Noć kazališta u Domu kulture

Radio Prkos 18.11.2019 KULTURA
img

Ovoga se vikenda diljem Europe, ali i Hrvatske obilježavala Noć kazališta. U subotu je ova manifestacija po peti puta održana i u novogradiškom Domu kulture. Svi ljubitelji kazališta imali su prliku uživati u predstavi Nora – trenutak pobune. Predstava je bila besplatna za sve, a prethodilo joj je čitanje poezije mladih novogradiških pjesnika.
Ova je predstava publici pružila uvid kako to izgleda iza pozornice, odnosno, dok je predstava još u samom nastanku. Po principu kazališta u kazalištu, pratimo proces proba na predstavi Nora – kuća lutaka na kojima sudjeluju mladi redatelj s vrlo nadobudnim konceptom, neiskusna glumica tek primljena i njezin stariji kolega, dugogodišnji član ansambla.
Kroz njihove međusobne trzavice iz kojih proizlaze i brojne komične situacije pratimo razvoj dvije fabule slične tematike. Naime, u originalnom Ibsenovom djelu Nora – kuća lutaka u fokusu je odnos Nore i supruga Torvalda koji je narušen zbog međusobnog nerazumijevanja i nepoštivanja . Sličan odnos možemo iščitavati i u predstavi koja nastaje pred očima publike Nora – trenutak pobune jer se redatelj predstave i glumci međusobno razilaze u mišljenjima i planovima za predstavu. Narušen odnos između njih kulminira snažnim nesuglasicama koje glumci i redatelj na kraju ipak uspijevaju razriješiti. Ova predstava pokazala nam je i da se u današnjem svijetu u kojem sve mora biti po nekom konceptu ponekad ipak bolje vratiti jednostavnosti.
U predstavi su glumili Zijad Gračić, Jelena Hadži- Manev i Mladen Kovačić koji su svojom izvrsnom glumom publici držali pozornost do posljednjeg trenutka. tc

Slične vijesti

Najnovije