedan su započeli radionicom u Industrijsko-obrtničkoj školi u Novoj Gradiški na kojoj je o temi mentalnog zdravlja govorila prof. psihologije Ivana Stepić, a uređen je i prigodan pano koji će biti izložen tijekom cijeloga tjedna.

Kako je istaknula prof. Ivana Stepić, mentalno zdravlje dio je našeg općenitog zdravlja: „Često govoreći o zdravlju, mislimo samo na ono fizičko, a mentalno ostavljamo u drugom planu. Cilj ovoga tjedna i radionice upravo je osvijestiti mentalno zdravlje i koliko ga je važno njegovati, ali i načine na koje ga možemo ojačati.” - istaknula je.

Kako je istaknula prof. Stepić, da bismo započeli brigu o mentalnom zdravlju važno je osvijestiti da nešto nije u redu: „Možda su to problemi sa spavanjem, nelagoda i tjeskoba, možda osjećamo nemir kojemu ne znamo uzrok. Važno je, dakle, sebi priznati da nismo dobro.”

O mentalnom zdravlju, ističe, brinuti možemo na različite načine: „Ponekad je dovoljan razgovor s bliskim osobama, okružiti se s ljudima koji nas podržavaju i mogu nam pružiti savjet. Danas možda nismo to u mogućnosti učiniti fizički zbog pandemije, ali uz svu dostupnu tehnologiju uvijek možemo biti u kontaktu.” - kazala je.

No, kako ističe, da bismo brinuli o mentalnom zdravlju, moramo se pobrinuti i za fizičko – zdravo se hraniti, vježbati, šetati, osigurati tijelu dovoljno sna i odmora.

Ono što također može pomoći u održavanju mentalnog zdravlja je i pomaganje drugima, vježbe disanja, relaksacije, osiguravanje vremena za sebe, hobije i aktivnosti koje su nama važne i barem pola sata odvojiti se od mobitela i sličnih uređaja.

Ipak, ukoliko smatrate da vam je potrebna stručna pomoć, itekako ju je važno zatražiti. „ Kod nas je još uvijek prisutna stigma da je sramota tražiti pomoć. Kada nas nešto boli, odlazimo liječniku. Stoga ništa loše nema u tome da potražimo pomoć stručnjaka kada je riječ o mentalnom zdravlju jer trebamo pomoći sebi i sami sebi biti najbolji prijatelji.” - zaključila je Ivana Stepić, prof. psihologije.

 

Slične vijesti

Najnovije