Konfrontacija prostora u Domu kulture

Radio Prkos 08.02.2020 KULTURA
img

Jučer je u novogradiškom Domu kulture otvorena izložba akademskog slikara Damira Facana Grdiše. Ovaj se zagrebački umjetnik predstavio izložbom slika nazvanom „Konfrontacija prostora“. Riječ je o akvarelima iz ciklusa u kojem obrađuje dvije teme; more i urbane prostore.

Njih prikazuje ritmičkim nizanjem ponavljajućih motiva valova i zgrada definirajući svaki od njih toplim i hladnim tonovima uz vješte gradacije tonova i linijske prijelaze.

Na izložbi je govorila povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol koja je pojasnila kompleksne radove Damira Facana Grdiše:
„On svjesno odabire ritam slikanja jednog djela s morskim motivom i jednog s urbanim gradskim prizorom paralelno istražujući ono nesvjesno, distancirano i samotno u hladnim tonovima morske površine, kao i sociološki aspekt urbanog konfliktnog prostora u kojem obitavaju pojedinci smješteni zasebno ili u međusobnoj interakciji na prozorima tonski oblikovanih nebodera. Konfrontacija prostora odvija se na samoj površini papira potpunim negiranjem klasične perspektive i stavljanjem fokusa na gradnju prostora nizanjem slojeva, nijansi i oblika.“

Prema riječima umjetnika, izložene slike nastajale su četiri godine, a njegov je primarni fokus tehnika, dok interpretiranje same poruke svojih radova prepušta publici jer je njihovo razumijevanje isključivo subjektivne naravi. Ističe i da je akvarel netipična tehnika za ovakve velike formate jer postaje blijed, stoga je tražio način da postigne intenzitet pigmenta, a pronašao ga je u nizanju slojeva.

Njegovo ritmičko i matematičko nizanje linija, slojeva i tonova ova dva sukobljena motiva, prirode i urbanog, gledatelja ne ostavlja ravnodušnim. Već na prvi pogled njegovi su radovi fascinantni, no tek kada im se približite možete vidjeti koliko se detalja krije u njihovoj izvedbi.

Izložbu je otvorila predsjednica Gradskog vijeća grada Nove Gradiške dr.med. Ljepša Rakas Vujčić rekavši: Iznimno mi je drago što novogradiška publika ima prilike vidjeti ovakve izložbe jer u ovom prostoru imamo čast ugostiti ovakve umjetnike i diviti se njihovim djelima. Mislim da nema ovdje osobe koja njegovim radovima nije fascinirana.“

Izložba će biti otvorena do 6. ožujka.

Damir Facan-Grdiša diplomirao je na Odsjeku za slikarstvo Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Ive Friščića. Od 1998. radi kao samostalni umjetnik, izlaže i surađuje s više izdavačkih kuća koje objavljuju njegove ilustracije. Uz slikarstvo, Facan-Grdiša radi i kao vanjski suradnik Restauratorskog zavoda Hrvatske, a od 2000. godine i kao samostalni licencirani restaurator za zidno slikarstvo. tc

Slične vijesti

Najnovije