Kolumna: Čudotvorci ili politički muljatori?

Radio Prkos 24.09.2020 KOLUMNA
img

Kao što vidimo iz afere JANAF, nije se lako baviti gospodarskim kriminalom u koji su navodno umočeni i ugledni saborski zastupnici. Preozbiljan je to i prevažan posao za koji treba puno mudrosti i volje pa niti uspjeh ne dolazi preko noći!

Nije lako razotkriti navodno podmitljivog političara niti iz HDZ-a niti iz SDP-a, jer to su prije svega iskusni biznismeni koji nanjuše novac i gdje ga mi obični smrtnici ne vidimo.

Važno je biti član stranke, a ideologija stranke je sporedna stvar. No, kada se visoko pozicioniraš, lako je pišati po građanima koji su te birali i koji su ti ukazali povjerenje. Važno je znati i izbjegavati odgovore na škakljiva pitanja, a nije naodmet i dobro lagati. Uspješni manipulatori su inteligentni ljudi koji znaju kada se krene s navodnim mitom i korupcijom mora se biti široke ruke i znati dijeliti, a dobro je i glumiti socijalno osjetljivu osobu koja nesebično pomaže drugima.

Političari koje u najnovijoj aferi tereti USKOK, s navodnim razno- raznim nedjelima, dobro su umreženi, a tamo gdje postoji interes postoje i poznanstva koja je sada najbolje zbog slabog pamćenja negirati.

I što sada, što smo zaključili? Natječaji se uopće ne moraju naštimavati, reče mi jedan pametan gospodin, a i shvatila sam to i sama makar sam plavuša! Nekoj tvrtci je važno da dobije posao s najnižom ponudom, a iz nepredviđenih razloga postoji mogućnost da radovi koji su u tijeku i poskupe pa oni koji su se javili s najnižom ponudom mogu ispostaviti u konačnici najveći račun. Kažem, objasnio mi je jedan gospodin, ali ne mora biti tako, možda je to samo moja bujna mašta.

Najvažnije u cijeloj ovoj mojoj fikciji je biti u Saboru i biti faca u gradu i imati punu torbu novca za odvjetnički tim koji će te u konačnici osloboditi svake sumnje, jer nitko nije kriv dok mu se krivnja ne dokaže....E, sad se i saborska oporba digla na zadnje noge.

Složno traže osnivanje istražnog povjerenstva, a meni nije jasno dali bi to i takvo istražno povjerenstvo kontroliralo u kom pravcu ide DORH-ova istraga ili bi imala neku drugu funkciju. Nisam to baš najbolje shvatila! Ali SDP-ovci imaju nekako kiseo izraz lica pa se nešto pitam da možda u saborskim toaletima ne fali tariguza?

Ne bi bilo od zgorega da se i za to promptno osnuje povjerenstvo. Što se ove sapunice tiče uvjerena sam da akterima neće pasti dlaka s glave, jer u ovoj lijevoj našoj nitko ni za što ne odgovara, a građani nijemi šute i trpe.

Zlata Pazman Petrić

Slične vijesti

Najnovije